Trunk Nedir? Switch'lerin üzerinde birden fazla VLAN yapılandırmışsanız ve aynı VLAN'ları diğer Switch üzerinde görmek istiyorsanız ilk Switch'inizdeki VLAN'lara ait veri paketlerinizin taşınması için Trunk yapılandırması gereklidir.
Tagged portlar, VLAN etiketi taşıyan trafik için kullanılır. Bu portlar VLAN'lar arasında trafik akışını sağlar ve bu nedenle VLAN üyeliğini belirler. Untagged portlar, VLAN etiketi taşımayan trafik için kullanılır. Bu portlar genellikle access olarak adlandırılır ve sadece bir VLAN üyesi olabilir.
Access link üzerindeki cihazların gönderdiği paketler, bir router ya da başka bir 3. katman cihazı tarafından yönlendirilmediği sürece kendi VLAN'ları dışındaki cihazlarla konuşamazlar. Trunk links; üzerinde birden çok VLAN taşıyabilen bağlantı şeklidir.
TRUNK: Trunk Telsiz Sistemi, bir grup kanalın birçok kullanıcı grubu tarafından paylaşılması esasına dayanır.
trunk iki switch arasındaki bağlantıdır. (yada routerda encaps portuna switchden bağlantı) vlanları taşımak için kullanıyorsun trunk yaparsan hepsini diğer switche gönderir.
İlgili 45 soru bulundu
HP Procurve switchlerde Trunk olarak tanımlanan en az 2 adet portun tek bir port gibi çalışması işlemidir (Cisco'da Etherchannel). HP Procurve VLAN geçişleri için Tagging komutunu kullanır.
VLAN Trunk yapılandırsı, Switch'lerin üzerinden birden fazla VLAN'e ait Data paketlerinin taşınması için gereklidir. Biraz daha netleştirecek olursam; bir Switch Port'undan sadece bir VLAN'a ait paketler geçebilir.
Trunk Interface Vlan, bu VLAN'ların iletişimini sağlayan ve tek bir fiziksel bağlantı üzerinden birden fazla VLAN'ın trafiğini taşıyan arayüzdür. Bu sayede, farklı VLAN'lara ait verilerin aynı fiziksel bağlantı üzerinden geçmesi mümkün olur ve ağ yönetimi daha etkin hale gelir.
VLAN Trunk, farklı ağ anahtarları (switchler) arasında birden fazla VLAN bağlantısını taşımanızı sağlar ve bu sayede ağ genişletme olanağı tanır. VLAN Trunk, ağdaki farklı aygıtları kolayca izole etmek ve ağdaki geçişi daha iyi bir şekilde yönetmek için kullanılır.
VTP (VLAN Trunk Protocol) Cisco tarafından geliştirilen ve Cisco'ya özel bir protokoldür. Bu protokol sayesinde, bir switchte oluşturulan VLAN'lar diğer switchler ile paylaşılır. Özellikle çok fazla switch ve VLAN'ın olduğu durumlarda zamandan tasarruf sağlar.
Sanal Yerel Alan Ağı anlamına gelen VLAN (Virtual LAN), yerel ağ içerisinde çalışma grupları oluşturmak ve yerel ağı Ethernet çerçevelerine eklenen sanal etiketlerle (VLAN TAG) alt gruplara bölmek için kullanılır. VLAN kullanılması broadcast trafiği azaltılmış olur. Bu durum bant genişliğinin artmasını sağlar.
VLAN yani Sanal Yerel Alan Ağı, bir LAN (Local Area Network) Network'ü üzerindeki kaynakların Switch Port'lar üzerinde mantıksal olarak gruplandırılması ile yapılır. VLAN kullanımı ile Network üzerindeki gereksiz Broadcast trafiği azaltılarak Bandwith (bant genişliği) artırılmış olur.
IP ve Port İlişkisi
Ağ ortamındaki iletişimin ve veri alışverişinin sağlanması için sunucu programları tarafından bilgisayarlara IP adresleri verilir. Bu adresler kullanılarak ulaşılan bilgisayarda hizmet alınmak istenilen sunucu programı için port numaraları kullanılır.
Access Port, VLAN etiketinin olmadığı (etiketsiz/tagsiz) trafiğin geçtiği porttur. Hostlar (kullanıcı,yazıcı,kamera vb.) access portta yer alır. Trunk port, VLAN etiketinin yer aldığı(etiketli/tagli) trafiğin geçtiği porttur.
Peki, VLAN ID nedir? VID olarak da bilinen VLAN ID, yerel ağdaki çerçevelerin hangi VLAN'a ait olduğunu belirten bir işarettir. Etiketleme yöntemi, hangi VLAN'ın hangi çerçevede yer aldığını kontrol etmek için oldukça kullanışlıdır.
Trunk Nedir? Switch'lerin üzerinde birden fazla VLAN yapılandırmışsanız ve aynı VLAN'ları diğer Switch üzerinde görmek istiyorsanız ilk Switch'inizdeki VLAN'lara ait veri paketlerinizin taşınması için Trunk yapılandırması gereklidir.
Mode Trunk, farklı VLAN'lara sahip 2 farklı Switch'i birbirine bağladığımızda haberleşmelerini sağlar. VTP Domain, yapımızda birçok VLAN yapısı bulunuyor ise tüm konfigürasyonu tek tek girmek yerine VTP Domaine Client olarak eklendikten sonra tüm konfigürasyon domaine kayıt olan tüm cihazlarda senkronize olacaktır.
VLAN (Virtual Local Area Network – Sanal Yerel Ağ Alanları) IEEE tarafından geliştirilmiş, yerel ağ içerisindeki kullanıcıların ve cihazların mantıksal ağlar oluşturularak gruplanmasını sağlayan bir protokoldür ve 2. katmanda çalışır.
WAN Bağlantı Türü "PPPOE", "VLAN ID" ise 35 olarak ayarlanmalıdır (VDSL/ADSL).
Interface normal bir class gibi tip(type) tanımlamak için kullanılır. İçerisindeki default ve static tanımlanan metotlar hariç, metotların implementasyonları bulunmaz ve state tutmaz. Bir çok class tarafından implement edilebilirler. Birden fazla interface'i extend edebilirler.
Cisco tarafından özel olarak geliştirilmiş Switch'lerden Router'lara ya da Switch'lerden Switch'lere Vlan üzerinden Network trafik akışını sağlayan bir protokoldür.
VLAN NEDİR ? VLAN (Sanal Yerel Ağ), bir fiziksel ağ erişimi olarak birden fazla ağa bölen bir ağ yönetim teknolojisidir. Örneğin bir ofis binasında aynı fiziksel altyapıyı kullanarak farklı departmanların (örneğin, YÖNETİM, MUHASEBE, IT) ayrı ağlara sahip olmasını sağlar.
VLAN (Sanal Yerel Ağ), daha geniş bir fiziksel ağ içinde oluşturulan bir mantıksal ağdır. VLAN'lar, bir ağı daha küçük sanal alt ağlara bölmenizi sağlar ve trafiği ayırmak ve ağ performansını artırmak için kullanılabilir.
Yönetim VLAN'ı switch'i yönetmek üzere yapılandırılımış bir VLAN'dır. Yönetim VLAN'ına bir IP adresi veya alt ağ maskesi atandığında bu switch'e HTTP, Telnet, SSH veya SNMP gibi yollarla bağlanılabilir. Ses VLAN'ı, üzerinden sadece ses trafiğinin geçirilmesi yönünde yapılandırılan VLAN'dır.
Sanal yerel alan ağı (VLAN) ayarlarını, Ethernet iletimi için ayrı ağ trafiğini ayırmak üzere değiştirebilirsiniz. Sistem, sistem, anasistem bağlantısı, depolama sanallaştırma ve IP eşleme trafiği için VLAN yapılandırmasını destekler. VLAN, PFC (priority flow control; öncelik akışı denetimi) kullanılmasının önkoşuldur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri