Fiyatı çeşit ve kalitesine göre 100 ve 500 euro arasında değişen trüf mantarına talep her geçen gün artıyor. Ülkemizde 2020 ayında trüf mantarı ticari hacmi 180 milyon tl civarında olmuştur.
Çok Pahalı Trüf Mantarı
Dünyanın en lüks restoranlarının menülerini süsler. Tadı ve kokusu, onu özel kılan nedenler arasındadır. Bu denli pahalı olmasının bir nedeni de az miktarda toplanıyor olmasıdır. Fransa, İtalya, İspanya ve İsveç gibi ülkelerde trüf mantarı hakkında çok kapsamlı yoğun araştırmalar yapılır.
Kilosu 15 bin lira olan trüf mantarında, ekonomiye 5 yılda 1 milyar 530 milyon TL katkı sağlayacak. Dünyadaki üretiminin giderek azalması ve talebin her geçen gün artması nedeniyle fiyatları yükseliyor.
Dünyanın en pahalı yiyeceklerinden olan ve beyaz trüf mantarı olarak da bilinen beyaz yer mantarı, iklim değişikliğinin de etkisiyle artan fiyatlar nedeniyle kilogram başına 11 bin dolara alıcı buluyor.
TRÜF MANTARININ KİLOSU 4 BİN EURO'YA KADAR ÇIKIYOR
Mantarının fiyatı her ülkede değişiklik gösterir. Ortalama bir söylemle bir kilogram mantarın fiyatı 3000 – 4000 Euro aralığındadır.
İlgili 44 soru bulundu
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor. Samsun'da Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanabilecek.
Dünyanın en pahalı mantarlarından biri olarak bilinen “trüf”ü, özel eğitimli köpekler buluyor. Yüksek koku duyuları ve hareketli halleriyle arazide dolaşan radar köpekler toprağın altındaki mantarı saniyeler içinde tespit ediyor.
Trüf mantarı toplamak isteyen vatandaşların öncelikle yerel orman işletme müdürlüklerine müracaat ederek izin almaları gerektiğini belirten AKSOY, "Buradan alınan izin belgesiyle trüf mantarını topladıklarında miktarı tespit edilmeli, bedeli yatırılarak mutlaka taşıma belgesi alınmalıdır.
Ülkemizde Ocak ayı ile Mart ayı arasında doğal olarak yetişmektedir.
Trüf mantarı nedir? Halk arasında domalan ya da keme mantarı olarak da anılan trüf mantarı, dünya üzerinde en çok Fransa, İspanya ve İtalya'da üretimi yapılan, ülkemizde ise Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetiştirilebilen çok özel bir mantar türü.
Her biri farklı görünümde olan trüf mantarı eşsiz bir aromaya sahiptir. Protein içeriği oldukça yüksektir. Etten daha fazla proteine sahiptir. Ayrıca içerisindeki C vitamini, fosfor, demir, manganez, kalsiyum açısından da oldukça zengin ve besleyicidir.
Beyaz trüf mantarının (La truffe blanche du Piedmont) tadı ve aroması biraz toprak kokusuna baharat ve sarımsak kokuları esintileri karışmış gibidir. Trüf mantarı zaten tadından çok aroması için aranır. Kısacası seks kokar."
Bu mantar türü, düşük üretim hacmi ve yüksek talep nedeniyle oldukça pahalıdır. Ayrıca, uygun toprak ve iklim koşullarına ihtiyaç duyarlar, bu yüzden her yerde yetiştirilemezler. Ancak, doğru koşullar sağlandığında, trüf yetiştiriciliği oldukça karlı bir iş olabilir.
Trüf mantarı lezzetli olduğu kadar fiyatıyla da çok konuşuluyor. Toprağın en az 5 santim altında bulunan Trüf mantarı, kolay bulunmaması nedeniyle yüksek fiyatlardan alıcı buluyor.
Beyaz trüf mantarı çiğ olarak makarna, salata ve yumurtanın üzerine rendelenerek tüketilir.
Ne zaman ürün alınır: Aşılı fidan bahçeye dikildikten 5 yıl sonra alınır. 7-8 yıl sonra ise hektardan yılda 100-150 kg arasında ürün toplanabilir.
Ülkemizde özellikle Güneydoğu Anadolu köylüleri tarafından toplanan bir mantar olan trüf, Kuzey Anadolu ve Trakya bölgelerinde de yer almaktadır. Güneydoğu Anadolu halkının bu mantara keme ve domalan mantarı gibi isimlerle hitap ettiği bilinmektedir.
Temiz pamuklu bez torbaya konularak buzdolabında +4 derece de muhafaza edilir. Buzdolabında nemlendirmeden saklandığı takdirde 3 hafta raf ömrü vardır. Ama beklediği süreç boyunca kokusunu salacağı için, bekletilmeden tüketilmesi önerilir.
Bu süreç yaklaşık olarak 4-6 hafta kadar sürebilir. Bu sürecin sonunda çimlenen tohumlar morfolojik metotlarla test edilir ve trüf mantarının varlığından emin olunur. Daha sonra kontrollü bir laboratuvar alınarak 8 ay kadar bir sürede gelişmesi beklenir.
Kısacası seks kokar." Trüf mantarının polenlerini dağıtma zamanı geldiğinde salgıladığı koku dişi yabandomuzunun çiftleşme çağrısı için salgıladığı kokuya çok benzer.
Bunu (trüf mantarı) toplamak isteyen vatandaşlarımızın öncelikle yerel orman işletme müdürlüğüne müracaat ederek izin almaları gerekir. Buradan aldıkları izin belgesiyle trüf mantarını topladıklarında miktarı tespit edilmeli, bedeli yatırılarak mutlaka taşıma belgesi almalıdırlar.
Trüf mantarının yetiştiği alanlara özel eğitimli köpekleriyle giden toplayıcılar, ormanlık alanda trüf mantarı bulabilmek için günde yaklaşık 25-30 kilometre yol katediyor. Günde ortalama 500 gram toplanabilen trüf mantarı, kalitesine göre 150-800 Euro'ya yurt dışından alıcı buluyor.
Trüf Mantarı (Domalan Mantarı)
Dünyanın en lezzetli ve değerli mantarları arasında olan trüf mantarı genellikle meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişir.
En lezzetli mantar çeşitlerinden biri olan, kayın ya da kavak mantarı adıyla da bilinen istiridye mantarı, lezzetli tariflerin olmazsa olmazı. Vegan ve vejeteryan beslenenlerin tadı ete en yakın besinlerden biri olarak değerlendirdiği, ızgarada enfes tatlar yaratan bu mantar türü nemli yerlerde yetişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri