Dünyada “kara elmas” olarak adlandırılan trüf mantarları İspanya, Fransa, İtalya ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz iklim kuşağında doğal olarak yetişmektedir.
Ülkemizde özellikle Güneydoğu Anadolu köylüleri tarafından toplanan bir mantar olan trüf, Kuzey Anadolu ve Trakya bölgelerinde de yer almaktadır. Güneydoğu Anadolu halkının bu mantara keme ve domalan mantarı gibi isimlerle hitap ettiği bilinmektedir.
Ülkemizde trüf mantarının doğal olarak yetişiyor olması, kültivasyon için en uygun şartlara sahip olduğumuzu göstermektedir. Özellikle İstanbul ve Trakya'da bolca trüf mantarı toplanabilmektedir.
Trüf mantarı nedir? Halk arasında domalan ya da keme mantarı olarak da anılan trüf mantarı, dünya üzerinde en çok Fransa, İspanya ve İtalya'da üretimi yapılan, ülkemizde ise Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetiştirilebilen çok özel bir mantar türü.
Yazlık trüf mantarı Mayıs-Ağustos aylarında, kışlık trüf mantarı ise Aralık-Şubat ayları arasında hasat edilir.
İlgili 29 soru bulundu
Meşe, fındık, ıhlamur, kestane ve çam ağaçlarının köklerinde mikorizal gelişme ile oluşan trüfler, ortalama yumurta büyüklüğüne ulaşır ve olgunlaştıklarında yaydıkları koku sayesinde domuz, köpek gibi hayvanlar tarafından bulunur.
Ülkemizde trüf mantarı fiyatı açısından net bir şey söylemek mümkün değildir. Yetmiş adetten fazla çeşidi olan mantarın her biri için fiyat özellikleri farklıdır. Mantarının fiyatı her ülkede değişiklik gösterir. Ortalama bir söylemle bir kilogram mantarın fiyatı 3000 – 4000 Euro aralığındadır.
Trüf mantarı toprağın 5 cm kadar altında bulunur. Dolayısıyla kolay bulunmuyor. Buna bağlı olarak fiyatı da yükseliyor. Trüf mantarı ağaç köklerine, meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişiyor.
Ülkemizde trüf mantarının 42 türü tespit edilmiştir. Özellikle Aydın, Denizli, Muğla, Antalya ve Burdur'da yaygındır. Karadeniz Bölgesi'ndeki fındık alanları da yetiştiricilik için çok uygundur.
Siyah trüf mantarı uygun koşullar oluşturularak üretilebilirken, beyaz trüf mantarı ancak doğada, fındık, meşe, ıhlamur gibi ağaçların dibinde, toprak altında kendiliğinden yetişiyor.
Türkiye'de yüksek katkı değerli ürün olarak 5 yıldır bir eylem planı çerçevesinde üretilen trüf mantarı, kilogramı 3 bin Euro'ya kadar alıcı bulabiliyor. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Çok eski zamandan beri kralların yemeği olarak biliniyor. Bu kadar değerli olunca izinsiz toplanması da yasak.
Bu mantarın pahalı olma nedeni ise mevsiminin ve raf ömrünün kısa olması. Ayrıca mantar toplanırken hâlâ bazı yerlerde köpeklerle koklanarak aranıyor. Oldukça sınırlı bir alanda ekilebiliyor. Kentleşme ve iklim değişikliği ise bu mantarın üretimini iyice zora soktu.
Dünyanın en pahalı mantarlarından biri olarak bilinen “trüf”ü, özel eğitimli köpekler buluyor. Yüksek koku duyuları ve hareketli halleriyle arazide dolaşan radar köpekler toprağın altındaki mantarı saniyeler içinde tespit ediyor.
Ülkemizde Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yoğun olmak üzere birçok yöremizde değişik cinste trüf mantarı meşe, fındık, çam, ıhlamur gibi ağaçların köküne bağlı simbiyotik olarak, toprağın 5-20 cm. derinliğinde doğal olarak yetişmektedir.
Kalp ve damar sağlığını korur. Etten daha fazla proteine sahiptir. Lif bakımından zengin olan trüf mantarı, uzun süre tokluk hissi verir. Bununla birlikte sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasına yardımcı olur.
Trüf mantarı özellikle ileri yaşlarda görülme ihtimali olan omurilik rahatsızlıklarını gidermek için fayda sağlar. Eski zamanlarda trüf mantarı, kötü kolesterol seviyesini düşürmek için de kullanılır. Kilo vermek isteyenler için ideal bir besindir. Özellikle yağı kişinin uzun süre tok tutmasını sağlar.
Akdeniz, Ege, Marmara bölgesindeki ph sı yüksek topraklara sahip tüm iller ile batı – orta Karadeniz illeri ve bu illere komşu iç Anadolu illerinde yayılımı tespit edilmiştir. Ülkemizdeki meşe türlerinin tamamıyla ve ayrıca kızılçam, karaçam, fındık, ıhlamur türleri ile mikoriza oluşturduğu tespit edilmiştir.
Trüf mantarına en elverişli olan şehirler; Kahramanmaraş, Adana, Konya, Antalya, Denizli, Isparta, Muğla, İzmir, Bursa, Kütahya, İstanbul, Bolu, Zonguldak, Kastamonu, Amasya, Giresun ve Artvin'dir. Özellikle İstanbul ve Trakya'da bolca trüf mantarı toplanabilmektedir.
İlk yıl içinde öğretilebilir. İtalyan Trüf Avcısı Lorenzo ya göre iyi bir trüf köpeği olabilmesi için eğitimin 4 yıl sürmesi gerekmektedir. Köpek seçiminde taşıması kolay olması açısında küçük olan dolayısıyla az yiyen ve az yer kaplayan köpekler tercih sebebidir. Ayrıca agresif olmamasına dikjkat etmek gerekir.
Trüf mantarının bilinen en önemli faydası ise cinsel gücü artıran eşsiz bir afrodizyak olmasıdır.
Trüf mantarı meşe ağacı ve kestane ağacı köklerinde yetişir. Trüf mantarının yetişmesi için en uygun kökler yerin 5-50 cm altındaki köklerdir. Dolayısıyla trüf mantarı tamamen yer altında yetişir ve diğer mantarlar gibi yürürken bulmak imkansızdır.
Bunu (trüf mantarı) toplamak isteyen vatandaşlarımızın öncelikle yerel orman işletme müdürlüğüne müracaat ederek izin almaları gerekir. Buradan aldıkları izin belgesiyle trüf mantarını topladıklarında miktarı tespit edilmeli, bedeli yatırılarak mutlaka taşıma belgesi almalıdırlar.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor.
Oldukça yoğun bir aroması kullanılır. Tüm Akdeniz Havzası ve dünyada dünyanın geri kalanında fazlasıyla tüketilir. Siyah trüf mantarı ortalama 500 ila 1.000 $ arasında fiyata sahiptir. Beyaz trüf mantarı ise 2.000 ila 5.000 $ arasında fiyatlara alıcı bulabilir.
Aslında trüf mantarının 120 kadar çeşidi bulunmaktadır. Ancak beyaz trüf (Tuber magnatum), kışlık siyah trüf (Tuber melanosporum) ve yazlık siyah trüf (Tuber aestivum) dünya mutfaklarında aranan en ünlü trüf türleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri