Ülkemiz toprakları, farklı iklim kuşaklarında bulunmasından dolayı 12 ay boyunca trüf pazarına ürün arz etmesi mümkündür. Ayrıca ülkemizde trüf mantarının doğal olarak yetişiyor olması, kültivasyon için en uygun şartlara sahip olduğumuzu göstermektedir.
Bu süreç yaklaşık olarak 4-6 hafta kadar sürebilir. Bu sürecin sonunda çimlenen tohumlar morfolojik metotlarla test edilir ve trüf mantarının varlığından emin olunur. Daha sonra kontrollü bir laboratuvar alınarak 8 ay kadar bir sürede gelişmesi beklenir.
Ortalama bir söylemle bir kilogram mantarın fiyatı 3000 – 4000 Euro aralığındadır. Trüf mantarı açık artırma ile satılan besin maddesi olduğu için sabit bir fiyat taşımaz. Doğada yetişen çeşitlerini bulup toplamayı öğrenirseniz çok ekonomik olarak tüketebilirsiniz.
Dünyada en çok bilinen trüf mantarıdır Ülkemizde yetiştiğine dair bir bilgi yoktur. Tuber brumale, Tuber melanosporum kadar değerli olup aynı ekolojik ve iklim koşullarını taşıyan bölgelerde doğal olarak Kasım ayından Şubat ayına kadar geniş bir zaman diliminde doğal olarak yetişmektedir.
Eğitimli köpeklerle toplanan trüf mantarı kilosu 300-400 Euro arasında değişiklik göstermektedir. Türkiye' de değeri yeni yeni anlaşılmaktadır. Trüf mantarının 1 kilosundan elde edilen kazanç bir dönüm buğdaydan elde ediliyor.
İlgili 24 soru bulundu
Mantarların ilk görülmesinden itibaren3-4 gün sonra hasat yapılabilir. 14İstiridye Mantarı Kaç Kez Hasat Edilir? Kompostun toplam ömrü 90 gündür. Bu süre zarfın 10 günlük hasatlar şeklinde 3 toplama yapılır.
Kaya, "Ülkemizde en yaygın olarak bilinen beyaz mantar (kültür mantarı) agaricus türünden geliyor. Daha sonra aynı mantarın farklı bir türü olan kestane mantarı üretildi. Fakat bu çok popüler olmadı. Şu anda çok fazla tanınmıyor.
Kültür mantarı kaç günde yetiştirilir? Eğer kendiniz yapıyorsanız yalnızca mantar kompostunun verimli hale gelmesi 30 gün sürer. Kompost oluşumundan sonra 18-20 gün arası kuluçka süresi bulunan kültür mantarı, bu sürecin ardından yaklaşık 15 gün sonra hasat için uygun noktaya gelir.
Dünyada “kara elmas” olarak adlandırılan trüf mantarları İspanya, Fransa, İtalya ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz iklim kuşağında doğal olarak yetişmektedir.
Bu mantar, İtalya'nın Piedmont bölgesinde yer alan Alba kasabasında ıhlamur, fındık ve meşe ağaçlarının dibinde yetişir. Aynı zamanda bu mantar Acqualagna bölgesinde de yetişir. Beyaz trüf, havyardan sonra bilinen en pahalı gıda ürünleri arasında yer alır.
Kralların yiyeceği. Bildiğimiz şapkalı mantarlara benzemeyen, patates gibi toprak altında yetişen ve yüzlerce çeşidi bulunan trüf mantarı ekonomiye 5 yılda 1 milyar 530 milyon TL katkı sağlıyor.
Toprağın altındaki olgun mantarın kokusunu ancak köpekler ve domuzlar alabilir. Köpeksiz yapılan trüf avı zordur ve bulunan trüflerin ziyan olmasına yol açar. Trüf avında, bu kokuyu en iyi alan köpek cinslerinin başında, “Lagotto Romagnolo”lar gelir. Lagotto Romagnololar İtalyan kökenli, yüzücü av köpeği cinsidir.
Trüf mantarının bilinen en önemli faydası ise cinsel gücü artıran eşsiz bir afrodizyak olmasıdır.
İlk mantar kuluçka dönemi bittikten sonra 5-6 gün içinde toplanabilir hale gelir ve 10 gün içinde tüm mantarlar toplanır. İlk ürün döneminde o komposttan toplayacağınız tüm mantarın yaklaşık %40'ını toplamış olursunuz. İlk hasat döneminin ardından 10 günlük bir bekleme dönemi olur ve bu sırada hiç mantar çıkmaz.
Dünyanın en pahalı yiyeceklerinden olan ve beyaz trüf mantarı olarak da bilinen beyaz yer mantarı, iklim değişikliğinin de etkisiyle artan fiyatlar nedeniyle kilogram başına 11 bin dolara alıcı buluyor.
Trüf mantarları saprotif (çürükçül) mantarlar gibi ısı, nem ve ışık kontrollü kapalı ortamlarda üretilemez. Mikorizal özelliği nedeniyle ancak doğal alanlarda üretimi yapılabilir.
Türkiye'de yüksek katkı değerli ürün olarak 5 yıldır bir eylem planı çerçevesinde üretilen trüf mantarı, kilogramı 3 bin Euro'ya kadar alıcı bulabiliyor. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Çok eski zamandan beri kralların yemeği olarak biliniyor. Bu kadar değerli olunca izinsiz toplanması da yasak.
Trüf mantarı toplamak isteyen vatandaşların öncelikle yerel orman işletme müdürlüklerine müracaat ederek izin almaları gerektiğini belirten AKSOY, "Buradan alınan izin belgesiyle trüf mantarını topladıklarında miktarı tespit edilmeli, bedeli yatırılarak mutlaka taşıma belgesi alınmalıdır.
Trüflü meşe fidanlarını dikmek için en uygun yerler en az son 10 yıl başka bir orman ağacının bulunmadığı, kireç oranı yüksek, mümkünse yamaç, mümkünse rüzgarlı arazilerdir. En ideali eski üzüm bağları, tarlalar ve diğer bazı meyve bahçeleridir.
Kompost verimlilikleri %25–30 arasındadır. Yani 10 ton kompos an ortalama 80-90 günlük bir süreçte 2.500 kg ile 3.000 kg verim alınabilir. Hasat yapıldığı gün mantarlar paketlenerek pazara sunulmalıdır.
Mantar enfeksiyonu vücuda hızla yayılabilir ve ayrıca kişinin yakın fiziksel temasta bulunduğu diğer insanlara da bulaşabilir.
Mantarlar özellikle yağmurdan sonra bir anda ortaya çıkan ve hızlı büyüyen organizmalardır.
Trüf mantarı meşelik ve meşe ağacı alanlarında bulunan, toprağın 5-20 cm altında farklı bir kokuya sahip olan bir mantardır. Farklı türlerde olan trüf mantarının en bilineni siyah trüftür. Ülkemizde bugüne kadar bulunan en değerli ve doğada yaygın olarak bulunan ticari trüf türü Tuber aestivum ve Tuber borchii türüdür.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor.
Trüf Mantarı (Domalan Mantarı)
Dünyanın en lezzetli ve değerli mantarları arasında olan trüf mantarı genellikle meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişir. Yaz - kış ve siyah - beyaz olmak üzere iki farklı türü var ve yer altında yetişen bu mantarı bulabilmek için iyi eğitimli köpekleri kullanıyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri