Trolling, genellikle sayıca çok olan canlı ya da maket yemlerin hareket halinde olan bir teknenin arkasından yüzdürülmeleri yöntemi ile yapılan bir balıkçılık yöntemidir.
Trolling olta kamışları, suyun yüzeyi yakınında veya belirli derinliklerde yüzen yemleri taşıyarak balıkların ilgisini çeker. Kamışın tasarımı ve hareketi, yemlerin suyun üzerinde veya altında doğal bir şekilde hareket etmesini sağlar. Bu doğal görüntü, büyük balıkların yemi yakalama isteğini artırır.
Trolling tekniği sıklıkla pelajik balıkları avlamak için kullanılmaktadır. Deniz ve gölde yapılan trolling yönteminde balık sürülerinin dikkati fazla sayıda yem kullanılarak çekilir. Canlı ya da sahte yemler teknenin arka kısmına bağlanarak yüzdürülür ve balıkların hedefi haline getirilir.
Yemlerin kıyı şeridinden daha uzağa atılmasına yardımcı olan bir tür olta takımıdır. Bir eğirme çubuğu, makara, misina ve yem içerir. Spin olta takımları tatlı su ve tuzlu su balıkçılığı için kullanılabilir.
Trolling avı ; sırtı avı veya seyirtme avı adlarıyla da bilinen, basit bir şekilde anlatacak olursak, hareket eden teknenin arkasından bırakılan sahte veya canlı yemin, yüzüyormuş izlenimi kazandırılarak avcılığının artırılması şeklinde yapılan bir avlanma yöntemidir.
İlgili 17 soru bulundu
Bu yasak, balık türlerinin üremesi ve neslinin devamı için koruma amaçlı olarak getirilmiştir. Av yasağı döneminde, denizlerde o balık türleri avlanamaz.
Trol ağlarının deniz dibine ve dolayısıyla deniz canlılarına verdiği zarardan dolayı 1380 sayılı kanunun bazı maddeleri değiştirilerek trol avcılığı Marmara Denizi'nde tamamen yasaklanmış, Türkiye'nin kıyı şeritlerinde ise ancak 3 milden sonra serbest bırakılmıştır.
Jigging, bilinen balık avlama metotlarıyla tutamayacağınız derinliklerdeki balıkları, jig diye adlandırılan ve ağır, metal suni yemlerle kandırmaya dayalı balıkçılık yöntemidir. Avrupa'da yıllardır kullanılan Jigging balıkçılığı ülkemizde de son 3-4 yılda oldukça popüler bir avlanma stili haline gelmiştir.
yürümeyi ve sürekli hareket etmeyi seviyorsanız kesinlikle LRF ye bulaşın derim. Hem birde LRF nin avantajı her türlü balığı yakalamnıza olanak tanır. Mesela SPin ile karagöz yakalanmaz genelde istisnalar haric cunki karagöz yemli avcılıktır ama lrf karagöz yakalar uygun yemle silikonla.
Boyları 2.10 / 2.40 / 2.70 cm, aksiyonları ise 7-28 / 15-40 / 10-30 gr olan olta kamışları spin balık avcılığında tercih edilmelidir. Olta makinesinde ise 2500 ile 4000 arası makineler tercih edilmelidir.
“Balık tutmak bazen nöbetten daha yorucu olabiliyor”
Balığın kıyıya yaklaştığı temmuz-ağustos aylarında kıyıdan 20-30 metre uzaklıklığa spin olta ile atış yapmanız yeterli olacaktır. Her iki olta avcılığında da her zaman bir gözünüz kamışın ucunda, balığın vuruşunu takip etmekte olmalıdır.
Rapala nedir, sorusu en genel ifadeyle balık tutmak için kullanılan suni yemlerin genel adı olarak yanıtlanabilir. Balıkları kandırmak maksadıyla üretilen rapala, sahte bir yemdir. Hem tuzlu hem de tatlı su balık avı için kullanılabilen rapala, piyasada pek çok farklı renk ve tür ile kullanıcı karşısına çıkar.
Kıyıdan büyük balık spin at çek yöntemi ile tutulur. Başarılı balık avı için ayrıca kullanılan oltanın güçlü ve kamışın atış hızının kuvvetli olması gerekir. Balık en iyi neyle tutulur? Balık en iyi suni ve canlı yem ile tutulur.
Bunun yanı sıra spin olta kamışları ince yapılarına rağmen en sağlam olta kamışı olarak bilinmektedirler. Örneğin tuzlu su avında kıyıdan trofe levrek avlayabilirken, tatlı su avında çok iri boyuttaki turna balıklarını kolaylıkla kıyıya çekebilirsin.
Bu balıklar 5 - 30 gram atarı olan ince ve hassas spin kamışlar ile avlanır. Spin avcılığın da 2 önemli konu vardır. Bunlar kamışın hafifliği ve kamışın atarı. Spin kamışlar 20 - 30 metre uzağa atılabilecek atara ve yormayacak hafifliğe sahip olması gerekir.
2018 yılında piyasaya kullanıcıları ile buluşan 2-11 gr aksiyonlu Albastar Critical LRF Olta Kamışı. Diğer LRF Kamışlarının arasından ultra ekonomik fiyatı ve 1.5 kg çeker gücüyle sıyrılan Crital Kamış 2018 yılının en çok tercih edilen kamışları arasına girmeyi başardı.
Silikonlar ile yakalayabileceginiz balıkların başında istavrit, eskina, iskorpit, lapin, kırlangıç, isparoz, melanur, mırmır, levrek ve lüfer gelir. Tatlı suda ise perch, turna veya kasna gibi balıkları avlayabilirsiniz yani yazının başında da belirttiğim gibi tamamen sürprizdir.
Not: Spin veya bot kamışı ile seğirtme tekniği yapmak mümkün olsa dabu kamışlar dikey yük taşımaya uygun olmadığı için çok tercih edilmemelidir.
Küçükten büyüğe doğru 1000, 2000, 3000, 4000, 5000, 6000, 8000'lik olta makinesi çeşitli kafa boyutlarını ifade eder. Yanındaki sıfırlar atılarak 20'lik, 40'lık gibi isimlerle de kısaltılır. 1000-3000 arası hafif, 4000-5000 orta, 6000-10000 arası modeller iri balıklar için uygundur.
Drag diğer adıyla kalama sadece olta makinenizin değil, tüm olta takımınızın emniyet supapıdır. Drag-kalama olta takımınıza binecek olan gücü ayarladığınız bir fren mekanizmasıdır.
2012 yılında yapılan düzenleme ile 11 metreden 24 metre olan asgari avlanma derinliği bu ay yapılan düzenleme ile asgari 18 metre olarak değiştirilmiştir. Gırgır ağlarının kurşun yakası (ağların denize batmasını sağlayan kısmı) ortalama 5-6 ton, uzunlukları ise yine ortalama olarak 1200-1300 metre civarındadır.
Kontrollerde, misina ve uzatma ağ kullanarak avlandığı tespit edilen 2 balıkçıya 1636 lira ceza verildi. Ruhsat tezkeresi olmadığı belirlenen bir kişiye de 1091 lira ceza kesildi.
Pinter ve avlanma sepeti kullanılarak amatör balıkçılık yapılması yasaktır. Amatör balıkçılıkta (alabalık avı hariç) her türlü doğal (solucan, balık, böcek v.s.) yapay yem kullanılabilir. Alabalık avında sadece yapay yem kullanılabilir doğal yemli olta ile alabalık (bütün türler) avcılığı yasaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri