Trüf yağı, kral sofralarının vazgeçilmezlerinden olan trüf mantarından elde edilen bir yağ çeşididir. Trüf mantarı yağı olarak da anılır. Trüf mantarının zeytinyağı içerisine aromasını katması ile elde edilir. Yağın içerisindeki trüf aroması oranı düşük olsa da, yoğun bir kokusu vardır.
Trüf yağı, toprağın altında yetişen ve değerli bir mantar türü olarak bilinen trüf mantarından elde edilen bir yağdır. Trüf yağı yemeklerin lezzetini arttırmak için kullanılmaktadır. Genellikle makarna, pizza ve sebze yemeklerinin üstüne dökülerek kullanılmaktadır.
Trüf yağı, toprağın en az 5 santimetre altında bulunan ve çok değerli bir mantar türü olan trüf mantarından elde edilir. Yoğun bir aromaya sahip olan trüf yağı az miktarda kullanılsa bile yemeklere yeterli tadı verir. TRÜF YAĞI NASIL YAPILIR? Bu yağ, trüf mantarının sıkılmasıyla elde edilir.
Trüf yağı ayrıca antioksidan özelliklere sahip polifenoller bakımından zengindir, böylece oksidatif hasarı ve hücre hasarını önler. Makarnadan pizzaya, etten sebzeye neredeyse tüm yiyeceklere eklenebilen Trüf yağı, yemeklerin besleyiciliğini artırır. Öte yandan bu yağ, tok tutma süresini de uzatır.
Trüf yağının mutfakta kullanım alanı oldukça geniş olmaktadır. Bu yağ bütün yemeklerde kullanılabilirken makarnalarda, çorbalarda, balık yemeklerinde, omletlerde, sebze yemeklerinde, risotto yapımı sırasında ve salatalarda da kullanılmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Kilosu 15 bin lira olan trüf mantarında, ekonomiye 5 yılda 1 milyar 530 milyon TL katkı sağlayacak. Dünyadaki üretiminin giderek azalması ve talebin her geçen gün artması nedeniyle fiyatları yükseliyor.
Özel bir mantar türü olan trüf mantarı tohumu zor elde edilen bir tohumdur. Trüf mantarı diğer mantarlar gibi sporla üremez. Doğada nadide şekilde yetişen trüf mantarı meşe ağaçlarının kökleriyle beslenerek oluşurlar. Tohumunu bulmak neredeyse mümkün olmasa da meşe ağacına aşılanan fidelerle üretimi yapılmaktadır.
Ayrıca bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve hastalıklardan korunmak için de tüketilmesi önerilir. Özellikle de trüf mantarı faydaları ile hem cinsel gücü yükseltebilirsiniz hem de enerjinizi her zaman yüksek tutabilirsiniz.
Bu mantar türü dünyadaki en pahalı yiyeceklerden biri. Bu mantarın pahalı olma nedeni ise mevsiminin ve raf ömrünün kısa olması. Ayrıca mantar toplanırken hâlâ bazı yerlerde köpeklerle koklanarak aranıyor. Oldukça sınırlı bir alanda ekilebiliyor.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor.
Trüf mantarı nedir? Halk arasında domalan ya da keme mantarı olarak da anılan trüf mantarı, dünya üzerinde en çok Fransa, İspanya ve İtalya'da üretimi yapılan, ülkemizde ise Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetiştirilebilen çok özel bir mantar türü.
Beyaz trüf özellikle İtalya'nın Alba bölgesinde yetişir. Yiyecek fındık benzeri aromaya sahiptir. Siyah trüf ise Fransa'nın Perigord bölgesi başta olmak üzere genellikle meşe ve çam ağaçlarının kökleriyle birlikte toprak altında bulunur ve daha yoğun, topraklı aroma taşır.
Trüf mantarı, mantar ailesinin Ascomycetes sınıfına ait bir türüdür. Genel olarak meşe ve fındık ağacıyla mikorizal ortaklık oluşturarak yetişir. Kendine özgü aroması ve tadı olan bu mantar, dünyaca ünlü şeflerin ve aşçıların ilgi odağıdır. Yüzeyi sert kabuklarla kaplı oluğu için soyulması gerekir.
Trüf mantarı toprağın 5 cm kadar altında bulunur. Dolayısıyla kolay bulunmuyor. Buna bağlı olarak fiyatı da yükseliyor. Trüf mantarı ağaç köklerine, meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişiyor.
Trüf mantarını omletin üzerine rendeleyerek tüketebilirsiniz. Yağın aromayı hapsetmesi sebebiyle yağ, krema, yumurta içeren yemeklerde de sıkça kullanılır. Bunların dışında salatalarda, et yemeklerinde, kömürde pişirerek ya da füme olarak da tüketilebilir.
Tadı ısı ile kaybolur. -Trüf yağını serin ve karanlık bir yerde saklayınız. *Vejetaryen ve vegan tüketime uygundur. *Çölyak hastaları rahatlıkla kullanabilir.
İtalya'nın kuzeyindeki Piemonte bölgesinde yer alan Alba kasabasına bugünlerde, kilosu 5000-6000 euro (23000-27000 TL) arasına satılan beyaz trüf mantarını tatmak - ya da sadece koklamak - için dünyanın her yerinden binlerce kişi akın ediyor.
Beyaz trüf mantarı çiğ olarak makarna, salata ve yumurtanın üzerine rendelenerek tüketilir.
Hafif bir alkol tüketimi, libidoyu ve rahatlığı arttıracağı için daha keyifli seks yapılmasına olanak sağlar. Özellikle şarap, likör, absinthe ve bira, seksten önce az miktarda tüketildiği takdirde sekse iyi gelir.
Evde trüf mantarı üretmek için trüf mantarının doğal ortamına benzer bir ortam oluşturmak gerekir. Trüf mantarı tohumlarının ağaç köklerinde yerleşip gelişmesi 1 yılı bulur. Dolayısıyla çiftliklerde üretilmiş Trüf aşılı fide kullanılarak daha kısa sürede trüf mantarı üretilebilir.
Ülkemizde trüf mantarının doğal olarak yetişiyor olması, kültivasyon için en uygun şartlara sahip olduğumuzu göstermektedir. Trüf üretimi için en önemli 3 kriter: toprak yapısı, iklim ve yıllık yağış miktarıdır. Akdeniz iklimi ve kireçli topraklar trüf üretimi için mükemmel bir ortamdır.
Trüf mantarı toplamak isteyen vatandaşların öncelikle yerel orman işletme müdürlüklerine müracaat ederek izin almaları gerektiğini belirten AKSOY, "Buradan alınan izin belgesiyle trüf mantarını topladıklarında miktarı tespit edilmeli, bedeli yatırılarak mutlaka taşıma belgesi alınmalıdır.
Eylül-Ekim aylarında görülmeye başlar. Yazlık trüf mantarı Mayıs-Ağustos aylarında, kışlık trüf mantarı ise Aralık-Şubat ayları arasında hasat edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri