Detention masrafı ise liman dışına çıkarılan konteynerin serbest süre içinde limana geri dönmemesi durumunda oluşan masraftır. Demurajdan farkı limanda değil liman dışında olmasıdır.
Yani nakliyeciniz, boş konteyneri armatörün ilgili liman ya da deposundan teslim aldığı anda detention süreci işlemeye başlar.
Aslında ayrımı çok basit. Demuraj ve storage limanda geçen sürelerle ilgili. Detention ise konteynerin limanın dışına çıktıktan sonrasını da kapsayıp boş konteynerin nakliye firmasına ulaşıncaya dek geçen süreyi kapsamaktadır.
Detention : İhracat veya ithalat amacıyla, yükleme veya boşaltma işlemi için, liman dışına çıkarılan konteynerin, free time (serbest süre) içinde limana geri dönememesi detension ücreti oluşmasına sebep olur. Demuraj'dan farkı konteynerin limanda değil, liman dışında bulunuyor olmasıdır.
Demuraj tutarı sözleşme kapsamında belirlenip eşyayı taşıtan tarafından eşyayı taşıyana ödenir. Söz konusu ödeme demuraj ödemesi olarak nitelendirilirken, ödeme yapan taraf için ise bu ödemeden kaynaklı demuraj gideri oluşmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Demuraj bedeli, taşıyıcılara, terminallere ve sözleşmelere bağlı olarak değişebilir. Ancak genele bakıldığı zaman demuraj bedelinin konteyner/gün başına 75 ile 300 dolar arasında değişebiliyor olduğu görülür.
Gemide bulunan eşyaların indirilmesi için verilen sürenin geçirilmesi durumunda, geminin bu eşyaların indirilmesi için beklediği ek süre boyunca ortaya çıkan masraflar, demuraj ücreti olarak ifade edilmektedir.
Detention, bir konteynerin limanın dışında geçirdiği süre boyunca ödenen ücreti ifade eder.
Detention masrafı ise liman dışına çıkarılan konteynerin serbest süre içinde limana geri dönmemesi durumunda oluşan masraftır. Demurajdan farkı limanda değil liman dışında olmasıdır.
Demuraj hesabı geminin tahliyesine muteakip gün ile başlar, boş kontenyerin Yang Ming'in belirlemiş olduğu depo yada terminale teslim edildiği gün son bulur.
Demuraj süresine girmeyen free time genel olarak 7 gün olarak belirlenmiştir ve demuraj süresi özel beyan verildiği tarihten itibaren başlamaktadır.
Liman sahasını kullanan her aracın ödediği kiradır. Ardiye ücreti kullanılan süreye paralel olarak gittikçe artar.
Ardiye, depo vb. yerlerde saklanan ticaret eşyalarıiçin ödenen ücreti ifade eder. Bir başka deyişle; Ardiye ücreti, gümrüklü eşyaların konulduğu yerlerde oluşan maliyettir.
(2) Şayet gemiden boşaltılan konteyner, gönderilen tarafından tesellüm edildikten sonra, navlun sözleşmesinde kararlaştırılan sürede veya böyle bir süre yok ise, makul bir süre içerisinde boş olarak taşıyana veya temsilcisine iade edilmez ise, “konteynerin gecikmesi28”nden (“container detention”) söz edilmektedir29.
Ardiye (Storage): Ürünlerin/malzemelerin saklanıp muhafaza edildiği yer, saklama/muhafaza etme hizmeti ve bu hizmet için ödenen ücret.
Çok basit bir açıklama ile; Demuraj, hat tarafından konteyner limanda dolu olarak beklerken kesilen tutar. Detention, hat tarafından kesilen, dolu konteynerin boşaltılıp hat tarafından belirlenen bir depoya boşunun teslim edilmesine kadar geçen zaman aralığı için kesilen tutar.
CUT-OFF TIME Tren veya geminin kalkışından önce yüklerin terminale son teslim tarihi ve saati.
Shifting hizmeti (Gemi içinde aktarma hizmetleri)
İki geminin birbirine yanaşarak (rampa ederek) karşılıklı güverte ve ambarları arasında eşyanın bir gemiden boşaltılarak diğer gemiye yükleme hizmetlerini ifade eder.
Deyim. [1] Gitmek, uzaklaşmak. [2] Çapasını denizden çekerek yol alan gemi/tekne.
İhracatçıların, boş konteynerleri teslim aldıktan sonra, konteynerleri tekrar limana dolu olarak döndürmeleri için kendilerine verilen bir süre vardır. Bu sürenin aşılması durumunda ise detention masrafları oluşmaktadır.
Ticaret eşyasını saklamaya yarayan yere denir(depo). Ayrıca; böyle bir yerde saklanan eşya için ödenen ücrete de “ardiye” denilmektedir. İthalatta eşyanın antrepoya (tahliye edildiği gün ve çıkış yaptığı gün dâhil olmak üzere) beklediği gün üzerinden alınan tutardır.
Mal ihracatı ile ithalatı arasındaki farka dış ticaret dengesi veya kısaca ticaret dengesi denir. Bu fark negatif bir değer ise ticaret açığı, pozitif bir değer ise ticaret fazlası söz konusudur.
Bu terim dış ticarette ”denizyolu ile taşınan yükler için taşıyıcı şirkete ödenen hizmet bedeli” olarak tanımlanır. Fakat günümüzde tüm taşıma alanlarında kullanımının yaygınlaşması ile bu tanım, ”herhangi bir taşıma aracına yüklenen mallar için talep edilen ücret” olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Ardiye ise demuraj bedeli gibi belirlenen bir anlaşmanın belirtilen süre içerisinde tamamlanmamış olmasından kaynaklı ortaya çıkan ek masraflar yerine, ithalatçı firmanın normal şartlarda da gümrük işlemleri sırasında ödemesi gereken bir ücrettir.
Ardiye ücretinin hesaplanması; ithalat yükleri için, yükün gümrüklü sahaya alındığı günden, gümrüklü sahadan çıkış yaptığı güne kadar, gümrüklü sahada geçirdiği bekleme süresi ile ilgili gümrüklü saha ithalat tarifesindeki günlük ithalat ardiye ücretinin çarpılması ile belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri