a) Tümel Evetleme Eklemi: İki veya daha fazla sayıdaki önermeyi birleştiren 've' (ya da 've' ile aynı anlama gelen başka deyimlerin) dile getirdiği ekleme "tümel evetleme eklemi" denir. 'A' olarak sembolize edilir. Bu eklem aracılığıyla kurulan önermelere "tümel evetleme önermesi" ya da "tümel evetleme" denir.
Kısaca, iki basit önermenin “veya” (V) eklemiyle birleştirilmesinden oluşmuş bileşik önermeye tikel evetleme önermesi adı verilir. Tikel evetleme ekleminin doğru olması için bileşenlerinden birinin doğru olması gerekli ve yeterlidir. Örneğin, “İnsanlar cezayı veya ödülü hak eder.”
Günlük dilde konuşurken “ve”, “hem…hem de”, “da…da” gibi sözcüklerle ifade ettiğimiz ekleme, tümel evetleme eklemi adı verilir.
Modern sembolik mantıkta tümel evetleme eklemini göstermek için “˄”, bazen de “&” sembolü kullanılır. Bir tümel evetleme önermesi, bileşenlerin ikisinin de doğru olduğu durumda doğru, diğer bütün durumlarda yanlıştır.
Bu tümel evetleme önermesi koşul (⇒) eklemiyle sonuç önermesine bağlanır. Elde edilen bu koşul önermesi geçerli ise, yani doğruluk tablosunda tüm yorumlamaları doğru ise çıkarım geçerlidir; en az bir yanlış yorumlama varsa çıkarım geçersizdir.
İlgili 34 soru bulundu
Tümel önerme, bir varlık sınıfının tamamı/bütünü hakkında bir evetleme veya değilleme yapan bir önermedir ve genellikle “Bütün”, “Her”, “Hiçbir”, “...'in hepsi”, “...'in hiçbiri” ve benzeri ifadeler yoluyla kurulur. Örnekler: “Bütün insanlar canlıdır”, “Kedilerin hepsi kuyrukludur”, “Hiçbir bitki bilinçli değildir.”
Belirli önermeleri olumluluk ve olumsuzluk bakımından dört guruba ayrılır. Şöyle ki: Tümel olumlu (A): “Bütün insanlar canlıdır”, “Her cisim boşlukta yer tutar”, “Her siyah renktir” gibi önermeler tümel olumludur. Tümel olumsuz (E): “Hiçbir insan taş değildir.”
a) Tümel Evetleme Eklemi: İki veya daha fazla sayıdaki önermeyi birleştiren 've' (ya da 've' ile aynı anlama gelen başka deyimlerin) dile getirdiği ekleme "tümel evetleme eklemi" denir. 'A' olarak sembolize edilir. Bu eklem aracılığıyla kurulan önermelere "tümel evetleme önermesi" ya da "tümel evetleme" denir.
Tümel olumlu önermenin altığı tikel olumlu önerme iken, tümel olumsuzun altığı tikel olumsuzdur.
Tümel önerme, özne teriminin belirttiği varlık sınıfını bütünüyle ele alan önermedir. Yukarıdaki “Bütün insanlar canlıdır”, “Bütün insanlar kanatlıdır” örnekleri tümel önermelerdir.
En az iki önermenin "veya" bağlacı kullanılarak birleştirilmesine "veya bağlacı ile yapılan bileşik önerme" denir. Tikel evetleme bağlacı ∨ sembolüdür. p ile q önermeleri arasında "veya" bağlacı ile yapılan bileşik önerme p∨q şeklinde gösterilir.
Bir yargının mantıklı olması, onaylanabilir ve kabul edilebilir olması geçerli olduğunu gösterir. Geçerli olan durumlar genelde çoğunluk tarafından doğruluğuna inanılan ya da ispatlanmış olan konulardır. Geçerli olan şeyler doğru olarak da kabul edilir.
Cevap: Tutarlılık: düşünce basamaklarının birbirine zıt düşünceler içererek birbiriyle çelişmemesi yani uygun olması demektir. Geçerlilik: Bir kavramın, bir yargının mantık ya da değer kuramı bakımından onaylanabilir olması.
Felsefede tikel kavramı, tümel ile zıt anlamlıdır. Tümel, evrensel olanın karşılığıyken tikel, sadece bir bölgeye ait olanı temsil eder. Tümevarım yönteminde tümel hakkında bilgi sahibi olmak için tikel kavramlardan faydalanılır.
Yalnızca bir özneyi etkileyen önermelere tekil önerme denir. Örn. "Güray ölümlüdür."
Konu ve yüklemleri aynı olan iki önerme, hem nitelik, hem nicelik bakımından birbirlerinden farklı iseler, bu önermeler çelişiktir. Tümel olumlu önermenin çelişiği tikel olumsuz, tümel olumsuz önermenin çelişiği ise tikel olumludur.
Tümel, tekil ve tikel kavramlar: Eğer bir kavram bir sınıfın tümüne işaret ediyorsa tümel, sadece bir elemanına işaret ediyorsa tekil kavram adı verilir. Örneğin şehir kavramı tümel iken, İstanbul tekildir.
Felsefeye Göre Tümel Nedir? Mevcut bir önermenin tümelliği "her" veya "bütün" kelimeleri ile gösterilmektedir. Genellik bir kavramın kapsamını tümellik önerme içerisinde konunun tüm kapsamı ile alındığını göstermektedir. Tümel, bütüne ait bulunan anlamına gelmektedir.
Tümel, bütüne ait olan demektir. “Genel” ve “evrensel” terimlerinin de anlamdaşıdır. Tümel; bireye ait olan'ı dile getiren tekil ve birkaça ait olan'ı dile getiren tikel kavramlarıyla birlikte felsefenin en önemli kavramlarından birisidir.
1) Tümel Niceleme İmi: 'V' olarak ifade edilir. Tümel niceleyiciler "her", "bütün", "tüm", "hepsi", "hiçbir" türünden ifadeler için kullanılır.
(Fârâbî, 2002: 136). Basit kavramlar tümel olabilecekleri gibi tikel olabilirler. Kendisine birçok şeyin ortak olmasına engel olanlar tikel; olmayanlar ise tümel kavramdır. Mantıkta ve felsefede asıl olan tümel kavramlardır.
Beş tümel olarak bilinen cins, tür, ayrım, hassa ve ilinti kavramlarından ikincisi olan tür kavramı; kavramlar mantığında, tanım teorisinde ve tümeller tartışma- sında sıklıkla kullanılan zâtî (özsel) bir kavramdır. Dolayısıyla bu konuların anla- şılabilmesi için tür kavramı önemli bir rol oynamaktadır.
Herhangi bir bilgi üzerinden herkesin ya da çoğunluk kesimin aynı düşünce içerisinde birleşmesi tümel uzlaşım olarak bilinmektedir. Öne çıkan bu anlam ile beraber felsefi açıdan ele alınmakta ve ifade edilmektedir.
Tümel temel olarak bütüne ait olmak demektir. Genel ve evrensel kelimeleriyle aynı anlama gelir. Tümel, felsefenin en önemli kategorisidir. Dolasıyla felsefede, bir önermenin tümelliği "bütün" ya da "her" sözcüğüyle gösterilir.
Bu nedenle kıyas, Aristoteles mantığının bel kemiğini teşkil eder. (Öner 1998:16). Bir kıyasta önermelerin her birine öncül, önermelerden çıkan zorunlu önermeye de sonuç denir. Örneğin 'Bütün çiçekler güzeldir' ve 'Papatya da çiçektir' önermeleri öncüllerimizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri