Zaten uygun petek dizaynı ile alanlar arası ısıl denge sağlanmış olacaktır. Piyasada faaliyet yürüten bazı DG-tesisat firmaları, ısı ihtiyacı-dengeli petek dağılımı hesaplarını yapmayı göz ardı ederek, bir evin nerdeyse tüm alanlarındaki peteklere termostatik vana uygulamasını rutin olarak önerebilmektedir.
Termostatik Vana, ortamın ısısını sabitleyerek tasarruf etmenize yardımcı olur.
En ideali, oda termostatı ile termostatik vananın birlikte kullanılmasıdır. Ancak oda termostatını kullandığınız odada termostatik vana kullanılmamalıdır. Çünkü termostatik vana radyatör sıcaklığı istenen seviyeye geldiğinde sıcaklığı sabitler.
Merkezi ısıtma sistemlerinde kanun ve yönetmelik gereği, tasarruf ve konfor sağlamak için evinizdeki tüm radyatörlere termostatik vana takılması zorunludur. Ayrıca bireysel sistemlerde de önemli ölçüde tasarruf ve konfor sağlaması nedeniyle termostatik vana kullanımı tavsiye edilir.
Termostatik vanalar ortamın ısısının kontrol altına almak için radyatörleri belirli bir derecede sabitler. Her radyatörün ayrı ayrı kontrol edilmesini sağlayan ürünler böylece evlerin fazla veya yetersiz ısınmasını önler. Bununla birlikte fazla doğalgaz kullanımının önüne geçmek için termostatik vanalar idealdir.
İlgili 34 soru bulundu
3- Termostatik vana, ev ısındığında kombiyi kapatmayacağından, sadece dengeli ısı dağıtımı sağlayacağından her odaya takılmamalıdır. 5 peteğin en az 2 tanesinde normal vana olmasında yarar vardır.
Siz 4'e aldiginizda 24 dereceye ayarlamis oluyorsunuz oda sıcaklığınız 24 derece altindaysa termostatik vana petege su girişini açar bu sayede peteklerin altida ısınır. Herhangi bir sorun yok.
Oda sıcaklığındaki her 1°C artışın %6 daha fazla enerji sarfiyatı anlamına geldiği göz önüne alındığında, gereksiz ısınmanın engellenmesi sayesinde %30'a varan oranlarda enerji tasarrufu sağlar.
Kombinizde "otomatik by-pass sistemi" özelliği yoksa bir adet radyatör veya havlupana Termostatik Vana takılmamalıdır, bu durumda pompa devrdaim hareketini bu radyatör veya havlupan üzerinden yapar ve sıkışma olmaz, burada dikkat edilecek şey bu radyatör veya havlupanın vanaları daima açık olmalıdır.
Termostatik vana kafası yere paralel monte edilmelidir.
Kombiyle birlikte oda termostatı kullanılmazsa ne olur? Eğer oda termostatı kullanılmaz kombi, kalorifer peteği sıcaklığına göre çalışma gerçekleştirir. Oda sıcaklığı ön planda değil. Bu yüzden verimli ısınma sağlanamaz.
oda termostatı hangi kombiler ile uyumludur. Ürün gamımızda yer alan oda termostatlarının tümü; 220 V ve kuru kontak aç/kapa sistemiyle çalışan tüm kombi markalarıyla uyumlu olarak çalışmaktadır.
Oda termostatı bulunmayan kombiler, tesisat suyu sıcaklığına göre çalışır.
Termostatik radyatör vana daimî olarak oda sıcaklığını hisseder. Radyatöre iletilen suyun miktarını ayarlayarak oda sıcaklığının dilediğiniz aralıkta kalmasını sağlar. Termostatik radyatör vanası, oda sıcaklığı istenilen değere ulaştığı zaman radyatöre giden sıcak kazan suyunu keser.
termostatik vanalarda 3 konumu genelde 20 dereceye tekabül eder. çok nadiren bazı markalarda 1-2 derece farklı olabilir. Ancak astım hastaları ve sıcağı sevmeyenler için oturma odalarında daha düşük derecelere ayarlanabilir. Merkezi sistem binalarda en az kullanım derecesi 15 derece olduğunu unutmayalım.
Kombiye en yakın petek, daha fazla ısındığı için muslukları tamamen kapatılıp, açma yönüne doğru sadece yarım tur açılır. Üst vanası tamamen açık olan peteğin, alttaki vanasına bu işlemi yapmamız yeterli olacaktır.
Termostatik radyatör vanalar genellikle banyolarda veya duş odalarında önerilmez, çünkü bu tür vanalar, duştan veya banyodan gelen ekstra ısı ile karışır ve yoğuşmayı azaltmak için gereksiz yere radyatörü kapatır.
Petek vanası her zaman saat yönüne doğru çevrilirse kapanır. Saat yönünde çevirmek aslında sağa çevirmek demektir. Ancak sağa veya sola çevirin dendiğinde yine karışıklık çıkacağı için saat yönünü kullanmak en sade anlatım yoludur. Petek vanasını açmak için de saat yönünün tersine çevrilmelidir.
Termostatik petek vanaları kadran 0'ı gösterecek şekilde saat yönünde döndürülerek kapatılır. Termostatik vana yoksa radyatörün sağ tarafında yer alan ikinci vanayı bulup daha fazla dönmeyene kadar saat yönünde çevirerek de petekleri kapatabilirsiniz.
Termostatik vana montajı esnasında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da suyun akış yönü oluyor. Düzgün çalışan bir termostatik vana sistemi için vananın suyun akış yönüne takılması gerekiyor.
Bu vanalardan sıcak su girişi genellikle üstte yer alır. Kalorifer petek vanalarının ikisi de altta ise sağdaki sıcak su girişi, soldaki ise su çıkışıdır. Petek vana ayarı yapılırken su çıkış vanasının tam olarak açık konumda olması gerekir. Reglaj ayarı yapmak için üst vana yani sıcak su girişi vanası kullanılır.
Bildiğimiz iki çeşit Termostatik vana vardır. Birisi Burhar hatlarında kullanılan ve termostat + gövde şeklinde iki farklı parçadan oluşan termostatik vana. Diğerleride radyatörlerde kullandığımız termostatik radyatör vanası.
Kalorifer Peteği Sıcaklığı İle Kombi Derecesi Kaç Olmalı? Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri ise 24°C'dir.
Purjör tıpası radyatörün sağ veya sol üst kısmında yer alır.Petek radyatör havası düz tornavida ile pürjör tıpasını saat yönünün aksine anahtarı çevirerek alınır. Anahtarı bir anda değil yavaş yavaş açmak gerekir. Hava bittikten sonra su gelmeye başlar.
Bu değerler, Isı Mühendisliği bilgisine göre antre, hol, koridor için 15°C, oturma ve yatak odaları ile mutfaklar için 20°C, banyo için 24°C'dir (Bkz. Makina Mühendisleri Odası Yayınları-Kalorifer Tesisatı Kitabı Yayın No: 352).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri