Dünyada “kara elmas” olarak adlandırılan trüf mantarları İspanya, Fransa, İtalya ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz iklim kuşağında doğal olarak yetişmektedir.
Ülkemizde özellikle Güneydoğu Anadolu köylüleri tarafından toplanan bir mantar olan trüf, Kuzey Anadolu ve Trakya bölgelerinde de yer almaktadır. Güneydoğu Anadolu halkının bu mantara keme ve domalan mantarı gibi isimlerle hitap ettiği bilinmektedir.
Birçok yerde yetişmektedir. Fakat en lezzetlileri, Fransa başta olmak üzere İtalya, İspanya, Hırvatistan gibi Avrupa ülkelerinde bulunur. Trüf mantarı, patates gibi patates gibi yer altında, meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişir. Çünkü, kökleri emerek şeker ve organik asit ihtiyacını karşılar.
Yazlık trüf mantarı Mayıs-Ağustos aylarında, kışlık trüf mantarı ise Aralık-Şubat ayları arasında hasat edilir.
Dünyada 'siyah elmas' ve ''kralların yiyeceği'' olarak adlandırılan Trüf mantarı, toprağın 5 ile 20 santimetre derinliğinde ağaç köklerinde yetişiyor. Özel eğitimli köpeklerle toplanan Trüf, Akdeniz iklim kuşağının belli bölgelerinde bulunuyor.
İlgili 16 soru bulundu
Ortalama bir söylemle bir kilogram mantarın fiyatı 3000 – 4000 Euro aralığındadır. Trüf mantarı açık artırma ile satılan besin maddesi olduğu için sabit bir fiyat taşımaz. Doğada yetişen çeşitlerini bulup toplamayı öğrenirseniz çok ekonomik olarak tüketebilirsiniz.
Bu mantar, İtalya'nın Piedmont bölgesinde yer alan Alba kasabasında ıhlamur, fındık ve meşe ağaçlarının dibinde yetişir. Aynı zamanda bu mantar Acqualagna bölgesinde de yetişir. Beyaz trüf, havyardan sonra bilinen en pahalı gıda ürünleri arasında yer alır.
Ülkemizde trüf mantarının doğal olarak yetişiyor olması, kültivasyon için en uygun şartlara sahip olduğumuzu göstermektedir. Özellikle İstanbul ve Trakya'da bolca trüf mantarı toplanabilmektedir.
Türkiye'de yüksek katkı değerli ürün olarak 5 yıldır bir eylem planı çerçevesinde üretilen trüf mantarı, kilogramı 3 bin Euro'ya kadar alıcı bulabiliyor. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Çok eski zamandan beri kralların yemeği olarak biliniyor. Bu kadar değerli olunca izinsiz toplanması da yasak.
Bu mantarın pahalı olma nedeni ise mevsiminin ve raf ömrünün kısa olması. Ayrıca mantar toplanırken hâlâ bazı yerlerde köpeklerle koklanarak aranıyor. Oldukça sınırlı bir alanda ekilebiliyor. Kentleşme ve iklim değişikliği ise bu mantarın üretimini iyice zora soktu.
İlk yıl içinde öğretilebilir. İtalyan Trüf Avcısı Lorenzo ya göre iyi bir trüf köpeği olabilmesi için eğitimin 4 yıl sürmesi gerekmektedir. Köpek seçiminde taşıması kolay olması açısında küçük olan dolayısıyla az yiyen ve az yer kaplayan köpekler tercih sebebidir. Ayrıca agresif olmamasına dikjkat etmek gerekir.
Ülkemizde trüf mantarının 42 türü tespit edilmiştir. Özellikle Aydın, Denizli, Muğla, Antalya ve Burdur'da yaygındır. Karadeniz Bölgesi'ndeki fındık alanları da yetiştiricilik için çok uygundur.
Bunu (trüf mantarı) toplamak isteyen vatandaşlarımızın öncelikle yerel orman işletme müdürlüğüne müracaat ederek izin almaları gerekir. Buradan aldıkları izin belgesiyle trüf mantarını topladıklarında miktarı tespit edilmeli, bedeli yatırılarak mutlaka taşıma belgesi almalıdırlar.
Bu trüf mantarı avcılığı yüksek koku duyusuna sahip köpeklerle yapılabiliyor. Genellikle piyasada Lagotto Romagnolo cinsi köpeklerle çalışılıyor. Bu köpeklerin en büyük özelliği koku alması ve sahibine yakınlığıdır "dedi.
Toprağın altındaki olgun mantarın kokusunu ancak köpekler ve domuzlar alabilir. Köpeksiz yapılan trüf avı zordur ve bulunan trüflerin ziyan olmasına yol açar. Trüf avında, bu kokuyu en iyi alan köpek cinslerinin başında, “Lagotto Romagnolo”lar gelir. Lagotto Romagnololar İtalyan kökenli, yüzücü av köpeği cinsidir.
Siyah trüf mantarı: Kara elmas olarak anılır. Görüntü ve renk olarak patatese benzer, yoğun bir kokusu ve aroması vardır. Beyaz trüf mantarı: Az bulunduğu için dünyanın en pahalı mantarlarından biridir.
Trüfün görüntüsü taşa benzer ve sert bir yapısı vardır. Pişirildiğinde de çok sulu bir kıvam almaz. Trüf mantarı yetişirken hassas bir doğal dengeye ihtiyaç duyar.
Trüf mantarı özellikle ileri yaşlarda görülme ihtimali olan omurilik rahatsızlıklarını gidermek için fayda sağlar. Eski zamanlarda trüf mantarı, kötü kolesterol seviyesini düşürmek için de kullanılır. Kilo vermek isteyenler için ideal bir besindir. Özellikle yağı kişinin uzun süre tok tutmasını sağlar.
Kralların yiyeceği. Bildiğimiz şapkalı mantarlara benzemeyen, patates gibi toprak altında yetişen ve yüzlerce çeşidi bulunan trüf mantarı ekonomiye 5 yılda 1 milyar 530 milyon TL katkı sağlıyor.
İtalya'nın kuzeyindeki Piemonte bölgesinde yer alan Alba kasabasına bugünlerde, kilosu 5000-6000 euro (23000-27000 TL) arasına satılan beyaz trüf mantarını tatmak - ya da sadece koklamak - için dünyanın her yerinden binlerce kişi akın ediyor.
Bu mantar çeşidinin toplanabilmesi için kurs açacaklarını belirten Aksoy, "Trüf mantarı zengin bitki çeşitliliğine sahip Kırklareli'nde de yetişiyor.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor.
TRÜF ORMANLARI OLUŞTURULDU
Ülkemizde toprak parametrelerinin uygun olduğu her bölgede üretimi yapılabilecek trüf türleri mevcuttur. Ilıman iklimin hakim olduğu bölgelerde Tuber melanosporum, kış ayları daha sert geçen bölgelerde Tuber aestivum üretimi yapmak mümkündür.
Trüf mantarı yetiştirmek için aşırı sıcak veya aşırı soğuk olan iklim çeşitlerinin ve iklim geçişlerinin seçilmemesi gerekir. Trüf mantarı ağaç köklerine yakın yerlerde yetiştiği için bulunan alan ağaç köklerine yakın olmalıdır. Meşe, zeytin ve fındık ağaçları en ideal ağaçlar olarak görülmektedir.
Ağaç mantarı ya da İstiridye mantarının bilimsel yani Latince adı "Pleurotus Ostreatus" olup zehirsizdir ve yenilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri