Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturan, suyun bedene ulaşmasına mani olan maddelerin abdest ve gusül abdestine engel teşkil ettiğini açıkladı. "Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir.
Sonuç olarak oje ve tırnak cilası abdest ve gusle mâni değildir.
Abdest veya gusülden önce bunların çıkarılması gerekir. Buna karşılık, tabaka oluşturmayan saç boyası, kına gibi makyaj malzemeleri abdest ve gusle engeli değildir. Abdest alındıktan sonra tırnaklara oje sürülürse namaz kılınabilir. Abdestin bozulması halinde, ojeyi giderip abdest alınması gerekir.
Kadının, zarar vermeyecek şekilde tırnaklarına oje sürmesi mübahtır ve tırnakları ojeli halde namaz kılmasında da bir sakınca yoktur. Ancak bu durum ojenin altına su girmesine engel oluyorsa, oje giderilmeden alınan abdest ve boy abdesti geçerli değildir. Bu durumda abdest geçerli olmadığı için namaz da geçerli olmaz.
''Ben kimyager değilim''diyen Öztürk, ''Oje öncesi abdest alıp namaz kılan biri, daha sonraki namazlar için ojesini kazımalı, çıkarmalı mıdır?''sorusuna da, ''Ojeyi çıkarmak gerekmez. Daha sonraki namazlarını da abdestini alıp kılabilir. Bunun, fıkıhta da yeri vardır'' yanıtını verdi.
İlgili 23 soru bulundu
Bu kimseler için cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. şeyler abdest ve gusle engel olmaz. Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan ve suyun bedenle temasına engel olan boya, oje, ruj gibi maddeler, bu ruhsatın dışındadır.
Tırnaklara sürülen oje sert bir tabakadır, su geçirmez. Ancak abdesti bütün farzlarıyla yerine getirdikten sonra el veya ayak tırnaklarına sürülen oje ile birlikte namaz kılınır. Ta ki abdest bozulana kadar, tekrar abdest almak için ojenin asetonla birlikte tırnaklardan silinmesi gerekir.
Hayır Gerekmez Ayrıca Oje Gusüle Engel Değildir.
Helal oje, adı üzerinde helal sertifikalı bir ürün; tamamen sağlıklı maddelerden üretilmiş. Ekstra olarak da argan yağı, B5 ve C vitamini içeriyor.
Cevap: 1- Oje üzerine de abdest alınır. Bugün kadınların çok kullandıkları, bir türlü vazgeçemedikleri oje, eskinin kınasının yerini almıştır. Ojeyi abdeste ve gusle engel saymanın mantıklı bir kanıtı yoktur.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturan, suyun bedene ulaşmasına mani olan maddelerin abdest ve gusül abdestine engel teşkil ettiğini açıkladı.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaptığı açıklamadan ojenin dinen haram olmadığı belirtilmiştir. Ancak hali hazırda uygulanmış olan oje ile abdest almak doğru olmayacağı ve alınan abdestin eksik kalacağını bildirmişlerdir.
Kuru kalan yerde yıkanarak gusül tamamlanmış olur. Gusülde ve abdeste suyun uzvun üzerinden akması ile yıkanmış olur. İster bir defa yıkansın ister üç defa yıkansın su bedenin tamamının üzerinden akıp geçmişse gusül tamamdır. Ayrıca insan ine ucu kadar bir yerin kuru kalıp kalmadığını bilemez.
Muhammed (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23). Ancak cünüplük halinde olan bir kimsenin namazını geçirecek şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram olduğu belirtilmiştir.
Protez tırnak abdest geçirir mi? Nihat Hatipoğlu konuyla ilgili, '' Protez tırnak abdest ve gusüle engeldir.
Bu durumda tırnak cilası tedavi amaçlı ve geçici bir süre ile kullanıldığı için söz konusu işlem sargı hükmünde olacağından suyun doku veya deriye ulaşmaması abdestin geçerli olmasına engel değildir.
Abdest aldığında tırnağında oje yoksa abdestin bozulduğuna ana kadar namaz kılabilirsin. Oje varken abdest alınırsa namaz geçerli olmaz.
Müslüman kadınlar için üretilen abdest bozmayan, helal oje ünlü oje markası Orly ve MuslimGirl. com ortaklığıyla piyasaya çıkacak. Tamamen sağlıklı maddelerden üretilen helal oje, Argan yağı, B5 ve C vitamini içeriyor.
Minevital Feather 027 nefes alan helal oje hem görüntüsü hem de işlevi bakımından ihtiyaçlarınıza yönelik çözümler sunar. Yüksek teknolojili tesislerde üretilen oje, su ve hava geçiren özelliğe sahiptir. Bu durum, tırnakların sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Gusül, abdesti de içerdiğinden abdesti bozacak bir durum meydana gelmedikçe daha sonra ayrıca abdest almaya gerek yoktur. Zira Hz. Âişe, Resûl Ekrem'in (s.a.s.) guslettikten sonra ayrıca namaz abdesti almadığını rivâyet etmiştir (Ebû Dâvûd, 96 [250]; Tirmizî, Tahâret, 79 [107]).
Nikâhta abdestli olmak şart değildir; nikahınız geçerlidir. Oje tırnak üzerinde tabaka oluşturduğu için altına su geçirmemektedir. Bu da abdeste ve gusle manidir. Abdest ve gusül almak için tırnak üzerindeki ojeyi gidermeniz gerekir.
Haliyle ölü ya da diri, bir insan tırnağındaki oje asetonla çıkar. Aynen budur.
Sual: Guslederken, ağzına ve burnuna su vermeyi unutup, bu gusül ile namaz kılan kimse, sonra ağzına su vermediğini hatırlarsa nasıl hareket eder? Guslederken ağzını veya vücudundaki başka yerini yıkamayı unutup, namaz kılan kimse, sonra bunu hatırlarsa, sadece orasını yıkayıp farzı tekrar kılar.
Bir koca karısıyla oral seks yaparsa ve spermi boşaltırsa, İslami cinsel sağlık hukukuna göre gusül zorunludur; ancak, eğer sadece mezi (boşalma öncesi sıvılar) salınırsa, o zaman sadece abdest gerekir ve meziyi yıkamak zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri