Perdeler eğer çamaşır makinesinde yıkacaksa hassas programlar tercih edilmesi gerekir. Ancak elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde tercih edilmesi gereken program sentetik olmalıdır. Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir.
Su ısısı 40 derecenin üstünde olmamalıdır. Çamaşır makinesinde ilave su alternatifi varsa, tül perde yıkanırken seçilmelidir. Perdeler bil suda çok daha iyi yıkanacaktır. Perdeler bembeyaz ise bir iki damla çamaşır suyu eklenebilir, ama perdeler renkli ise (bej, ekru, krem de dahil) kesinlikle çamaşır suyu konmamalı.
Eğer bulaşık makinesinin perde yıkama programı yoksa 30 derecede yıkama moduna alarak tül perdelerin beyazlamasını sağlayın. Bu yıkama işleminin ardından tüllerinizi nemli şekilde asabilirsiniz. Yıkanan tüllerin, eskisine göre daha beyaz ve parlak olduğunu gördüğünüzde çok şaşıracaksınız.
Beyazlatma için karbonat kullanımı da oldukça yaygın bir yöntemdir. Deterjanın üzerine 3 yemek kaşığı karbonat koyarak 30 derece de yıkanmalıdır. Bu yöntemler sayesinde tüller hem yumuşak hem de parlak olabilmektedir.
Kırışmaması için tülünüzü çamaşır makinesinde düşük devir 30 derecede yıkamalısınız. Böylece tül kırışmadan temiz bir şekilde yıkanmış olur. Tülü sıcak suya basma yöntemi zaman zaman yapılan ve doğru bilinen bir yanlıştır. Tülü sıcak suya basarsanız öncesinde olduğundan daha fazla kırışmasına neden olursunuz.
İlgili 35 soru bulundu
Perdelerinizi yıkarken dört yüz devirde sıktırmanız gerekir. Bu sayede perdelerin sıkma işlemi sırasında hem hasar görmez hem de fazladan buruşma durumuyla uğraşmak zorunda kalmazsınız. Perdelerin yüksek derece yıkanması, doğal formunun bozulmasına yol açabilmektedir.
Özellikle perdenin kırışmaması için tül perdelerin yüksek sıcaklıkta yıkanmasından kaçınılmalıdır. Yüksek sıcaklıklarla çamaşır makinesinde yıkanan perdeler kırışabilir ve ayrıca parçalanabilir. Doğru bir yıkama yönteminin kullanıldığından emin olmak için perdenin otuz derecede yıkanması gerekmektedir.
Tül perdelerinizi çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Fakat kesinlikle sıcak su kullanmamalısınız. Sıcak su tül perdenizin çok kırışmasına ve daha çabuk yıpranmasına sebep olur. Narin yıkama tercihinde tercihen 30 derecede yıkanması önerilir.
Tül perdeleri yıkarken yumuşatıcı kullanmanız gerekmez. Aslında yumuşatıcılar yüzde yüz pamuk ya da keten kumaşları yumuşatmak için kullanılır.
Eğer vaktiniz varsa tüllerinizi bir gece önceden içinde kaya tuzu bulunan suya koyuyor, tuzlu suyun içinde bir gece boyunca bekletip ertesi gün her zamanki gibi yıkama işlemini gerçekleştiriyorsunuz. Tek bir perde için yaklaşık 4 yemek kaşığı kadar kaya tuzu kullanmanız gerekmektedir.
Her derde deva sirkeyi perdelerinizi beyazlatırken de kullanabilirsiniz. Deterjan gözüne bir ölçü sirke ekleyerek perdelerinizi makinede yıkayabilirsiniz. Sirke sayesinde hem perdelerinizi beyazlatabilir hem yumuşacık olmalarını sağlayabilirsiniz.
Tül ve perde deterjanı kullanılarak çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkanabilir. Ancak beyazlatma etkisine sahip doğru deterjanlar tercih edilmelidir. Yıkama yapmadan önce ilk olarak tül perdelerin ayrı şekilde yıkanması gerektiği bilinmelidir. Yani güneşlik gibi kalın perdelerle birlikte yıkama yapılmamalıdır.
Tüller 6 ayda bir, perdeler yılda 1 yıkanmalıdır.
Bu nedenle yılda iki defa temizlenmelidir.
Yün vb. içeren narin çamaşırlarınızı bu programda yıkamayın. Pamuklu ve sentetik çamaşırlarınızı ayırmadan bu programda yıkayabilirsiniz. Pamuklu/sentetik karışımı örgü giysiler veya çoraplar gibi hassas çamaşırlarınızı bu programda yıkayabilirsiniz. Bu programın yıkama hareketleri daha narindir.
Burada önerim size Rinso sıvı deterjan narin bakım olacaktır. Tül yıkarken sıvı toz kullanmak daha iyidir, suda tamamen çözünür ve iz bırakmaz. Deterjan dozunu aşmayın. Üreticinin önerdiğinden biraz daha az toz koymak daha iyidir.
Tül perdelerin yıkama işlemi sırasında yıpranmaya maruz kalmaması için, makinenin devir sayısı azaltılmalı ve sıkma işlemi kısa süreye ayarlanmalıdır. Tül perdeler hassas tekstil ürünleri oldukları için ılık suda yıkanmalıdır. Bu ayarı yakalayabilmek için, 30 C oldukça uygun olacaktır.
Tozlanan ve kirlenen perdeleri makineye alın. 1 fincan toz şekerini perdenin üzerine dökün. Deterjan bölmesine toz deterjanı ekleyerek 30 derecede hassas yıkama modunu açın.
LİMON TUZU YA DA SİRKE
Limon tuzu ya da sirkeli suya batırılarak birkaç saat bekletilir. Perdeleri karışımın içinde birkaç saat ya da gece boyunca bekletmenin ardından makinenizde ve hassas programda yıkayabilirsiniz. İlk yıkamanın ardından perdeler kar beyazı görünmüyorsa yıkamayı 2-3 kere daha tekrarlayabilirsiniz.
Öncelikle tül perde yıkamasında kesinlikle çamaşır suyu ve benzeri gibi ağartıcılar kullanılmamalıdır. Bu ağartıcılar tül perdelerin rengini bozacağı gibi aynı zamanda dokumalara da zarar verilerek incelmelere ve yırtılmalara neden olabilmektedir.
Eskiden hassas kumaşların temizliği yapılırken elde yıkama öneriliyordu. Ancak çoğu çamaşır makinesi elde yıkama programı sayesinde bu zahmeti ortadan kaldırdı. Dolayısıyla elde yıkama gerektiren kumaşlarınızı rahatlıkla bu programlarda yıkayabilirsiniz.
Yanlış kullanılan çamaşır makinası programları perdelerin kırışmasına neden olur. Normal çamaşırlarımızı yıkadığımız programı tül perdede kullanıyorsak bu yanlış bir harekettir. Yüksek ısı ve yüksek sıkma programları tül perde temizliklerinde tercih edilmemelidir.
*Daha inatçı bir is lekesi ile karşı karşıya iseniz, büyük bir leğeni ılık suyla tamamen doldurun ve yarım su bardağı amonyak ekleyin. Amonyaklı suya perdenizi batırın ve yaklaşık 2 saat bekletin. Sonrasında çamaşır makinesinde hassas yıkama ayarında 30 veya 40 derecede yıkayın.
Tül kumaşlar naylon, polyester ve sentetik içerdiği için çok sıcak tutar.
Perdenizi sadece çamaşır makinesinde yıkamalısınız. Bu işlemi yaparken de sıcak su kullanmayın. Çünkü bu perdenin yıpranmasını hatta kısa süre içinde kopmasını sağlayabilir. Son derece düşük seviyeli ayarda yıkanması gerekir.
İpekli bir kumaş olmadığı sürece beyazları 50 veya 60 derecede yıkamak mümkün. Aynı zamanda sentetik, pamuklu ya da yünlü programlardan birini seçmek suretiyle beyazlar rahatlıkla yıkanabilir. Böylece beyazların rengi solmadan rahatlıkla ilk günkü gibi ve tertemiz şekilde kıyafetleri kullanmak mümkün olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri