Trombositler, damar yaralanmalarında kümeleşerek ve tıkaçlar oluşturarak kanamayı durdurur. Trombosit sayısı düşüklüğü, lösemi veya bağışıklık sistemi sorunu gibi bir kemik iliği bozukluğunun sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Kemik iliği yetmezliği (Aplastik anemi), myelofibrozis, myelodisplazi gibi hastalıklarda trombosit oranı ciddi miktarda azalır. Kan nakli sırasında oluşan antikorlar trombositlerin yıkılmasına sebep olabilir. Kan zehirlenmesi yaşayan kişilerde trombositler hızlı bir şekilde yıkıma uğrar.
“Trombosit düşüklüğü kanser belirtisi midir?” sorusu da merak edilenler arasında. Trombositin düşük olması bir kanser belirtisi değildir. Ancak kemik iliği kanseri ve kan kanseri türleri bu düşüklüğe neden olabilir.
Sağlıklı bir insanda trombist değeri mikrolitrede 150 bin ile 450 bin arasındadır. Eğer 450 binden fazla olursa trombositoz; 150 binin altındaysa trombositopeni ortaya çıkar. Eğer trombosit 50 binin altındaysa kanama ciddi boyuta ulaşabilir.
İlaç tedavisi: Bazı ilaç tedavileri trombosit üretimini artırabilmektedir. Kan nakli: Trombosit seviyesi çok düşük ise, hematoloji uzmanı trombosit seviyesini geçici olarak artırmak için kan nakli yapabilmektedir. Transfüzyonlar yaklaşık üç gün boyunca seviyeleri artırabilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Yaralanma durumunda kanamanın uzun sürmesi veya durmaması Makattan veya idrardan kan gelmesi. Trombosit miktarı ciddi düştüğünde vücutta hayatı tehdit eden iç kanamalar gelişebilir ve buna bağlı olarak beyin kanaması, kanlı idrar, kanlı dışkı veya kan kusma gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Trombosit sayınız mikrolitre başına 10.000 trombositin altına düştüğünde tehlikeli iç kanama meydana gelebilir. Nadiren de olsa ciddi trombositopeni, ölümcül olabilen beyin kanamasına neden olabilir.
Trombosit düşüklüğü için öneri; yeşil mercimektir. Haftda en az üç-dört kez çok az sıvı yağ ve az su kullanarak yapılmış yeşil mercimek tüketiniz.Bir aylık mercimek çorbası, trombositlerin normal seviyelerine gelmesinde mükemmel bir takviye oluşturacaktır.
Trombosit seviyesini yükselttiği bilinen en yaygın hastalıklar kanser, hemolitik anemi ve demir eksikliğidir. Dalağın cerrahi işlemle alınmış olması ve çeşitli enfeksiyonlar da yüksek trombosit sayısına sebep olabilir. Bazı kimyasallar ve ilaçlar da aynı etkiyi gösterebilir.
Trombosit sayısı, kişiden kişiye ve günden güne önemli farklılıklar gösterebilir. Ancak sağlıklı yetişkin bireylerde ortalama trombosit sayısının 150.000 ile 450.000 hücre/mL aralığında olması beklenir. Dolayısıyla PLT değeri kaç olmalı sorusu 150 ile 450 bin trombosit arası olarak yanıtlanabilir.
Trombosit düşüklüğü yani trombositopeninin tek nedeni lösemi değildir.
Trombosit üretimini artıran ilaçlar: aralarında romiplostim ve eltrombopag gibi ilaçların bulunduğu trombopoetin reseptör agonistleri kemik iliğinin daha fazla trombosit üretmesine yardımcı olur.
Trombositopeni: Trombosit sayısının normalden düşük olması durumudur. Bu durum, kanamaya yatkınlığa yol açabilir ve bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Örneğin, kemik iliği hastalıkları, bazı enfeksiyonlar, kemoterapi veya radyoterapi gibi tedaviler trombositopeniye neden olabilir.
Immunolojik yolla trombositopeni yapan ilaçlar: Kinin, kinidin, fenasetin, metisilin, penisilin, sülfonamidler, altın tuzları ve heparin gibi ilaçlar alındıktan sonra trombositlerle etkileşen bir takım antikorların meydana gelmesine sebep olurlar.
Doğal olarak hazırlanan ıspanak suyu, trombosit sentezini arttırarak kan damarlarının akışkanlığını hızlandırır. Papaya: Papaya bitkisinin iç kısmı ve yaprakları da trombosit seviyesinin arttırılmasına faydalıdır. Pancar: Antioksidan özelliği ile ön plana çıkan pancar, K, A ve C vitamini açısından zengindir.
PLT Düşüklüğü Nedir? Trombosit sayının mikrolitre kan başına 150.000'nin altına düşmesi durumuna trombositopeni denir. Trombosit sayının 50.000'nin altına düşmesi morarma veya kesik olması halinde ciddi kanamaların meydana gelebileceğini işaret eder.
Doktor tarafından önerilen uygulamalar dikkate alınmalıdır. Trombosit düşürmek için mevcut olan ilaçlar vardır. Uzman kontrolünde bu ilaçlar PLT yüksekliği tedavisi olarak iş görür. Pıhtı önleyici, kan sulandırıcı gibi ilaçlar PLT değerini düşürür.
Trombosit sayısı azaldığında birbirlerine yapışmaları ve yeterli bir tıkaç oluşturmaları zorlaşır, buna bağlı olarak özellikle darbelerden sonra kanamalar uzun sürer. Kanamalar aşağıdaki şekillerde olabilir: 1. Hastaların birçoğunda deri içine kanama sonucu kırmızı-mor renkte döküntüler olur.
Kemik iliği kanserinin, kişide belirti ve bulguların olmasından yola çıkılarak tanısı konulabileceği gibi kemik iliği kanseri, rutin kan testleri sırasında rastlantısal olarak da fark edilebilir. Multipl Miyelom tanısında kan ve idrar testi kullanılabilir.
Kemik kanseri hangi testlerle anlaşılır? Kemik kanseri; kemik sintigrafisi, MR, BET, BT, idrar ve kan testleri ile saptanabilmektedir. ...
Kemik iliği kanseri, kemik iliğinin kan oluşturan kök hücrelerde oluşan kanser türüdür. Büyük kemiklerin ortasında bulunan bu ilik, kan hücrelerini üreterek dolaşıma salan süngerimsi bir dokudur. Kemik iliği kanseri ise lösemileri ve multipl miyelomu içerir. En sık görülen türü multipl myelomadır.
Tam kan sayımının değerlendirilmesi sırasında trombosit volümü değerlerindeki yükseklik vitamin B12 eksikliğini olabileceğini düşündürmelidir.
Akut lösemi tanısını koymak çok da zor değildir. Basit bir tam kan sayımı ile akut lösemi teşhisi konabilmektedir. Tam kan sayımında; normal kan hücre sayılarının azalması ve “blast” adını verilen kanser hücrelerinin sayısında artış olduğu saptanarak, lösemi tanısı rahatlıkla konulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri