Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), 24 Temmuz 1963 tarih ve 11462 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 278 sayılı Kanun ile kurulmuştur.
TÜBİTAK 1963 yılında, Türkiye'de planlı ekonomi döneminin başlangıcında kurulmuştur.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu veya kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşlarından olup özel hukuk hükümlerine tâbidir.
Kurumda görev yapan tüm personel (kısmi süreli çalışanlar dahil) bir kadroya atanır. Asli görevi başka kuruluşta olan personel de kadro karşılık gösterilmek suretiyle görevlendirilir.
İlgili 21 soru bulundu
Bir kişinin, aynı anda, proje türüne bakılmaksızın TÜBİTAK destekli birden fazla projede görevli olması halinde; en fazla iki projeden yürütücü; bir projeden yürütücü iki projeden araştırmacı/danışman; dört projeden araştırmacı/danışman olarak PTİ ödemesi yapılır.
En az dört yıllık üniversite lisans eğitimi almış olmaları ve görev yaptıkları katılımcı kurum/kuruluşun kadrolu/tam zamanlı personeli (emekliler ve herhangi bir kurum/kuruluşta çalışmayan doktora sonrası araştırmacılar hariç) olmaları gerekmektedir.
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ilgili kuruluşudur.
Biz Kimiz?
Kepez Belediyesinin, TÜBİTAK işbirliğiyle kurduğu Türkiye'nin en büyük bilim merkezi Antalya Bilim Merkezi ve 3 gün sürecek BilimFest ile kapılarını açtı.
İnsan kaynağının çalışma alanlarına göre dağılımı 4 ana gruptan oluşmaktadır. Personelin %15'i TÜBİTAK Başkanlık'ta, %85'i ise Ar-Ge ve Ar-Ge Kolaylık Birimlerinde görev yapmaktadır. Kurumuzda, 31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla 5.817 personel aktif olarak görev yapmaktadır.
Yarışmaya, başvuru sırasında Türkiye'de ve KKTC'de öğrenim gören ön lisans veya lisans öğrencileri katılabilir. Yarışmaya bireysel olarak veya en fazla üç öğrenciden oluşan takımlar halinde başvuru yapılabilir. Başvuru, takım temsilcisi tarafından takım adına yapılır.
Prof. Dr. Hasan MANDAL, Kurumun ve Yönetim Kurulunun Başkanıdır. 10/07/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 3 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında; TÜBİTAK Başkanı Cumhurbaşkanı kararıyla, TÜBİTAK Yönetim Kurulu Üyeleri ve TÜBİTAK Başkan Yardımcıları ise Cumhurbaşkanı onayı ile atanır.
(3) TÜBİTAK yukarıda belirtilen bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ilişkin genel usul ve esasların belirlenmesinde Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu ve diğer ilgili politika kurullarıyla koordinasyon içerisinde çalışır.
Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri her yıl için TÜBİTAK Yönetim Kurulunca saptanan ayni ya da nakdî ödül içerir. Bilim ve Teşvik Ödülü alanlara ayrıca, her yıl Yönetim Kurulunca belirlenen miktarda (2023 yılı için 1.250.000TL) yurt içinde yürüteceği araştırmalarda kullanılmak üzere araştırma desteği verilir.
Türkiye'nin rekabet gücünü ve refahını artırma göreviyle ulusal öncelikler doğrultusunda, bilim ve teknoloji politikaları alanında çalışmalar yürüten, bu alanda yapılan çalışmaları destekleyen, bilim insanlarını teşvik eden ve toplumda bilim ve teknoloji farkındalığını özendiren bir kamu kurumudur.
**2210-Yurt İçi Yüksek Lisans Burs Programları kapsamında desteklenen bursiyerlerimiz, TÜBİTAK ARDEB veya TEYDEB projelerinde de görev almaları halinde bursları 10.000 TL/Ay tam burs, 3.000 TL/Ay kısmi burs olacak şekilde 2210 Programından ödenecektir.
Feza Gürsey'den alan ve Türkiye'nin ilk bilim merkezi olan Feza Gürsey Bilim Merkezi; Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin eğitime katkı hedefleri doğrultusunda, 23 Nisan 1993 tarihinde kurulmuştur.
Türkiye'de en çok kadın bilim insanının olduğu bölge Orta Anadolu.Türkiye'de toplam 1 milyon 27 bin mühendis ve bilim insanı bulunuyor. Bunların 573 bini erkek, 454 bini kadın.
En çok bilim insanı olan ülke "ABD"dir.
1987 yılında ODTÜ Metalurji Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmuş, 1992'de Newcastle Üniversitesi'nden Doktora unvanını almıştır.
Prof. Dr. Hasan MANDAL, 12 Ocak 2018 tarihinden itibaren 22 Şubat 2018 tarihine kadar Sabancı Üniversitesi Rektör Vekili olarak görev yapmıştır. 22 Şubat 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan müşterek kararname ile TÜBİTAK Başkanı olarak atanmıştır.
TÜBİTAK'ın kuruluş ve gelişmesinde büyük emekleri olan Cahit Arf 1963-1967 ve 1967-1971 yıllarında TÜBİTAK'ın Bilim Kurulu başkanlığını yapmıştır.
Fizik, Fizik Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği veya Elektronik Mühendisliği bölümlerinden birini bitirmiş olmak.
Makine mühendisi, inşaat mühendisi, mimar, şehir plancısı ve avukat pozisyonlarının da aralarında olduğu 102 sözleşmeli personel alımı için 2022 yılı KPSS (B) grubunun ilgili puan türünden en az 70 puan almış olma şartı aranıyor.
Başvurular TÜBİTAK Yönetim Bilgi Sistemi (tybs.tubitak.gov.tr) üzerinden alınacaktır. DUYURU (09.11.2023): 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı maksimum destek tutarı 01.01.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 6000 TL'den 9000 TL'ye çıkarılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri