Tsundoku, hiç okunmayan kitapların biriktirilmesidir. Tsundoku hastalığı olan bireyler okumak için kitap satın alıp, aldığı kitapları okumaz ve daha sonra evinde yerlerde, raflarda ve çeşitli mobilyalarda depolar.
Bir gün okuyacağımızı düşünerek ihtiyacımızdan fazla kitap almak ve bu kitapları okumadan üst üste yığmak tsundoku sendromuna yakalanmamıza neden olabilir. Japonca kökenli bir kelime olan tsundoku, “kişinin okuyabileceğinden daha fazla sayıda kitap satın alması yani istiflemesi” anlamına geliyor.
İşte bugün 'kitap okuyamama durumu' diğer adıyla Reading Slump'dan bahsedeceğiz. Kısaca açıklamak gerekirse RS dönemi, en düzenli şekilde kitap okuyan insanların bile zaman zaman yaşadığı bir süreç. Kişinin kitap okumak istememesi, kendini zorlasa bile birkaç sayfadan sonra sıkılıp kitabı elinden bıraktığı bir dönem.
İlgili 18 soru bulundu
En verimli kitap okuma saatleri sabah ve gece uyumadan önceki zaman dilimidir. Sabah kitap okumak yeni bir güne pozitif başlamanıza, gece yatmadan önce okuduğunuz kitap ise kafanızı boşaltmanıza ve rahat bir şekilde uyumanıza yardımcı olur.
Reading Slump, en basit tabiri ile kitap okuyamadığınız uzun bir dönemdir. İnsan eline ne kitap almak ister ne de görmek. Başladığınız her kitap yarım kalır. Ne kadar isteseniz de bir türlü kendinizi veremez ve kitaplardan gittikçe uzaklaşırsınız.
Reading slump genellikle yanlış kitap seçiminden kaynaklanır. Ruhen ve beynen hazır olmadığınız bir gün elinize ağır bir edebi eser alırsanız reading slumpa davetiye çıkarmış olursunuz. Peki Ya Reading Slumptan Nasıl Çıkılır? Tamam reading slumptasınız, dibi gördünüz.
Reading slump tabiri okuyamama durumunu anlatıyor. Henüz Türkçede tam olarak oturmuş bir karşılığı yok. Ancak bu tabir Türkçede 'okuma yalpalaması' gibi bir anlam taşıyor. Okuyamama, tıkanma gibi durumlar söz konusu yani.
Özellikle beyin fonksiyonlarında büyük rolleri olan B vitamin grubunun eksikliği odaklanma sorununun sebebi olabilir. Ayrıca C ve E vitamin eksikliği de dikkat dağınıklığına yol açabilir.
1. 10+2 yöntemini deneyin.
Yani 1 saat içinde yaptığınız okumaları 10 dakika okuma 2 dakika mola olacak şekilde bölün.
Bibliyofil Yunanca kitapsever demektir. Ali Püsküllüoğlu'nun Türkçe Sözlük'ünde bibliyofil için kitap dostu, kitaplara düşkün kimse denmiştir.
Okurken kendi sesinizi duymanız ve telaffuz hatalarınızı fark etmeniz çok daha kolaydır. Özellikle konuşma bozukluğu gibi durumlarda sesli kitap okumak diksiyonu geliştirmek için en ideal çözümlerden biridir.
Akademik ya da popüler bilim türündeki kitaplar ağırlıktaysa ve bazı konuları o anda anlamadıysanız, kendinizin üstüne aşırı yüklenme ve özgüvensizlik gibi şeyler yaşanabilir, bu da vakit kaybına sebebiyet verir. Dengeli bir kitap türü sepetinden, her gün saatlerce okusanız da bir şey olmaz.
Tsundoku sendromu dendiğinde gözünüzde, sırf sosyal medyada paylaşmak veya kitaplığının dolu görünmesi için sürekli kitap alan kişiler canlanıyorsa yanılıyorsunuz. Tsundoku sendromuna sahip olan kişiler genellikle kitap okuma alışkanlığına sahip olan kişilerdir.
Slump, çökme anlamına gelir. Beton sektöründe betonun ne kadar yayılabilir, yerleştirilebilir olduğunun bir ölçütüdür. Slump ne kadar fazla ise beton o kadar akışkan, yayılabilir ve kolay yerleştirilebilir. Fakat slump'ın arttırılması şayet su ile yapılıyorsa bu durumda beton kalitesi düşük olacağı anlamına gelir.
Slump Deneyinin Yapılışı
Huninin 1/3'ü betonla doldurduktan sonra 25 defa şişleme yapılır. Aynı işlem 2 defa daha tekrarlanır. Huninin ağzındaki beton düzlendikten sonra huni düz bir şekilde ve yavaşça yukarı doğru çekilir. Çekilen huni kalıptan çıkan betonun yanına koyularak çökme miktarı ölçülür(şekil 2).
Okuma bozukluğu olarak belirtilen disleksi, kelimeleri hecelemede güçlük çekme, hızlı okurken zorluk yaşama, kelimeleri yazarken zorlanma veya yanlış adlandırma gibi durumlarda gözlemlenmektedir. Okul öncesi zamanda belirtiler göstermesine rağmen en fazla ilkokul zamanında belirgin hale gelmektedir.
Çocuğunuzun, 'okuma ve yazmaya geçmesi' hatta bunu diğer akranlarından önce yapması, bir zeka ve başarı göstergesi olamaz.
Bu sebeple daha makul başlangıçlar yapmak, kazanmak istediğimiz alışkanlığın kalıcılığı açısından çok önemli. Ben kitap okuma alışkanlığı için başlangıç süresini 20 dk olarak öneriyorum. Ne olursa olsun, bayram-seyran, ölüm-kalım demeden asla aksatmadan günlük 20 dk kitap okumak, ideal bir başlangıç oluşturacaktır.
Kaliteli Uyku Sağlar
Kitap okumak, âdeta zihni tozlardan arındırmak gibidir. Günün stresini ve kötü anılarını geceleri kitap okuyarak yok edebilir, zihninizi boşaltabilirsiniz. Kötü durumlardan arınmış, rahat bir zihinle uykuya rahatça dalabilir ve verimli bir uyku uyuyabilirsiniz.
Sessiz bir ortam okuduğunuz kitaba konsantre olmanızı kolaylaştırıcı niteliktedir. Bir kitabın akılda kalıcı olabilmesi için renkli kalemler ile altını çizmeyi tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda başka bir kağıda not almak veya yapışkan kağıtlar kullanmak da akılda kalıcılığı arttıran yöntemler arasında yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri