Deyimler ayrı yazılır: akıntıya kürek çekmek, çam devirmek, çanak tutmak, gönlünden geçirmek, göz atmak, kulak asmak, kulak vermek, çantada keklik, devede kulak, yağlı kuyruk, yüz görümlüğü vb.
Göz atmak, iki kelimeden oluşan bir deyimdir. Ancak z ve a harflerinden dolayı burada ulama vardır. Bu yüzden de ayrı ve bitişik yazılması konusunda kişiler hataya düşmektedir. Göz atmak, ayrı yazılır.
TDK kurallarına göre -bilmek fiili birleşik yazılır ama soru anlamı veren "mi" ve devamındaki eklerin ayrı yazılması gerekir. Göz atmak, imza atmak gibi fiiller de ayrı yazılır.
Göz atmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Kısaca, dikkatli değil de şöyle bir bakıvermek; üzerinde fazla durmadan elden geçirmek.
Bu kelime genellikle göz göregöre şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı göz göre göre şeklinde olmalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Gözetmek kelimesi birini ya da bir şeyi koruma altına almak ve sakınmak demektir. Özen gösterilen ve önem verilen şeyler için de aynı kelime kullanılır. Gözetmek Bitişik mi Yazılır Ayrı mı? Dil bilgisi kurallarına göre tüm birleşik isimlerin tamamı bitişik yazılır.
Bu kelime genellikle gözbebeği şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı göz bebeği şeklinde olmalıdır.
Deyimler ayrı yazılır: akıntıya kürek çekmek, çam devirmek, çanak tutmak, gönlünden geçirmek, göz atmak, kulak asmak, kulak vermek, çantada keklik, devede kulak, yağlı kuyruk, yüz görümlüğü vb.
Göz seğirmesine neden olan hastalıkların başında; göz kuruluğu, göz alerjileri, göz bozuklukları, konjonktivit halk arasında bilinen ismiyle pembe göz, göz içi iltihapları yani üveit, göz kapağı iltihapları yani blefarit, gözün tahrişi, ışık hassasisyeti ya da ışık ıntoleransı olarak bilinen fotofobi gelir.
Burnundan solumak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok öfkelenmek, sinirlenmek.
Şüpheli kişi veya kişileri gözetim altında tutmak anlamında kullanılması durumunda''Gözaltı'' şeklinde yazılması gereken bir sözcüktür. Göz organının altında bulunan kısmı ifade eden anlamıyla kullanılacak ise bu durumda " göz altı" şeklinde yazılması gerekmektedir.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Gitgide kelimesinin bitişik mi ayrı mı yazıldığı birçok kişi tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre bu kelime kaynaşmış bir ikileme olduğu için bitişik yazılmalıdır.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Bamya (Abelmoschus esculentus), ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından ılık iklimlerde yetişen bir yıllık bitki türü.
Türk Dil Kurumu (TDK)'nın sitesinde doğru yazılış "suçüstü" olarak verilmiştir. 1. isim, hukuk Birini suç işlerken yakalama, cürmümeşhut, meşhut suç. TDK'ya göre doğru yazımı da "suçüstü"şeklindedir.
Göz seğirmesi sorunu genellikle birkaç gün ya da birkaç hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir veya ortadan kalkar. Bu durumda herhangi bir tedavi veya müdahale gerektirmez. Birkaç haftadan uzun sürmesi durumunda ise bir sağlık kuruluşuna başvurularak göz muayenesinden geçilmelidir.
Göz seğirmesi; göz kaslarının spazm olmasıdır. Yoğun göz odaklı çalışmalar, göz yorgunluğu, fazla kafein tüketmek ve stres gibi etkenlerden ortaya çıkmaktadır. Dinlenme ile rahatlanabilir. Ayrıca ılık çay torbaları ve soğuk kompres uygulanabilir.
Göz seyirmesi genel olarak önemsiz ve geçici sebeplerden kaynaklanmakta iken bazı nadir durumlarda nörolojik sebeplere dayanmaktadır. Sağ göz seyirmesi daha çok stres kaynaklı iken uykusuzluktan kaynaklı seyirme, hem sağ gözde hem de sol gözde ortaya çıkabilmektedir.
Tıraş kelimesinin hem tıraş hem de traş şeklinde yazımı ile karşılaşıyoruz. Ancak bu kelimenin iki farklı şekilde yazılabileceği anlamına gelmemektedir. Tıraş kelimesinin TDK'ya göre doğru yazımı 'tıraş' şeklindedir. Traş şeklindeki kullanım yanlıştır.
TDK'ya göre kravat kelimesinin doğru yazılışı "kravat"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Yuvar ve küre sözleriyle kurulan birleşik kelimeler ayrı yazılır: göz yuvarı, hava yuvarı, ısı yuvarı, ışık yuvarı, renk yuvarı, yer yuvarı; hava küre, ışık küre, su küre, taş küre, yarı küre, yarım küre.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri