Trüf, meşelik alanlarda, meşe ağaçlarının köklerinde 5-20 cm toprak derinliğinde yetişir. En çok Akdeniz bölgesinde biliniyor olmasıyla birlikte dünyadaki birçok bölgede bulunmaktadır.
Beyaz trüf özellikle İtalya'nın Alba bölgesinde yetişir. Yiyecek fındık benzeri aromaya sahiptir. Siyah trüf ise Fransa'nın Perigord bölgesi başta olmak üzere genellikle meşe ve çam ağaçlarının kökleriyle birlikte toprak altında bulunur ve daha yoğun, topraklı aroma taşır.
Dünyada 'siyah elmas' ve ''kralların yiyeceği'' olarak adlandırılan Trüf mantarı, toprağın 5 ile 20 santimetre derinliğinde ağaç köklerinde yetişiyor. Özel eğitimli köpeklerle toplanan Trüf, Akdeniz iklim kuşağının belli bölgelerinde bulunuyor.
Trüf, Meşelik alanlarda, meşe ağaçlarının köklerinde, 5 ile 20 cm. toprak derinliğinde yetişen, kokulu ektomikoriza cinsi bir mantardır, Akdeniz bölgesinde bilinir olmasıyla beraber dünyanın birçok bölgesinde bulunmaktadır.
Doğal olarak yetişen mantarlar; ormanlık bölgelerde, ağaç altlarında ve ağaç kütükleri üzerinde, çayır alanlarda yılın belirli mevsimlerinde görülmektedir. Yetişme devreleri, ekolojik koşullarına bağlı olarak genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Bazı serin bölgelerde, yaz aylarında görülen türler de mevcuttur.
İlgili 21 soru bulundu
Eylül-Ekim aylarında görülmeye başlar. Yazlık trüf mantarı Mayıs-Ağustos aylarında, kışlık trüf mantarı ise Aralık-Şubat ayları arasında hasat edilir.
Mantar hastalıkları en çok ayak, tırnak, kasık ve vajina, saç gibi bölgelerde deri üzerinde ortaya çıkar.
Ne zaman ürün alınır: Aşılı fidan bahçeye dikildikten 5 yıl sonra alınır. 7-8 yıl sonra ise hektardan yılda 100-150 kg arasında ürün toplanabilir.
Bunu (trüf mantarı) toplamak isteyen vatandaşlarımızın öncelikle yerel orman işletme müdürlüğüne müracaat ederek izin almaları gerekir. Buradan aldıkları izin belgesiyle trüf mantarını topladıklarında miktarı tespit edilmeli, bedeli yatırılarak mutlaka taşıma belgesi almalıdırlar.
'Kralların yiyeceği' olarak bilinen trüf mantarının kilosu 180 Euro'dan (2 bin 800 TL) ihraç ediliyor.
Trüf mantarı nedir? Halk arasında domalan ya da keme mantarı olarak da anılan trüf mantarı, dünya üzerinde en çok Fransa, İspanya ve İtalya'da üretimi yapılan, ülkemizde ise Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetiştirilebilen çok özel bir mantar türü.
Ülkemizde trüf mantarı fiyatı açısından net bir şey söylemek mümkün değildir. Yetmiş adetten fazla çeşidi olan mantarın her biri için fiyat özellikleri farklıdır. Mantarının fiyatı her ülkede değişiklik gösterir. Ortalama bir söylemle bir kilogram mantarın fiyatı 3000 – 4000 Euro aralığındadır.
Neden bu kadar pahalıdır? Trüf son derece nadir bulunan aynı zamanda mevsimsel bir üründür. Yetiştirmek için çok özel koşulların sağlanması gerekir. Çok zor olan ekimi gerçekleştirildiğinde bile yüksek kalitede ürün elde etmek her zaman mümkün olmaz.
Uygun iklim olarak Akdeniz iklimini örnek gösterebiliriz. Yaz yağmurlarının olduğu alanlarda kış trüfü (tuber melanosporum), yaz yağmurlarının olmadığı daha kurak alanlarda ise yaz trüfü (tuber aestivum) yetişir. Karadeniz ikliminde ise ikisi de yetişebilir.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor. Samsun'da Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanabilecek.
ÇANAKKALE'nin Bayramiç İlçesi sınırlarında kalan Kaz Dağı'nın kuzey yamaçlarında 'sihirli mantar' olarak bilinen ve yiyen kişinin halüsinasyonlar görmesine neden olan mantar türüne rastlandı.
Bu süreç yaklaşık olarak 4-6 hafta kadar sürebilir. Bu sürecin sonunda çimlenen tohumlar morfolojik metotlarla test edilir ve trüf mantarının varlığından emin olunur. Daha sonra kontrollü bir laboratuvar alınarak 8 ay kadar bir sürede gelişmesi beklenir.
Trüf mantarı, orman, tarım ve gıda sektörü açısından büyük önem arz etmektedir. Ekonomik değeri yüksek olan trüf mantarı yetiştiriciliği bu özelliği ile farklı sektörlerden sermaye transferine konu olmaktadır.
Mantarın miktarında en ufak bir kayıp yaşanmaması için, her biri bıçakla soyularak değil, özel fırçalarla dikkatlice fırçalanarak temizleniyor. Bildiğiniz gibi, beyaz trüf mantarı genellikle çiğ olarak, makarna, risotto, salata ve yumurtaların üzerine rendelenerek servis ediliyor.
Buzdolabında nemlendirmeden saklandığı takdirde 3 hafta raf ömrü vardır. Ama beklediği süreç boyunca kokusunu salacağı için, bekletilmeden tüketilmesi önerilir. Saklama ortamında kokudan etkilenen yoğurt, süt, kesilmiş karpuz gibi gıdalarınızı trüf mantarı ile aynı dolapta tutmayınız çünkü kokusu bu gıdalara geçer.
Ülkemizde Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yoğun olmak üzere birçok yöremizde değişik cinste trüf mantarı meşe, fındık, çam, ıhlamur gibi ağaçların köküne bağlı simbiyotik olarak, toprağın 5-20 cm. derinliğinde doğal olarak yetişmektedir.
Mantarlar çok farklı sıcaklıklarda yetişebilirler ancak genel olarak her mantar türü aynı döngü ile ürer ve büyür. Bu döngü karanlık ve nemli bir ortamda sıcak havada üreme ve daha serin havada büyüme olarak görülür.
II Mantarlar ılık ve karanlık or- tamları sever.
Türkiye'deki en iyi örnekleri ise Kapadokya'da özellikle de Gülşehir ve çevresinde bulunmaktadır. Ayrıca Keklikpınar, Akçadağ'da da bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri