Ülkemiz koşullarında tropik meyvelerden muz dışında uygun bölge koşullarında yetiştirilebilen ve bilimsel olarak da çalışılan meyve türlerinden biri papayadır. Bunun dışında mango, pasiflora, longan, guava, litchi, pitaya gibi meyve türlerinin de yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Savan ve tropikal iklimin etkili olduğu, yüzlerce adaya ev sahipliği yapan bölgeye ''Tropik Bölge'' denir. Sadece bu bölgede yetişen birçok meyve vardır. Boynuzlu kavun ve Synsepalum dulcificum, bu meyvelerin arasında yer alır. Bu bölgeye has tüm özellikler ise tropikal olarak nitelendirilir.
Kabakgiller ailesinin bir üyesi olan kavun, ana yurdu Orta Asya olan ve ılıman iklimleri seven bir meyvedir. Dışı yenmeyen sert bir kabukla kaplı olan kavun meyvesi, ortadan ikiye kesildikten sonra kabuğun iç kısmında kalan yumuşak ve sulu kısmı yenerek tüketilebilir.
Cevap: Türkiye'nin tescillenen ilk tropikal meyvesi Ejder Meyvesidir ve bu meyve Son yıllarda ülkemizin Adana ve Mersin illerinde üretilmeye başlamıştır.
İlgili 40 soru bulundu
Dağılımı Hylocereus türü pitaya üreten kaktüslerin anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika dır. Ayrıca Asya'da Endonezya, Güney Cava, Tayvan, Vietnam, Tayland, Filipinler, Sri Lanka, Malezya, yeni olarak Bangladeş 'de üretimi yapılmakta ve kültür türleri yetiştirilmektedir.
Malezya'da ağaçta yetişen ve dünyanın en büyük meyvesi olan JackFruit'in uzunluğu 1 metreyi, çapı yarım metreyi, ağırlığı ise 40 kilogramı buluyor. Bu meyve şimdi Türkiye'de... Karpuz büyüklüğünde ve ağırlığında bir meyve ama ağaçta yetişiyor. Muz ile Ananas arasında bir tadı var.
1. Yubari kral kavunu. Yetiştirildiği yer Japonya olan bu kavun türü neredeyse araba fiyatına satılıyor. Bu kavunun iki tanesi ise yaklaşık olarak 26 bin dolar.
Portakal ağaçları, tatlı meyveleri için tropikal ve subtropikal iklimlerde yaygın olarak yetiştirilir. Ağacın meyvesi taze yenebilir, suyu veya kokulu kabuğu işlenebilir. 2012 itibarıyla tatlı portakallar, narenciye üretiminin yaklaşık %70'ini oluşturmaktadır.
Taze olarak tüketilen bu tropikal meyve neredeyse tüm dünyadaki tropikal mutfaklarda kullanılmaktadır. Tüm ya da dilimlenmiş olarak satışa sunulan bu meyve meyve tatlı olarak meyve salatalarında ve kokteyl yapımında kullanılmaktadır.
Daha çok Antalya, Alanya ve Gazipaşa gibi sıcak iklimlerde yetişen Türkiye'deki tropikal meyveler, son yıllarda ekonomik olarak da önemli bir değere ulaşmak üzere.
Aralarında avokado, mango, pitaya (ejder meyvesi), çarkıfelek, longan, liçi gibi ürünlerin de olduğu 40'tan fazla tropikal meyve çeşidi Muğla'dan Adana'ya kadar bir hatta yüzlerce dönümlük seralarda yetişiyor. Antalya'nın Alanya ve Gazipaşa ilçeleri, Türkiye'nin tropikal meyve üsleri.
Subtropikal Meyveler: Limon, portakal, mandalina, greyfurt, bergamot, kumkat, nar, cennet (Trabzon) hurması, avokado, zeytin, kivi, muz, vb. Ilıman İklim Meyveleri: Ayva, elma, armut, erik, kiraz, kayısı, şeftali, badem, üzüm, iğde, kestane, dut, muşmula, vişne, vb.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü de Türkiye'deki 50 araştırma enstitüsünden sadece biri. BATEM çatısı altında yürütülen çalışmalar sayesinde bugün Türkiye'de 42 çeşit tropikal meyve üretilebiliyor.
İncir, Akdeniz ve batı Asya'ya kadar yerlisi ağacı olup eski zamanlardan beri yetiştirilir. Şimdi hem meyvesi hem de süs bitkisi olarak dünya çapında yaygın olarak yetiştirilir. Ficus carica 800'den fazla tropikal ve subtropikal bitki içeren Ficus cinsinin tip türüdür.
Tropikal ikliminden ılıman iklime kadar çok geniş bir alanda şeftaliye rastlamak mümkündür. Şeftalinin ana vatanı Doğu Asya ve Çin'dir.
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir.
Sarı, turuncu renkli bir meyve çeşidi olan mango sıcaklığın 30 derecenin altına düşmediği bölgelerde yetişen bir tropikal iklimi meyvesi.
Ülkemize has bir meyve olmayan yıldız meyvesinin ana vatanı Hindistan ve Sri Lanka'dır. Farklı iklimlere uyum sağlayan yapısından dolayı tüm dünyaya yayılan bir meyve türüdür. Yoğun olarak Malezya, Endoznezya, Sri Lanka, Hindistan ve Brezilya'da yıldız meyvesi yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Eski Mısırlılar ta- rafından dünyanın ilk meyvesi olarak kabul edilen nar, sahip olduğu eşsiz özellikleri ne- deniyle zeytin ve üzüm gibi uygarlığımıza yön veren bir meyve olduğu kabul ediliyor.
Düryan, Güneydoğu Asya ülkelerinde 'meyvelerin kralı' olarak adlandırılırken, bazı bölgelerde 'cennet ve cehennem meyvesi' olarak da biliniyor. Düryana 'cennet ve cehennem meyvesi' denmesinin sebebi; dikenlerle dolu kabuğunun olması ve kötü kokusu nedeniyle cehennemi, lezzeti ve faydalarıyla da cenneti anımsatması.
Dünyanın en tatlı meyvesi olarak bilinen çerimoya, Güney Amerika ülkelerinde yetiştirilir. Ülkemizde de popülerleşmeye başlayan bu meyve içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde oldukça besleyicidir.
Dünya'nın en lezzetli meyvelerinden bir tanesi olan Çerimoya, 20 cm uzunluğunda, 7-10 cm genişliğinde olabilir. Bu da aslında kocaman bir meyve olduğunu işaret ediyor. İçi beyaz ve etlidir. Anavatanı Güney Amerika'dır fakat Asya'da da oldukça sık bulunur.
Dünyanın en küçük meyvesi olarak bilinen wolffia globosa, aslında bir tür su mercimeği. Barındırdığı protein miktarıyla sağlıklı bir hayat vaat eden 'wolffia globosa', karınca kadar boyutuyla dünyanın en küçük meyvesi olarak biliniyor.
Durian yemesi en zor ancak lezzeti en unutulmaz meyvelerden. Çok sert bir kabuğunun yanı sıra "dünyanın en kötü kokan meyvesi" şeklinde kötü bir ün kazanmasına neden olan bir kokusu var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri