Perdeler hacimliyse, makinede hassas bir programda yıkayın: "yün", "ipek", "elde yıkama" - 30–40 ° C'de. Sıkma kullanmamak veya minimum hızda ayarlamamak daha iyidir: 400–500. Sıvı deterjanlar tercih edilir. Pamuklu ve sentetik kumaşlara ağartıcı uygulanır.
Beyaz sirkeyi kullanarak tül perdeleri beyazlatmak için yapacağınız işlem çok basit. Deterjan bölmesine eklediğiniz toz deterjan üzerine beyaz sirke dökün ve 30 derece yıkama moduna alarak tüllerin temizlenmesine şahit olun. Beyaz sirke sayesinde yıpranmış ve kirlenmiş tülleriniz eskisine göre daha beyaz görünecek.
Tül veya perde yıkamak için öncelikle tüller ayrı perdeler ayrı şekilde makineye yerleştirilmelidir. Tül daha hassas bir kumaş türü olduğu için perdelerle karışık yıkamak doğru olmamaktadır. Tüller makinede en düşük 30 derecede yıkanmalıdır. Makinede yıkama da sıkma ve kurulama programları tüller için önerilmemektedir.
Tüllerinizi çamaşır makinesine yerleştirin. Üzerine de 1 adet bulaşık makinesi tableti koyun. Çamaşır makinenizi her zamanki derecesine ayarlayıp çalıştırın. Perdeleri makineden çıkarınca beyazladığını görebilirsiniz.
Tozlanan ve kirlenen perdeleri makineye alın. 1 fincan toz şekerini perdenin üzerine dökün. Deterjan bölmesine toz deterjanı ekleyerek 30 derecede hassas yıkama modunu açın.
İlgili 42 soru bulundu
Tül perdeleri yıkarken yumuşatıcı kullanmanız gerekmez. Aslında yumuşatıcılar yüzde yüz pamuk ya da keten kumaşları yumuşatmak için kullanılır.
Kırışmaması için tülünüzü çamaşır makinesinde düşük devir 30 derecede yıkamalısınız. Böylece tül kırışmadan temiz bir şekilde yıkanmış olur. Tülü sıcak suya basma yöntemi zaman zaman yapılan ve doğru bilinen bir yanlıştır. Tülü sıcak suya basarsanız öncesinde olduğundan daha fazla kırışmasına neden olursunuz.
Perdelerinizi yıkarken çok az bir deterjanın yanı sıra perdelerinizin arasında 2-3 adet küp şeker ya da yıkama gözüne 1 kaşık toz şeker ve az miktarda karbonat ekleyerek perdelerinizde bulunan leke ve gri renkten kolaylıkla kurtulabilirsiniz.
Bulaşık makinesi tableti kullanabilirsiniz
Tüllerinizi çamaşır makinesine yerleştirin. Üzerine de 1 adet bulaşık makinesi tableti koyun. Çamaşır makinenizi her zamanki derecesine ayarlayıp çalıştırın. Perdeleri makineden çıkarınca beyazladığını görebilirsiniz.
Perdeleriniz fazla kirliyse makinede yıkamadan önce 4 kaşık sofra tuzuyla dolu 4-5 litre kadar sıcak suyun içinde, yaklaşık 5 saat kadar bekletin. Perdelerinizi hassas ayarda yıkamaya dikkat edin. İdeal bir sonuç için 30 derecede yıkayabilirsiniz. Klor içermeyen bir beyazlatıcı ekleyerek perdelerinizi yıkayabilirsiniz.
Toz Şeker ile Temizleme
Perdeleri çamaşır makinasına yerleştirin ve üstüne 3 adet küp şeker koyun. Küp şekeriniz yoksa 2 yemek kaşık toz şeker serpiştirebilirsiniz. Daha sonra makinayı bildiğiniz şekilde çalıştırın. Makinanızdan kar gibi beyaz perdelerin çıktığını görebilirsiniz.
Perdeler eğer çamaşır makinesinde yıkacaksa hassas programlar tercih edilmesi gerekir. Ancak elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde tercih edilmesi gereken program sentetik olmalıdır. Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir.
Öncelikle tül perde yıkamasında kesinlikle çamaşır suyu ve benzeri gibi ağartıcılar kullanılmamalıdır. Bu ağartıcılar tül perdelerin rengini bozacağı gibi aynı zamanda dokumalara da zarar verilerek incelmelere ve yırtılmalara neden olabilmektedir.
Tül perde yıkama işlemi için çamaşır deterjanı, karbonat, beyaz sabun kullanılabilir.
Tül ve perde deterjanı kullanılarak çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkanabilir. Ancak beyazlatma etkisine sahip doğru deterjanlar tercih edilmelidir. Yıkama yapmadan önce ilk olarak tül perdelerin ayrı şekilde yıkanması gerektiği bilinmelidir. Yani güneşlik gibi kalın perdelerle birlikte yıkama yapılmamalıdır.
Tüller 6 ayda bir, perdeler yılda 1 yıkanmalıdır.
Bu nedenle yılda iki defa temizlenmelidir. Mutfak perdeleri ise daha sık temizlenmelidir.
Tül perdelerinizi yıkarken deterjan gözüne deterjanla birlikte 1 adet bulaşık makinesi tableti koyun. Perdelerin her zamankinden daha beyaz olduğunu göreceksiniz. Aynı yöntemi beyaz çamaşırları yıkarken de uygulayabilirsiniz.
Perdeler makineye, çok sıkı olmayacak şekilde katlanıp o şekilde koyulmamalıdır. Çamaşır makinesinde varsa tül perde programı, yoksa hassas ya da narin programları seçilmelidir. Su ısısı 40 derecenin üstünde olmamalıdır. Çamaşır makinesinde ilave su alternatifi varsa, tül perde yıkanırken seçilmelidir.
Perdenizin normal yıkadığınız dan daha farklı bir şekilde temizlediğini görünce gözlerinize inanamayacaksınız. Evde karbonatınız yoksa kabartma tozu da kullanabilirsiniz.
Aktif Üye. kızlar, tvde derya baykalda duymuştum deterjanla birlikte 1 paket kabartma tozu yada karbonat kullanın süper beyazlatıyor. ama krem rengi yada renkli tüllerde kullanmayın.
Vanish Kosla Tül Temizleyici, 2 kat beyazlatıcı formülü ile tüllerinizi ve dantel örtülerinizi tek yıkamada bembeyaz yapar ve parlatır. İs, kurum, sigara ve tüm zor lekeleri kolayca çıkarır. Çamaşır suyu içermediği için tüllerinizi kesinlikle yıpratmaz.
Tül perde yıkanma işlemi sırasında suyun ısısının otuz ila kırk derece olması gerekmektedir. Bu sıcaklığın kullanılması tüllerin daha fazla kırışmasının önüne geçer. Daha fazla yıpranmayı engeller. Narin bir yıkama programının kullanımı da tül perdeniz için daha sağlıklı olacaktır.
Perdenizi astıktan sonra buhar vererek kırışıklığı önlemeniz mümkündür. Kaynar suyun etkisiyle kırışıklık önleme: Küçük olan perdeleri kornişe taktıktan sonra altına leğen içinde kaynar su koyabilirsiniz. Böylelikle buharı alan perdenizdeki kırışıklıklar azalacaktır.
*Daha inatçı bir is lekesi ile karşı karşıya iseniz, büyük bir leğeni ılık suyla tamamen doldurun ve yarım su bardağı amonyak ekleyin. Amonyaklı suya perdenizi batırın ve yaklaşık 2 saat bekletin. Sonrasında çamaşır makinesinde hassas yıkama ayarında 30 veya 40 derecede yıkayın.
Bir gün önceden perdeleri kovaya koyun ve kovanın yarısına kadar su doldurun. Su üzerine de 4 bardak maden soda ilave edin. Bir gece boyunca bekletin. Ertesi gün makinede yıkayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri