Tulum peyniri yenildikten sonra bol su tüketilmelidir ve tansiyonu olan insanlar tulum peyniri yemeden önce mutlaka suda bekletmelidir.
Tulum peyniri, saklama bakımından rahatlıkla muhafaza edebileceğiniz bir süt ürünüdür. Sert bir yapıya sahip olması sebebiyle tulum peyniri ürünlerini, saklama kabında ya da kendi poşetinde ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz. Tulum peynirini derin dondurucuda saklamanız önerilmez.
Tulum peyniri küflenmemesi için ne yapmalı? Peynirin küflenmemesi için alınması gereken ilk önlem, satın alınarak eve getirilen peynir dolaba koyulmasıdır. Bu şekilde peynirin sıcakta uzun süre bekletilmemesi küf oluşumunu önler veya geciktirir. Peynirin ideal saklama sıcaklığı 2-4 deredir.
Tulum peyniri ürünleri, ısı değişimine maruz kaldığında küflenmeler ile karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple tulum peynirini oda sıcaklığında bekletmemeniz önerilmektedir. Serin ve güneş ışığı almayan alanlarda muhafaza ettiğinizde tulum peyniri ürünlerini uzun ömürlü olarak tüketebilirsiniz.
Tulum peyniri yıkanır mı? Peynirin tuzunu çıkarmak için çeşme suyu ile yıkamak yanlıştır. Süt ile peyniri bir kapta beklettiğimizde peynirin damak tadınız bozmadan doğal bir şekilde tuzunun çıktığını göreceksiniz” ifadelerini kullandı.
İlgili 34 soru bulundu
Ufalanmış ve tuzlanmış peynirler, tulumlara ya hemen ya da bir gün bekletildikten sonra basılıyor. Afyon tulum peynirlerinin özelliği, olgunlaşma sürecinde bekletildiği mahzenlerin ısısının daha yüksek olması. Sıcakta olgunlaşma hızlandığından, 30-45 gün depolama yeterli oluyor.
Tulum içerisinde hava alamdan duran peynir küflenmez. Açıldıktan sonra zaman içersinde tüketirken bir yandan küflenmesini gözlemleyebilirsiniz. Kesinlikle rokfor ile yapılan küflü peynir değildir.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
Şu noktaya dikkat etmemiz gerekiyor ki peynirler de özellikle küf içerisinde kırmızı, siyah ve bej renkli küfler varsa eğer bu küflü peynirlerimiz kesinlikle tüketilmemeli." diye konuştu.
Peynir bir gece geçtikten sonra mandıraya getirerek, şeker torbaları büyüklüğünde torbalara koyulur. Yaklaşık 1 hafta ya da 10 gün üzeri bezle örtülerek, suyunu tamamen çekmesi sağlanır. 10 gün sonrasında bakır tenekelere ufalanarak koyulan peynir kemah tuzuyla tuzlanır.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir.
Yurt içerisinde yöreden yöreye farklılıkları bulunan tulum peynirinin en meşhur, en lezzetli olanı da Erzincan'dadır. Bu bölgelerde yetişen peynirlere de zaten Erzincan tulumu ya da Şavak peyniri de denmektedir.
En ideal peynir saklama koşulları
Peyniri cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır.
Izmir tulum peyniri yıkanır mı? Daha yumuşak ve esnek olan keçi tulumunun önce dış kısmındaki kıllar kesilir. Sonra tamamen yıkanarak iyice temizlenir.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Peynirin rengi sarıya dönmüşse ve kokusu tazeliğini kaybetmişse peynir bozulmuş demektir. Aynı şekilde görüntüsüne bakarak da tazeliğini tespit etmeniz mümkün. Özellikle yumuşak ve yağlı peynirler iyi korunmazsa kolaylıkla sertleşmeye başlar. Hatta sertleşen yerler küflenmeye dönebilir.
Tulum peynirinin kendine özgü tadı, sıcacık köy ekmeğiyle buluşunca herkesin beğenisini kazanıyor. Günümüzde restoranlarda ana yemek gelmeden hemen önce meze olarak da sunulan tulum peyniri, tereyağı ve sıcak lavaş ile vazgeçilmez bir lezzete dönüşüyor.
Küflü Peynirin Yapımı
Biraz sirke eklenir. Tekrar ekmek yapar gibi yoğrulur ve peynir hamuru pişirilir. Pişirilen peynir kaplara koyularak ışık almayan kapalı mekanlarda küflenmeye bırakılır. Yaklaşık olarak 5-6 ay burada bekletilen peynirler daha sonra çıkarılır ve küflü peynir tüketime hazır hale gelmiştir.
Koyun sütünden yapılan bir peynirdir.
Özellikle kahvaltıda az tuzlu peynir tüketebilmek için, tüketilecek miktardaki peynirin geceden suda bekletilmesi gerekir. Eğer peynir dilimlenirse, su ile temas eden yüzey artacağından peynir tuzu daha etkili şekilde suya geçer.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Tulum peyniri neden sarı olur? Doğal bir peynirin rengi, otlardan gelen karotenin süt yağına yerleşmesi ve sarı pigmentlerin üretim sürecinde açığa çıkması ile oluşur.
İzmir de çokça tüketilen tulum peyniri farklı yemeklerde, salatalarda da tüketilmektedir. Karadeniz bölgesinde de hazırlanan tulum peyniri, kahvaltılara renk katmaktadır. Diş sağlığını korumaya, çürüklerden korunmak için tulum peynirini ölçülü derecede kullanmanın faydası olacaktır.
Küflü bir şey yemek elbette mide bulandırıcı bir fikir ama merak etmeyin: Muhtemelen vücudunuza zarar vermez. Sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olanlar, yanlışlıkla küflü bir şey yediklerinde hiçbir şey fark etmeyeceklerdir. Yani küflü bir sandviçten alınan bir iki ısırık zararlı değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri