Üç kez balgam ARB negatif olan hastalar bulaştırıcı kabul edilmez. Bulaştırıcı olmayan tüberküloz hastası için özel önlem almak gerekmez. Tüberküloz hastası bir izolasyon odasına alınmalıdır.
İzolasyon odalarının negatif basınçlı olması ya da bu mümkün değilse en azından odaların doğal havalandırma yöntemleriyle iyi havalandırılması gereklidir. Odalara, TB hastalarının bulunduğu koridor ve bölümlere ultraviyole (UV) lamba takılması önerilir.
Tüberküloz hastalığı, solunum yoluyla bulaşır. Hasta kişilerin öksürmesi, hapşırması, konuşması ile solunum yolu salgıları damlacık şeklinde havaya atılır. İçinde tüberküloz basilinin (mikrobunun) de bulunduğu bu damlacıkların solunması ile sağlıklı bireyler infekte olur.
[B] Solunum izolasyonu gerektiren hastalıklar: Kızamık, me- nenjit (Haemophilus influenzae'ye bağlı veya meningokoksik), kabakulak, boğmaca, pnömoni (H.influenzae), meningokoksemi.
Verem hastalığı, yani tıbbi adıyla tüberküloz (TB) hava yoluyla bir bireyden diğerine yayılan, bulaşıcı bir akciğer hastalığıdır. Verem hastalığı Mycobacterium Tuberculosis isimli bakterilerden kaynaklanır.
İlgili 18 soru bulundu
Hastalığı ağır geçiren ve akciğerde kavite (içi erimiş akciğer alanları) oluşmuş kişilerden bulaşma oranı daha yüksektir. Verem hastalığı, konuşma, bağırma, öksürme ve şarkı söyleme gibi aktiviteler aracılığıyla hastadan çıkan tükürük ve balgam partiküllerinin havaya yayılması (damlacık) yoluyla bulaşmaktadır.
Tüberküloz kişiden kişiye hava yoluyla yayılır. En bulaştırıcı olan hastalar tedavi görmemiş, balgam mikroskobisinde tüberküloz bakterisi pozitif (ARB pozitif), akciğer ve larinks (gırtlak) tüberkülozu tanısı olan hastalardır. Hastalar öksürürken, hapşırırken ve konuşurken bakteriler havaya yayılır.
6.2.1.SOLUNUM İZOLASYONU Hava yolu ile bulaşabilen enfeksiyonları önlemek amacıyla standart önlemlere ek olarak uygulanır. Solunumla bulasan 5 qm'den küçük partiküllerle oluşan enfeksiyonları önlemek için uygulanır. 5 qm'den küçük partiküller havada süspanse olup asılı kalır veya toz partiküllerine yapışır.
Solunum izolasyonu: Doğrudan damlacık çekirdeği veya solunum sekresyonlarının hava yolu ile 5 mikrondan küçük partiküller ile bulaşmasına neden olan enfeksiyon hastalıklarına karşı korunmada standart önlemlere ek olarak uygulanan izolasyon türüdür.
Solunum izolasyonu için “sarı yaprak” işareti kullanılmalıdır. 8. Hasta zorunlu haller dışında odadan çıkmamalıdır. 9. Eller odaya giriş ve çıkışlarda '' El Hijyeni Talimatı'' na uygun olarak yıkanmalıdır.
Havada serbest bulunan bu damlacık çekirdekleri verem mikropları taşır ve solunumla sağlıklı kişiler tarafından akciğerlere alınır. Verem hastası tedaviye başladıktan birkaç hafta sonra bulaştırıcı olmaktan çıkar.
Aktif akciğer ya da gırtlak veremi bulunan hastalar tüberküloz mikrobunun kaynağı olarak görülür ve mikrop hasta kişilerin solunum yolundan nefes verme, öksürme ya da hapşırma yoluyla ortama yayılır.
En çok hastanın aile bireyleri ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşma olur. Tedavi ile bulaşma hızla sona erer. Çatal, kaşık, tabak, bardak, giysi gibi nesnelerle bulaşma olmaz. TÜBERKÜLOZ, HAVA YOLUYLA BULAŞIR.
En çok hastanın aile bireyleri ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşma olur. Tedavi ile bulaşma hızla sona erer. Çatal, kaşık, tabak, bardak, giysi gibi nesnelerle bulaşma olmaz. TÜBERKÜLOZ, HAVA YOLUYLA BULAŞIR.
3.1.1.2.Meme Tüberkülozundan şüpheli Olgularda: Memeler kaynatılmış ılık sabunlu su ile yıkanır.%70 alkolle silinerek dezenfekte edilir. Steril bez veya pamukla kurutulur.
Çocuklarınıza mutlaka BCG aşısı yaptırılması gerekir. Yakın çevrenizde tüberküloz hastalığı saptanırsa koruyucu ilaç tedavisi ile tüberküloz hastalığından korunabilirsiniz. Koruyucu tedavi için ilaçlar 6 ay süre ile her gün düzenli olarak kullanılır.
Hastaneye yatışı gereken vakalar için döküntünün başlamasından itibaren 5 (beş) gün süreyle solunum izolasyonu gereklidir.
Odasına duyarlı kişiler girmemelidir. Mutlaka girmesi gerekiyorsa N95 solunum maskesi ile girmelidirler. Bağışık iseler maske takmalarına gerek yoktur.
İnfluenza, yaygın olarak solunum yolu ile bulaşan bir hastalık olduğundan enfekte kişilerin hastalığı diğer insanlara bulaştırmamak için mümkün olduğunca izole olması önerilir.
Bu yalıtım malzemesinin ilk kuruma süresi 12 saattir. Bunun ardından uygulanan ikinci katın kuruma süresi 24 tam kuruma süresi ise 48 saattir. Firmamız, likit su izolasyon uygulamalarını kusursuz bir şekilde gerçekleştirmektedir.
„Sarı yaprak‟; aynı „S‟ harfi ile başlayan solunum izolasyonunda kullanılır. Sarı yaprak figürünün çıkış noktası; ağaçlar doğanın, yapraklar ise ağaçların akciğerleridir.
-Hava koşullarına bağlı olarak yaklaşık 12 saatte kurur. -Kuruma esnasında üzerinde yürünmemeli ve herhangi bir yüke maruz bırakılmamalıdır. -Yağışlı havalarda veya +5°C'den düşük sıcaklıklarda uygulanmamalıdır.
Tüberküloz mikrobu, aktif verem hastalığı olan bir kişinin öksürmesi, hapşırması ya da konuşması ile havaya yayılır. Uzun süre havada canlı olarak asılı kalabilen mikroplar, başka bir kişi tarafından solunduğu anda önce akciğerlere iletirken, daha sonra kan yolu ve lenf akımıyla vücudun başka organlarına da gidebilir.
Aktif tüberküloz hastalığını teşhis etmek için doktor balgam testi ve göğüs röntgeni önerebilir. Ancak unutulmamalıdır, enfeksiyonun aktif veya gizli olmasına bakılmaksızın verem olan herkesin tedaviye ihtiyacı vardır.
Düzenli İlaçla Hastalık Tamamen İyileşir
Ülkemizde Verem Savaş Dispanserleri'nin koordinatörlüğünde, ilk iki ayda ağızdan alınan 4 tür ilaç ve sonrasındaki 4 ayda da iki tür ilaç ile toplam altı ay süren tedavi uygulanır. Bu tedavinin püf noktası ise tedaviyi aksatmamaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri