İletim tipi anosmi: Kokunun algılanması sırasında koku molekülleri, burunda koku alma sinir uçlarının bulunduğu ollfaktör mukoza denilen bölgeye gelmektedir. Çeşitli nedenlerle koku moleküllerinin bu bölgeye ulaşamaması iletim tipi koku bozukluklarına yol açmaktadır.
Parfüm, çiçek veya herhangi bir şeyi kokladığımızda burnumuzda kokuyla ilgili sinir hücreleri etkinleşir ve bu hücreler beynimize sinyaller gönderir. Bu sinyaller kimyasal madde şeklindedir. Hücrelerdeki kimyasal maddeler bir süre sonra biter ve burnumuz kokulara karşı duyarsızlaşır.
Koku alma bozukluğunun en sık üç nedeni sırasıyla; üst solunum yolu viral enfeksiyonları sonrasında gerçekleşen koku duyusu kaybı, burun eti büyümesi, burun eğriliği, sinüzit ve tümör gibi burun içi hastalıklar ve kafa travmalarıdır.
"HER İNSANIN KENDİNE ÖZGÜ BİR KOKUSU VAR"
Her insanın kendine özgü, değişmeyen bir kokusu olduğunu söyleyen Dr. Mehmet. Yavuz, "Araştırmacılar, konuya açıklık getirebilmek için koku ile cinsellik arasındaki ilişkiyi incelediler. Bu incelemeler sonucunda, vücutta salgılanan, feromon adı verilen maddeyi keşfettiler.
İlgili 37 soru bulundu
Bileğinizin iç tarafına tükürün. Yaklaşık 10 saniye bekleyin. Sürenin sonunda tükürüğünüzü koklayın. Şayet kötü bir koku alıyorsanız, ağız kokunuz var demektir.
Kokunun daha uzun süre kalıcı olmasını sağlamak için doğrudan vücudunuza püskürtmek daha iyidir. Bileklerimizi birbirine sürtmeden önce parfüm sıkmak, kokunun hızla etkisini kaybetmesine yol açar. Eğer bileklerinizdeki kokuyu yaymak istiyorsanız, bileklerinizi birbirine sürtmek yerine ovalayın.
Hindistan cevizi yağı vücudumuz için doğal bir deodoranttır. Kötü kokmanızı engeller ve vücut kokunuzu güzelleştirir. Her sabah, 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağını ağzınıza koyun ve 10 dakika kadar bekledikten sonra çıkartın, dişlerinizi fırçalayın. Her sabah yapmaya özen gösterin.
Narenciye tükettiğimizde bir tür kötü koku giderici olarak çalışır. Taze ve canlandırıcı bir kokusu vardır ve portakal, greyfurt, ananas veya çilek yerseniz o koku vücudunuza işler. Meyve tüketen biri değilseniz, içeceğinize biraz limon sıkmayı düşünebilirsiniz.
Erkekler için önemli bir unsurdur bayanların kokusu. Parfüm kokusundan etkilenen erkekler güzel kokan kadınların adeta etkisi altına girerler. Parfüm kokusunun yanında ilginç bir şekilde, saçtan dağılan şampuan ve vücuttan yayılan duş jelleri ve losyonlarının kokusunu almak isterler.
Grip, nezle, alerji gibi üst sonulum yolu enfeksiyonları burunda genel bir tıkanıklık oluşmasına neden olmaktadır. Bu tıkanıklar hava akımının üst tarafa ulaşmasına engel olabilmektedir. Koronavirüs de grip, nezle gibi mukozayı etkilediği için çoğu zaman iletim tipi koku alma sorunları sınıfında yer almaktadır.
Bozulmuş koku alma duyusuna hiposmi, kötü tat alma duyusuna ise hipogezi denir. Koku ve tat kaybı sadece yemekten zevk alamama değil aynı zamanda bozulmuş yemekleri tüketme, kimyasal ya da duman gibi kokuları fark edememe gibi durumlara da neden olur.
Koku alma bozukluğu tedavisinde A vitamini desteği sıklıkla kullanılmaktadır. Bozukluğun sebebine bağlı olarak kullanılacak ilaçlar değişiklik göstermektedir. İlaç tedavisiyle sonuç alınamayan durumlarda cerrahi tedavi ile koku alanı önündeki engel ortadan kaldırılarak sorun çözülür.
Koku alma bozukluları dediğimizde sadece koku alma duyumuzda tek yönlü bir bozulma ifade edilmez. Farklı koku almak, az koku almak, hiç koku alamamak veya kötü koku almak, hepsi bir koku alma bozukluğudur. Koku alma duyusundaki değişimi ifade eden tüm durumlara koku alma bozukluğu denilmektedir.
Hiperozmisi olan kişiler, belirli kokulardan dolayı şiddetli rahatsızlık ve hatta hastalık yaşayabilirler.
Üst solunum yolu enfeksiyonu ya da travmatik olaylara maruz kalınması durumunda açığa çıkan koku alma bozuklukları ani koku kaybına neden olmaktadır. Bu durum koku alanında bulunan hücrelerin ve mukozal yapının deformasyona uğradığını ya da travma sonucunda şekil bozukluğu yaşandığını işaret etmektedir.
Vajinal koku ile başa çıkmanın en iyi yollarından birisi bol su içmektir. Su içilmesi genel vücut sağlığı açısından yararlı olduğu bilinen bir gerçektir. Günlük olarak ortalama sekiz ile on bardak arasında su içiniz. Bu sayede, vücudunuz etkili bir şekilde kötü toksinler ve zararlı bakterilerden kurtulur.
Güzel kokmak için düzenli olarak duş alman ve kendini yıkaman gerekir! Çoğu kadın için vajina etrafındaki alanı her gün nazikçe yıkamak iyi bir öneridir. Kendini yıkamak, vücutta başka herhangi bir yerde olduğu gibi, ciltte kokuya neden olan bir bakteri birikmesiyle savaşmaya yardımcı olacaktır. Doğru sabunları kullan.
Hepimizin kendi doğal kokuları var ancak yediğimiz yiyecekler, farkında olsak da olmasak da kokumuzu etkiler. Tıpkı kötü kokmamıza neden olan belirli yiyecekler olduğu gibi (lahana, brokoli ve kükürtlü diğer sebzeler) harika kokmanızı ve cazibenizi artırmanızı sağlayan yiyecekler de vardır.
Hormonlardaki değişiklikler, Diyabet, karaciğer hastalığı veya böbrek hastalığı gibi belirli sağlık sorunları, Antidepresanlar gibi bazı ilaçlar, Diyet: Bazı yağlı yiyecekler, sıvı yağlar veya sarımsak, köri ve soğan gibi güçlü kokulu yiyecekler gözeneklerinizden sızarak vücut kokusuna neden olabilir.
Köri, sarımsak, baharatlı biber, Brüksel lahanası, brokoli ve soğan gibi güçlü kokulu yiyecekler daha keskin bir terlemeye neden olabilir. Alkolün bile terinizin kokusu üzerinde etkisi olabilir.
Parfüm kaç fıs sıkılır? Parfümün kaç fıs sıkılacağı tamamen tercihe göre değişir ama çok boğucu olmayan, eşit ve abartılı olmayan bir koku için ortalama 3-4 fıs sıkılabilir.
Peki neden nabız noktalarına parfüm sıkmalı? Çünkü nabız atan damarlar cilt yüzeyine en yakın olan damarlardır. Bu da ekstra vücut ısısı yayılmasını sağlıyor ve parfüm kokusu da tüm vücuda yayılmış oluyor. Parfümün kalıcı olması için kıyafetlerin üzerine sıkmamalısın.
Parfüm vücuda, özellikle bileklerin, boynun ve göğsün arkasına, kulak arkasına, omuzlara ve saçların arkasına sıkılabilir. Bilek, parfüm sıkılan en yaygın yerlerden biridir. Parfümün saçta kalıcılığı kadınlar için özel bir avantajdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri