REEL EFEKTİF DÖVİZ KURU NEDİR? Reel efektif döviz kuru, Türk Lirası'nın satın alma gücünde olan değişimleri daha gerçekçi olarak ortaya koyan bir veridir. Reel efektif kurun artışı Türk Lirası'nın değer kazandığını, Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının arttığını gösteriyor.
GÜBİM REK: Reel Efektif Döviz Kurunun gelişmiş ülkelerin kapsandığı ve Birim İş Gücü Maliyeti (BİM) deflatörü ile hesaplanması sonucu elde edilen endeksi ifade eder.
Reel efektif döviz kurunun artması TL'de reel değer kazancı olduğu anlamına gelir. Yurt içi mal sepeti böylelikle, yabancılar için pahalı hale, yabancı mal sepeti ise Türkiye için ucuz hale gelir. Bu durumda ithalat artar ve ihracat olumsuz etkilenir. İhracatta da rekabet gücü azalır.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından hesaplanan reel efektif döviz kuru endeksleri ülkemiz fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığımız ülkelerin fiyat düzeylerine oranının ağırlıklı geometrik ortalaması alınarak hesaplanmaktadır.
Özellikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın literatüründe yer alan bu kavram, piyasada sıklıkla kullanılır. Efektif para, TCMB'nin hem alımını hem de satımını yaptığı ve Türk lirası cinsinden kurunu belirlediği dövizdir.
İlgili 15 soru bulundu
Türkçede yabancı ülkelerin paralarına döviz denilmektedir. Efektif ile döviz arasındaki fark, efektif nakit paradır, döviz ise kâğıt üzerindeki paradır.
Efektif alış kurları, mükelleflerin nakit yabancı paraları için uygulanmaktadır. Tebliğde 11 tane ulusal para birimi ve Euro kurları yer almaktadır. Banka hesaplarında fiziki olarak tutulan yabancı paralar da efektif alış kuru ile değerlenmektedir.
Yani reel efektif döviz kuru arttığında yurt içi mal sepeti yabancılar için pahalı hâle, yabancı mal sepeti ise Türkiye için ucuz hâle geliyor. Düştüğünde ise tam tersi gerçekleşmiş oluyor.
Ülkemizdeki fiyat seviyesi arttıkça (enflasyon) reel kur artar. Yabancı ülkelerdeki fiyat seviyesi arttıkça reel kur düşer.
Bu nedenle, reel efektif döviz kurundaki artışlar TL'nin reel olarak değer kazandığını, reel efektif döviz kurundaki düşüşler ise TL'nin reel olarak değer kaybettiğini göstermektedir. Bu bağlamda, reel döviz kuru arttığında dış rekabet gücü azalmakta, reel döviz kuru düştüğünde ise dış rekabet gücü artmaktadır.
Nominal efektif döviz kuru, Türkiye'nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, Türk lirasının ağırlıklı ortalama değeridir.
Döviz Kuru: Faiz artırımı, yabancı yatırımcılar için ülkenin tahvilleri ve mevduatlarının daha cazip hale gelmesine neden olabilir. Bu, yerel para birimine olan talebi artırarak döviz kuru üzerinde baskı yaratarak yerel para biriminin değer kazanmasını sağlayabilir.
Faiz arttığında ulusal para biriminin döviz karşısında değeri azalır.
Merkez Bankasınca ilan edilen kurların esas alınması gerekmektedir. Bu şekilde yapılacak değerlemelerde efektif cinsinden yabancı paralar için efektif alış kurunun (bulunmaması halinde döviz alış kurunun), döviz cinsinden yabancı paralar içinse döviz alış kurunun uygulanacağı tabiidir." açıklamasına yer verilmiştir.
İkili kur; piyasada birisi bankalar arası kur diğeri de serbest piyasa kuru denilen iki farklı kurun oluşmasıyla görülen durumu ifade eder. Dış dünyaya önemli ölçüde kapalı ekonomiler, sermaye kontrolü yaptıkları ve yabancı para alış verişini yasakladıkları için dolarizasyon pek görülmez ama birden fazla kur oluşur.
Forex piyasasında “endeks”, belirli bir sektörün veya borsanın performansını takip etmek amacıyla oluşturulmuş bir ölçüttür. Hisse senetleri, emtialar veya dövizlerin bir grup temsilcisi olarak kullanılan endeksler piyasadaki genel eğilimleri ve performansı göstermek için de kullanılmaktadır.
Öncelikle 10.00-15.00 arasında her saat başı, bankalararası döviz piyasasında 1 ABD doları karşılığında Türk lirasına kotasyon* veren bankaların alım ve satım fiyat ortalamalasını alır. Ortaya çıkan bu 6 değerin de ortalamasını alarak bir "orta değer" tespit eder.
TCMB'nin literatüründe de yer alan hazır para yani efektif kavramı, piyasalarda sıkça kullanılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın hem alımını hem de satımını gerçekleştirdiği ve TL cinsi üzerinden kurunu belirlediği dövize efektif para denilmektedir.
Örneğin, bir ülkenin ekonomisi iyi performans gösterirse, yabancı yatırımcılar o ülkede yatırım yapma eğiliminde olabilirler. Bu durumda, talep artar ve para biriminin değeri yükselir. Benzer şekilde, bir ülkenin para arzı artarsa ve faiz oranları düşerse, para biriminin değeri düşebilir.
faiz ile döviz kuru arasında ters orantı vardır. faiz artarsa tl'ye talep artar bu nedenle tl değerlenir, yani paranın fiyatı faizdir. aynı anda da döviz kuru düşer.
YÖNETİLEN DALGALI KUR REJİMİ (MANAGED FLOATİNG EXCHANGE RATE REGİME) NEDİR? Resmi bir kur hedefi olmaksızın döviz kurlarının serbest olarak piyasada belirlendiği, ancak otoritelerin piyasaya döviz satmak veya piyasadan döviz almak suretiyle kurlara müdahale edebildiği kur rejimidir.
Türkiye'de uygulanacak döviz kuru rejimini, Hükûmet ile birlikte belirlemek ve uygulamak Merkez Bankasının temel görevlerinden biridir. Belirlenen döviz kuru rejimi çerçevesinde döviz kuru politikasının biçimlendirilmesi ile uygulanması görevi ve yetkisi ise Merkez Bankasına aittir.
Peki faturada hangi döviz kuru kullanılacak? Genel uygulama, Merkez Bankasının açıklamış olduğu döviz alış kurunun kullanılmasıdır. Ama bazı durumlarda özel kur da kullanılabilir.
Vergi mevzuatına göre yurt içi ve yurt dışı şirketlere döviz cinsinden fatura düzenlenmesi mümkündür. Yurt dışı teslimlerinde esas alınan, gümrük çıkış beyannamesinin kapanma tarihindeki T.C. Merkez Bankası döviz alış kurudur.
Eğer taraflar arasında döviz kuru belirlenmemiş ise esas alınacak kur Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kurudur. Döviz kuru fatura üzerine yazılmış ise bu kur esas alınarak fatura tutarı belirlenmekte ve kayıtlara alınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri