Bu sebepler mevcut evlilik, ayırt etme gücünden sürekli yoksunluk, yasak derecede hısımlık ve evlenmeye engel olacak derecede akıl hastalığı olmak üzere dört tanedir.
1. Eşlerden birinin evlenme sırasında evli bulunması, 2. Eşlerden birinin evlenme sırasında sürekli bir sebeple ayırt etme gücünden yoksun bulunması, 3. Eşlerden birinde evlenmeye engel olacak derecede akıl hastalığı bulunması, 4. Eşler arasında evlenmeye engel olacak derecede hısımlığın bulunması.
Sağlıklı ve mutlu evlilik için gereken bu karışımın dayandığı 5 ana bileşen vardır: Sevgi, saygı, hoşgörü, iletişim, bireysellik.
Boşanma; ölüm, gaiplik, cinsiyet değiştirme ve hükümsüzlük halleri gibi, evliliği sona erdiren sebeplerden biridir. Boşanma, eşler henüz hayatta iken, bir eşin kanunda öngörülmüş olan sebeplerden birine dayanarak açacağı dava sonucunda evlilik birliğine hakimin kararı ile son verilmesidir.
Evlilik birliği; ölüm, gaiplik, cinsiyet değişikliği ve boşanma ile sona erebilir. Eşlerden birinin ölümü ile evlilik birliği kendiliğinden sona erer. Eşlerden birinin evlendikten sonra cinsiyetini değiştirmesi durumunda da evlilik birliği sona erer.
İlgili 29 soru bulundu
TMK m. 225' e göre “Mal rejimi, eşlerden birinin ölümü veya başka bir mal rejiminin kabulüyle sona erer./ Mahkemece evliliğin iptal veya boşanma sebebiyle sona erdirilmesine veya mal ayrılığına geçilmesine karar verilmesi hâllerinde, mal rejimi dava tarihinden geçerli olmak üzere sona erer.”.
Gametofobi, bireyin evli olma halinden korkması durumu olup, sık rastlanan fobilerden biridir. Evlilik, yasal yollarla bireyleri birbirine bağlayan, çeşitli akitleri olan, birçok açıdan kişinin hayatını yeniden düzenlemesine sebep olan bir durumdur.
Özel boşanma sebepleri; zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, terk, akıl hastalığıdır.
Evlenmenin Evlendirme Memuru Önünde Yapılmamış Olması
Evlenme sözleşmesinin resmi sıfatı bulunan yetkili bir evlendirme memuru, yani belediye başkanı veya başkanın evlenme işlerine memur ettiği görevli önünde yapılması şarttır. Evlendirme memuru önünde yapılmayan evlenmeler yok hükmündedir.
Bu önemli virajları atlatabilen, karşılıklı sevgi ve saygıyı koruyabilen ve birliktelikleri için gayret eden çiftler beşinci seneden sonra evliliğe devam edebilirler. Bu kritik seneler atlatıldıktan sonra evlilik karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı olarak daha sağlam bir temele oturur.
Örneğin sevgi, saygı, güven, yakınlık, mahremiyet ve cinsellik eşleri bir arada tutan, evliliği yürüten çok önemli unsurlardır. Çoğu insan sevginin bir duygu olduğunu sanır, oysa sevgi duygudan ziyade bir mevcudiyet biçimidir.
Evlilik ilişkisi 3 önemli unsur üzerine kuruludur: - Sevgi, şefkat, bakılma. - Beğenilme, onaylanma, hayranlık. - Arzulanma.
Evliliğin ilk üç yılı en zor olmakla birlikte parodoksal bir şekilde evliliğin en canlı yıllarıdır. Yıllar ilerledikçe evlilikte zorluklar giderek azalmakla birlikte ilk beş yıl hatta ilk yedi yıl devam eder. Boşanma istatistiklerine baktığımızda boşanmaların en fazla ilk yılarda gerçekleştiği görülür.
Nisbi butlan, evlenmenin MK 148- 151 ve 153. maddelerde öngörülen sebeplerden biri ile sakat olması halini ifade eder. Nisbi butlan sebeplerinden birinin varlığı halinde evlenme kendiliğinden hükümsüz olmaz; bir nisbi butlan davsının açılması gerekir. Bu dava yenilik doğuran bir davadır.
Evliliğin iptali, usulüne uygun yapılmamış ve kanunen geçersiz olan bir evliliğin mahkeme kararı ile tespit edilerek sona erdirilmesidir. Evliliğin iptali nedenleri kanunda açıkça sayılmıştır. Bu nedenle sayılı nedenler haricinde evliliğin iptali mümkün olmayacaktır. Evliliğin iptali ancak mahkeme kararıyla mümkündür.
Evlilik birliği kurulurken, yasada öngörülen koşulların sağlanmaması halinde, evlilik geçersiz hale gelmekte olup, iptali talep edilebilmektedir. Evliliğin iptali davası Türk Medeni Kanunu'nun 145 ve 160. maddeleri arasında düzenlenmiştir.
I.
Yokluk hâlin- de, söz konusu hukuki işlem hiç doğmamıştır ve işlemin ortadan kaldırılması açısından da herhangi bir dava açmaya gerek yoktur3.
1.Eşlerden birinin evlenme sırasında evli bulunması, 2.Eşlerden birinin evlenme sırasında sürekli bir sebeple ayırt etme gücünden yoksun bulunması, 3.Eşlerden birinde evlenmeye engel olacak derecede akıl hastalığı bulunması, 4.Eşler arasında evlenmeye engel olacak derecede hısımlığın bulunması.
Bu kapsamda cinsel ilişkinin kurulamaması bir boşanma nedenidir. Eşin ilişkiye girmemesi boşanmak isteyen diğer eş tarafından boşanma nedeni yapılabilmektedir.
Onur kırıcı davranışlar; hakaret etmek, iftira atmak gibi davranışlardır. Bu davranışların kasıtlı olarak yapılması gerekir ve kusur kıyaslaması yapılamaz; davacı eş ne kadar kusurlu olursa olsun, onur kırıcı davranışın ispatlanması halinde boşanma bu sebepten gerçekleşir ve diğer taraf tam kusurlu kabul edilir.
Yargıtay uzun süre eşler arasında cinsel birliktelik kurulamamasını boşanma sebebi saymaktadır. Yargıtay kararlarına göre; sağlık açısından cinsel ilişkiye girmesinde bir sakınca olmayan fakat uzun bir süre cinsel ilişkiye girmeyi reddeden eş kusurludur ve boşanma sebebi olarak bu durum öne sürülebilmektedir.
Evlilik Yorgunu Olmayın!
Eskiden eşler arasında şiddetli geçimsizlik boşanma sebebi olarak görülürken günümüzde ise “evlilik yorgunluğu” adı verilen bir kavram ortaya çıktı. Aşkın yerini sevgi almıyorsa, çift birbirlerini ve birlikte yaşamayı sevmeyi başaramıyorsa 2-3 yılın sonunda da evlilik yorgunluğu başlıyor.
Çift kişilik bir mutsuzluk ömür boyu sürer. Ancak boşanmanın yaraları zamanla sarılabilir.
Toplumumda evliliğe doğru gittiği düşünülen ilişkiler için söylenen ciddi ilişki, yüzeysel bir birliktelikten çok, dürüstlük, hakikat, özgürlük, saygı ve samimiyeti barındıran bir ilişkidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri