Trüf yağı, toprağın en az 5 santimetre altında bulunan ve çok değerli bir mantar türü olan trüf mantarından elde edilir. Yoğun bir aromaya sahip olan trüf yağı az miktarda kullanılsa bile yemeklere yeterli tadı verir. TRÜF YAĞI NASIL YAPILIR? Bu yağ, trüf mantarının sıkılmasıyla elde edilir.
Trüf yağı, toprağın altında yetişen ve değerli bir mantar türü olarak bilinen trüf mantarından elde edilen bir yağdır. Trüf yağı yemeklerin lezzetini arttırmak için kullanılmaktadır. Genellikle makarna, pizza ve sebze yemeklerinin üstüne dökülerek kullanılmaktadır.
Trüf yağı içerik olarak çok yoğun bir protein kaynağıdır. Etten daha fazla protein oranına sahiptir. Bir diğer önemli özelliği ise afrodizyak etkisinin olmasıdır. Cinsel gücü arttırır.
Çikolatalı trüf (Fransızca: Truffe en chocolat), şekli itibarıyla domalan mantarını andıran, içi ganaj, dışı çikolata veya kakao tozu ile kaplı bir tür şekerlemedir.
Trüf yağının mutfakta kullanım alanı oldukça geniş olmaktadır. Bu yağ bütün yemeklerde kullanılabilirken makarnalarda, çorbalarda, balık yemeklerinde, omletlerde, sebze yemeklerinde, risotto yapımı sırasında ve salatalarda da kullanılmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Trüf yağı ayrıca antioksidan özelliklere sahip polifenoller bakımından zengindir, böylece oksidatif hasarı ve hücre hasarını önler. Makarnadan pizzaya, etten sebzeye neredeyse tüm yiyeceklere eklenebilen Trüf yağı, yemeklerin besleyiciliğini artırır. Öte yandan bu yağ, tok tutma süresini de uzatır.
Kilosu 15 bin lira olan trüf mantarında, ekonomiye 5 yılda 1 milyar 530 milyon TL katkı sağlayacak. Dünyadaki üretiminin giderek azalması ve talebin her geçen gün artması nedeniyle fiyatları yükseliyor.
Özel bir mantar türü olan trüf mantarı tohumu zor elde edilen bir tohumdur. Trüf mantarı diğer mantarlar gibi sporla üremez. Doğada nadide şekilde yetişen trüf mantarı meşe ağaçlarının kökleriyle beslenerek oluşurlar. Tohumunu bulmak neredeyse mümkün olmasa da meşe ağacına aşılanan fidelerle üretimi yapılmaktadır.
Trüf mantarını omletin üzerine rendeleyerek tüketebilirsiniz. Yağın aromayı hapsetmesi sebebiyle yağ, krema, yumurta içeren yemeklerde de sıkça kullanılır. Bunların dışında salatalarda, et yemeklerinde, kömürde pişirerek ya da füme olarak da tüketilebilir.
Trüf mantarı, mantar ailesinin Ascomycetes sınıfına ait bir türüdür. Genel olarak meşe ve fındık ağacıyla mikorizal ortaklık oluşturarak yetişir. Kendine özgü aroması ve tadı olan bu mantar, dünyaca ünlü şeflerin ve aşçıların ilgi odağıdır. Yüzeyi sert kabuklarla kaplı oluğu için soyulması gerekir.
Trüf mantarı toprağın 5 cm kadar altında bulunur. Dolayısıyla kolay bulunmuyor. Buna bağlı olarak fiyatı da yükseliyor. Trüf mantarı ağaç köklerine, meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişiyor.
Bu mantar türü dünyadaki en pahalı yiyeceklerden biri. Bu mantarın pahalı olma nedeni ise mevsiminin ve raf ömrünün kısa olması. Ayrıca mantar toplanırken hâlâ bazı yerlerde köpeklerle koklanarak aranıyor. Oldukça sınırlı bir alanda ekilebiliyor.
Tuber mantarı Fransa'da Truffe, İtalya'da Tartufi, İspanya'da Trufa, İngiltere'de Truffle olarak isimlendirilirler. Türkiye'de toprak altından çıkarılan mantarların tamamı farklı bölgelerde farklı isimlerle adlandırılsa da genel olarak dolaman veya domalan mantarı olarak bilinmektedir.
Trüfler, mantarlar aleminin Ascomycetes sınıfına giren ve bilinen mantarların aksine şapkalı mantarlara benzemeyen toprak altında yetişen bir türdür. Trüf, 5 ile 20 santimetre toprak derinliğinde yetişmekte ve kendiliğinden toprak üzerine çıkmayan, kokulu ektomikoriza cinsi bir mantardır.
Trüf mantarı meşelik alanlarda 5 ila 20 cm toprak derinliğinde ağaç köklerinde yetişen kokulu bir mantardır. Yoğun kokusunun yanında eşsiz bir aromaya sahiptir. Dünyanın en ünlü mantar çeşidi olmasının nedeni havyardan sonra dünyanın en pahalı yiyeceği olmasıdır.
Kanserli hücre oluşumunu engeller. Özellikle yapılan araştırmalarla göğüs, akciğer, karaciğer ve kolon kanserinde tümörlerin büyümesini engellemekte fayda sağlamıştır. Kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Diyabet riskini azaltır.
İtalya'nın en çok tercih edilen zeytinyağı markası Monini den beyaz trüf aromalı zeytinyağı. Trüf mantarının Akdeniz bölgesinde yetiştiği bilinse de dünyanın bir çok bölgesinde görülmekte ve yetiştirilmektedir. Trüf oldukça fazla tercih edilen bir mantar cinsidir.
Trüf mantarı yağı olarak da anılır. Trüf mantarının zeytinyağı içerisine aromasını katması ile elde edilir. Yağın içerisindeki trüf aroması oranı düşük olsa da, yoğun bir kokusu vardır. Bu nedenle yemeklerde az miktarda kullanılması gerekir.
Halk arasında domalan ya da keme mantarı olarak da anılan trüf mantarı, dünya üzerinde en çok Fransa, İspanya ve İtalya'da üretimi yapılan, ülkemizde ise Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetiştirilebilen çok özel bir mantar türü.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor. Samsun'da Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanabilecek.
"Toprağın derin kısımlarında yetişen, faydaları ve ekonomik değeri değeriyle tanınan, dünyanın birçok bölgesinde yetiştiren bir mantar türü olan Trüf mantarı, meşe ağaçlarının kök kısımlarından toplanmaktadır.
Beyaz trüf mantarı çiğ olarak makarna, salata ve yumurtanın üzerine rendelenerek tüketilir.
Bunu (trüf mantarı) toplamak isteyen vatandaşlarımızın öncelikle yerel orman işletme müdürlüğüne müracaat ederek izin almaları gerekir. Buradan aldıkları izin belgesiyle trüf mantarını topladıklarında miktarı tespit edilmeli, bedeli yatırılarak mutlaka taşıma belgesi almalıdırlar.
Ülkemizde Ocak ayı ile Mart ayı arasında doğal olarak yetişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri