HB07 kimyasal dübel saplaması, delikli blok işlerine ve delikli tuğla duvarlara ve bunların yanı sıra beton duvarlara monte edilen çelik yapı elemanlarının sabitlenmesi için kullanılır.
Boşluklu tuğla dübeli; gazbeton (Ytong) ve delikli tuğla için geliştirilmiş ve her iki malzemede de çok yüksek taşıma değerine sahiptir. Giydirme cephelerin sabitlenmesinden, doğrama montajına kadar çeşitli uygulama alanlarında güvenle kullanılabilir.
Vida veya cıvata gibi bağlantı elemanını duvar, tavan gibi bir alanlarda açılan deliğe sabitlemek amaçlı kullanılan parçaya dübel denir. Daha çok beton, ahşap, tuğla gibi zeminlerde tercih edilmektedir.
Dübel duvar yüzeyine delme işlemniden sonra takılır ve içine vidası tespit edilir.. Dübelin uç kısmı kendi çapında 3 ile 4 mm genişleyerek sıkışır. Bu sıkışma sayesinde ; istenilen çekme, kesme ve aderans değerleri elde edilir. Doğru duvar yüzeyinde dübel, sıkışarak tutunan bağlantı elamanıdır.
TUĞLA BOŞLUK DÜBELİ 10 mm
* Tırtıklı yapısı çok iyi tutunup içeride dönmesini engeller. * Doğalgaz borularının sabitlenmesinde, kalorifer tesisatlarında kelepçe sabitlemesi yapılırken ve muhtelif çok yerde kullanılmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Matkap ucu (ya da delik çapı) ile dübel büyüklükleri arasında şu kural geçerlidir: Dübel çapı matkap ucu çapına eşit olmalıdır. Ama çok yumuşak yapı malzemelerinde 'dübel çapı – 1 mm = matkap ucu çapı' formülü kullanılır. Ayrıca, uygun delik çapı çoğunlukla dübel paketinde belirtilir.
Harç sertleşmeden önce yapıya doğrudan yağmur yağmamalıdır, aksi takdirde yağmur suyu, harcı derzlerden dışarıya çıkarabilir. Ayrıca, tuğla duvarları ıslanma ve kuruma döngülerinden korumanız önemlidir.
Çelik dübel modelleri arasında ağır yük dübeli vidasız diğer çeşitleri arasında çok daha sağlamlık kazandıran bağlantı aparatıdır.
Ytong dübel tutar mı? Ytong'a herhangi bir şey monte ederken, gazbeton dübeli kullanılmalıdır.
Çelik alçıpan dübeli duvarda tek parça ile 55 kg ağırlık taşır.
Beton ve taş duvarlarda kimyasal dübel olarak filiz ekiminde, Yüksek büyüklükte yüklere maruz ankraj ve montaj uygulamalarında kullanılır.
Çakmalı dübel, beton zeminlere montajı yapılır ve emniyetli bir tutunma yaparak üzerindeki konik parça ile homojen bir sabitleme özelliği kazandırır. Çift aşamalı montaj yapılır yani montajında ilk önce dübel deliğe çakılır sonra cıvata ile çevrilerek kovanın delik içerisindeki çepere tutunması sağlanır.
Bu tip tuğlalar mm2 ye 10-12 Newton yük taşıma kapasitesine sahiptirler. Bu durumda tek bir tuğla 70-80 ton yüke dayanabilmektedir.
Tuğla, sağlam ve sabit formlu bir malzemedir
Tuğlalar, hızlı yapı taşları ve beton blokların aksine, rutubete ve aşırı hava koşullarına daha dayanıklıdır. İyi bir basınç dayanıklılığına sahiptir ve büzülmeye veya genişlemeye eğilimli değildirler, bu nedenle çatlama olasılığı daha düşüktür.
En çok kullanılan tuğla ebatları 19x19x8,5 cm ve 19x19x13,5 cm boyutlarıdır. 8,5 cm' lik tuğla ile duvar yapıldığında duvar kalınlığı 8,5 cm olmaktadır. Bu kalınlığın üzerine sıva ve boya kalınlığı gelince yaklaşık 10 cm kalınlığa ulaşmaktadır. 13,5'lik tuğla ile duvar yapıldığında duvar kalınlığı 13,5 cm olmaktadır.
Çakmalı dübel, beton zeminlere montajı yapılır ve emniyetli bir tutunma yaparak üzerindeki konik parça ile homojen bir sabitleme özelliği kazandırır. Çift aşamalı montaj yapılır yani montajında ilk önce dübel deliğe çakılır sonra cıvata ile çevrilerek kovanın delik içerisindeki çepere tutunması sağlanır.
COREX bölme duvar ve giydirme duvar uygulamaları üzerine tablo, raf, dolap, radyatör vb. nesnelerin sabitlenmesinde kullanılan özel tasarlanmış dübeldir.
Taşyünü levha uygulamaları için tasarlanmıştır. Özel tasarımı ve 9 cm çaplı başlığı sayesinde yüksek bir tutunma mukavemeti sağlar. Beton, dolu tuğla, delikli tuğla, gazbeton, hafif betondan mamul dolu ve boşluklu bloklarda kullanılır.
Betonarme çerçeveli yapılarda kolonlar arasındaki tuğla dolgu duvarların sınırlı da olsa yatay yük taşıma gücü vardır. Bu sınırın altın- daki yük düzeylerinde tuğla dolgu duvar önemli rijitliği olan “perde duvar”dır [FEMA-178]”. Bu yaklaşım gereği tuğla dolgu duvarlar yatay yük taşırlar.
Kalınlığı 19 cm olan duvarlara bir tuğla duvar (1 T) denir. Bir tuğla veya daha fazla kalınlıklardaki duvarlar taşıyıcı duvarlardır. Bir buçuk tuğla duvarlar (1 1\2 T) 29 cm kalınlıktadır.
Fırınlanmış klinker tuğlaların ortalama ömrü yaklaşık 135 yıldır.
Orta ve yüksek ağırlıktaki yüklerin betona monte edilmesinde kullanılan, normal cıvata ve saplama ile montaja olanak veren dübel çeşididir. S tipi dübel, genellikle beton ve benzeri sert yüzeylere monte edilen ağır nesneleri sabitlemek için kullanılan bir tür dübeldir.
Dübel tipine ve ebadına göre doğru gömme derinliğine ulaşılana kadar dübel çakılır. Ardından dübele bağlanacak parça tutturulur ve üstüne pul ve somun takılır. Somunun yeteri kadar sıkılması ile dübelin ucundaki konik yapının genişlemesi ve dübelin yapıya tutunması sağlanır.
İki yüzeyi birbirine bağlama görevini üstlenen bağlantı elemanına "dübel" denir. Dübelin en çok kullanıldığı alanlar; taban, tavan ya da duvar bölümleridir. Bu tür yüzeylere bir malzemenin sabitlenmesi için dübellerden istifade edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri