Tuğla ve Kiremit Anadolu da Yunanlılardan sonra Bizanslıların katkılarıyla gelişmiştir. Daha sonra Selçuklular Bizanslılardan bu gelişmeyi devralmıştır. Selçukluların da bu konuda epeyce ilerledikleri bir gerçektir. Selçuklu mimarisinde Tuğla özellikle taş ile birlikte önemli bir mimari birliktelik yaşamıştır.
Bu konuda başlangıç tarihi vermek mümkün değildir. Mezopotamya bölgesinde Dicle ve Fırat nehirleri kıyısında yapılan kazılarda bulunan pişmemiş kil tabletler, MÖ 13. yüzyılı işaret etmektedir. Pişmiş tuğlanın endüstriyel anlamda ilk üretimi MÖ 4. yüzyıla, Babil Kulesi'nin yapımına denk tarihtedir.
Pişmiş kilden yapı malzemeleri ve çimento gereçleri sanayiinin bir alt kolu olan tuğla ve kiremit sektöründe, hammadde olarak kullanılan kil ve ince milin ocaklarda çıkarılarak fabrikada kullanıma hazır hale getirilmesi işlemidir.
Anadolu'da ilk köyler ve mimarinin doğuşu Neolitik Dönem (yaklaşık olarak MÖ 11500 – 6000) yerleşmelerinden bilinmektedir ve inşa tekniğinde kerpiç ana malzeme olarak kullanılmıştır (Özdoğan 1996, 28).
Çorum'da 1950'li yıllarda uygun ham maddenin keşfedilmesiyle başlayan toprak sanayisi üretimi, aradan geçen yaklaşık 70 yılda her biri yıllık ortalama 10 milyon üretim kapasitesine sahip 13'ü kiremit, 5'i tuğla olmak üzere 18 fabrikayla sektör haline geldi.
İlgili 34 soru bulundu
Darbelere veya deprem durumunda gelebilecek. yüklerde brikete karşı tuğla neredeyse 2 kat daha. dayanıklıdır.
13,5'luk Tuğla birim fiyatı nedir? Özdemir Tuğla olarak 13,5'luk tuğla birim fiyatımız fabrika teslimi 1,25 TL'dir. Ürünü paletli bir şekilde teslim almak isterseniz birim fiyatımız 1,55 TL'dir.
Kerpiç yapım sistemine baş- ta Anadolu, Orta Asya, Afrika gibi bölgeler olmak üzere daha birçok ülkede rastlanmaktadır. Şekil 1'de görüldüğü gibi, Asya'nın güneyin- de, Afrika'nın tamamında, orta ve güney Amerika'da yaygın olan bir uygulamadır.
Kerpiç hazırlarken, taneleri birbirine bağlayacak oranda kil içeren kumlu toprak, saman gibi katkılar eklenerek su ile karıştırılıp bir harç hazırlanır. Eğer toprağın içerisinde yeterli kil yoksa, kil yoksa kil ekleyerek kerpiç hazırlayabilirsiniz.
3.2.
Oysa üretim teknikleri ve üretimde kullanılan malzemeler uygun seçilip uygun dizayn ve proje yapılabilirse, kerpiç yapılar depreme karşı yeterli dayanıma sahiptir (Şekil 5 ).
Su ve Nem tutmama, Sıva Tutuculuğu ve Ebat Kararlılığı, Çürümezlik ve Kokusuzluk, Ekonomiklik.
Tuğlalar, muadili olan birçok duvar malzemesinden daha az bünyesine nem alırlar. Bu yüzden tuğlalara, su ve nem etki etmez, zamanla erimez ve aşınmazlar. Ayrıca tuğla duvarlar, bir yapıda açık hava koşullarına direkt maruz bırakılmaz. Dış yüzeyleri koruyucu bir tabaka ile su ve nemden etkilenmeyecek şekilde yalıtılır.
Tuğla çeşitleri yapım yöntemlerine, delikli olup olmamalarına ve kullanım alanlarına göre ayrılırlar. Genel olarak bakıldığında 8,5 tuğla çeşidinin olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar yığma tuğla, ateş tuğlası, baca tuğlası, asmolen tuğla ve dekoratif tuğla çeşitleridir.
Tuğla Üretimi İçin Gerekli Hammaddenin Hazırlanması
Tuğla üretimi için ihtiyaç duyulan kil, doğada bulunan killi topraktan elde edilir. Doğadaki bu kil, çeşitli büyüklükte taş, çöp ve çeşitli bitki örtüsüyle karışmış, heterojen bir yapıdadır. Tuğlanın ana hammaddesi budur.
Örneğin, Babil'de kullanılan tuğlalar yaklaşık 2600 yaşındadır. Bir yapı malzemesi seçerken altı bin yıldır kullanılan tuğla ile alternatifleri arasındaki farkı iyi değerlendirin! Tuğla, pişmiş kildir. Tamamen doğal ve %100 geri dönüşümlü yapı malzemesidir.
ANADOLU'DA TUĞLA VE KİREMİT
4. yüzyılda Lidyalılar tarafından başlatıldığını yazıyor. Bu dönem Babil kulesinin yapımı ile hemen hemen aynı dönemlere rastlamaktadır.
Kerpiç nedir? malzemesi kerpiçolmuştur. Kerpiç uygun oranlarda kil içeren toprağın, su ve gerekli görülen katkı maddeleri ile harmanlanıp yoğrularak kalıplara dökülmesi ve kurutulmasıyla elde edilir.
Bir çeşit pişirilmemiş tuğla gibidir. Kerpiç yapılacak toprak, su ile karıştırılarak içine saman serpilir ve karışım ayakla çiğnenip ezilmek suretiyle çamur haline getirilir. Bu işe çamurun özlendirilmesi denir. Özlendirilmiş çamur, kerpiç biçimine sokulmuş, tahta bölmelerden yapılı kalıplara dökülür.
Kerpiç Evler: Yağışların az, iklimin kurak olduğu İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak görülür.
Kerpiç duvarda yoğuşma olmaz, küf oluşmaz dolayısıyla mikroorganizma yaşamaz, enerji tasarrufu sağlar, killi toprak bulunan her bölgede üretimi çok kolaydır. Kerpiç evde rutubet olmaz, bu evlerde yaşayanlarda eklem hastalıkları, astım, bronşit, romatizma görülmez.
Kerpiç evler, yapım tekniklerine uygun uzmanlar tarafından yapılması durumunda deprem dirençli esnek yapılardır. Kerpiç evlerin yapımında kullanılan kerpiçler, fiber malzeme kullanılarak üretildiğinde deprem dayanımı artmaktadır.
Bölgede köy evleri genelde kerpiçle yapılıyor, 5-10 bin TL'ye mal oluyor. Toprak, saman ve hayvan gübresi suyla karıştırılıp kalıba dökülüyor.
ORTALAMA AĞIRLIK : 7 Kg'dır. M2 ADEDİ : 16 Adet Kullanılmaktadır.
m2 kullanımı; ebat toleranslarımıza ve kullanılan harç kalınlığına göre değişebilir. mm2'de duvar genişliği 190 mm olduğunda 35 adet, 135 mm olduğunda 25 adet kullanılır. İlgili değer TS EN 1745 MODEL P4'e göre hesaplanmıştır. Bölme duvarlarda kullanılır; taşıyıcılık özelliği yoktur.
Paletli tuğlaların sevki genel olarak üstü açık tırlarla yapılmakta ve tırların maksimum alabileceği palet miktarı 26 adettir. Paletlerimiz'de 8 yükseklikte 8,5 tuğla 612 adet , 13,5 tuğla ise 384 adet taşınmaktadır. Paletlerin yüksekliği 9 sıra yapıldığı zaman da 8,5 tuğla 688 adet 13,5 tuğla ise 432 adet olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri