Günlük dilde konuşurken “ve”, “hem…hem de”, “da…da” gibi sözcüklerle ifade ettiğimiz ekleme, tümel evetleme eklemi adı verilir.
a) Tümel Evetleme Eklemi: İki veya daha fazla sayıdaki önermeyi birleştiren 've' (ya da 've' ile aynı anlama gelen başka deyimlerin) dile getirdiği ekleme "tümel evetleme eklemi" denir. 'A' olarak sembolize edilir. Bu eklem aracılığıyla kurulan önermelere "tümel evetleme önermesi" ya da "tümel evetleme" denir.
Kısaca, iki basit önermenin “veya” (V) eklemiyle birleştirilmesinden oluşmuş bileşik önermeye tikel evetleme önermesi adı verilir. Tikel evetleme ekleminin doğru olması için bileşenlerinden birinin doğru olması gerekli ve yeterlidir. Örneğin, “İnsanlar cezayı veya ödülü hak eder.”
Modern sembolik mantıkta tümel evetleme eklemini göstermek için “˄”, bazen de “&” sembolü kullanılır. Bir tümel evetleme önermesi, bileşenlerin ikisinin de doğru olduğu durumda doğru, diğer bütün durumlarda yanlıştır.
Tikel Evetleme Eklemi “V” (veya)
Tikel evetleme eklemiyle yapılmış bir önermenin doğruluğu bileşenlerinden bir tanesinin doğru olmasına bağlıdır. Koşul Eklemi “⇒ ” (ise) "Yeter ki", "için... gereklidir", "koşuldur" gibi sözcüklerle de ifade edilir.
İlgili 28 soru bulundu
Bir bütünü oluşturan parçaların her birine tikel denir. Tekil kavramlar ve olgularla yapılan önermeler ise tikel önerme olarak adlandırılır. Örneğin: ''Bazı insanlar doğuştan yeteneklidir'' önermesi tüm insanları kapsamadığı için bu önerme tümel değil tikel olarak nitelendirilir.
Tek tek ele alındıklarında. Tümel, tekil ve tikel kavramlar: Eğer bir kavram bir sınıfın tümüne işaret ediyorsa tümel, sadece bir elemanına işaret ediyorsa tekil kavram adı verilir. Örneğin şehir kavramı tümel iken, İstanbul tekildir. Kavramlar tek başlarına ele alındıkları zaman tümel ya da tekil olabilirler.
Tümel önerme, bir varlık sınıfının tamamı/bütünü hakkında bir evetleme veya değilleme yapan bir önermedir ve genellikle “Bütün”, “Her”, “Hiçbir”, “...'in hepsi”, “...'in hiçbiri” ve benzeri ifadeler yoluyla kurulur. Örnekler: “Bütün insanlar canlıdır”, “Kedilerin hepsi kuyrukludur”, “Hiçbir bitki bilinçli değildir.”
Belirli önermeleri olumluluk ve olumsuzluk bakımından dört guruba ayrılır. Şöyle ki: Tümel olumlu (A): “Bütün insanlar canlıdır”, “Her cisim boşlukta yer tutar”, “Her siyah renktir” gibi önermeler tümel olumludur. Tümel olumsuz (E): “Hiçbir insan taş değildir.”
(Mantıkta) Belli bir sınıfa bağlı bireylerin tümünü içine alan. Bütün kapsamıyle alınmış olan (önerme). Bir önermenintümelliği "bütün" ya da "her" sözcüğüyle gösterilir. Genellik bir terimin kapsamını;tümellik önermede konunun bütün kapsamıyle alındığını gösterir.
Konu ve yüklemleri aynı olan iki önerme, hem nitelik, hem nicelik açısından farklı ise, bu önermeler birbiri ile çelişik olur. Mesela, tümel olumlu ile tikel olumsuz çelişiktir. Aynı şekilde tümel olumsuzla tikel olumlu önermeler de çelişiktir.
Ana bileşen; bir bileşik önermede ana eklemin bağladığı, etkilediği bileşenlere denir. ❖ Örnekler: 1.) ( p ∨q) bileşik önermesinde (∨) ana eklem, (p), (q) da ana bileşenlerdir. 2.) ~p bileşik önermesinde ise (~) ana eklem, (p) de ana bileşendir.
İki değerli mantık sistemleri bir önermenin doğru ya da yanlış doğruluk değerlerine sahip olduğu görüşüne dayanır. İki değerli mantıklarda bir önerme; 'özdeşlik, çelişmezlik, üçüncü halin imkansızlığı' mantık ilkeleri gereği, doğru ve yanlıştan başka değer alamaz.
Felsefeye Göre Tümel Nedir? Mevcut bir önermenin tümelliği "her" veya "bütün" kelimeleri ile gösterilmektedir. Genellik bir kavramın kapsamını tümellik önerme içerisinde konunun tüm kapsamı ile alındığını göstermektedir. Tümel, bütüne ait bulunan anlamına gelmektedir.
En az iki önermenin "veya" bağlacı kullanılarak birleştirilmesine "veya bağlacı ile yapılan bileşik önerme" denir. Tikel evetleme bağlacı ∨ sembolüdür. p ile q önermeleri arasında "veya" bağlacı ile yapılan bileşik önerme p∨q şeklinde gösterilir.
“Hiçbir insan sürüngen değildir.” derken önermenin konusu, bütünüyle yükleminin dışında bırakılmış, dolayısı ile yüklem, tümel olarak alınmıştır.
Tümel temel olarak bütüne ait olmak demektir. Genel ve evrensel kelimeleriyle aynı anlama gelir. Tümel, felsefenin en önemli kategorisidir. Dolasıyla felsefede, bir önermenin tümelliği "bütün" ya da "her" sözcüğüyle gösterilir.
Tümel olumlu önermenin altığı tikel olumlu önerme iken, tümel olumsuzun altığı tikel olumsuzdur.
Bu nedenle kıyas, Aristoteles mantığının bel kemiğini teşkil eder. (Öner 1998:16). Bir kıyasta önermelerin her birine öncül, önermelerden çıkan zorunlu önermeye de sonuç denir. Örneğin 'Bütün çiçekler güzeldir' ve 'Papatya da çiçektir' önermeleri öncüllerimizdir.
Bu tümel evetleme önermesi koşul (⇒) eklemiyle sonuç önermesine bağlanır. Elde edilen bu koşul önermesi geçerli ise, yani doğruluk tablosunda tüm yorumlamaları doğru ise çıkarım geçerlidir; en az bir yanlış yorumlama varsa çıkarım geçersizdir.
1) Tümel Niceleme İmi: 'V' olarak ifade edilir. Tümel niceleyiciler "her", "bütün", "tüm", "hepsi", "hiçbir" türünden ifadeler için kullanılır. 2) Tikel Niceleme İmi: '3' olarak ifade edilir. Tikel niceleyiciler "bazı", "kimi", "birçok" "pek çok", "birkaç" türünden ifadeler için kullanılır.
Çıkarım (inference, inferentia), gerekçe olarak bir veya birden çok önermeyi gösterip başka bir önermeyi öne sürmek olarak tanımlanabilir. Gerekçe olarak öne sürülen önermelere öncül, gerekçelendirilen önermeye de sonuç (veya sonuç önermesi) denir.
Tümeller tartışması, Orta Çağ felsefesine hakim olmuş bir metafizik tartışmasıdır. Nesnelerin sahip oldukları renk ve şekil gibi özgülükler, bu nesnelerden bağımsız birer varlık mıdır? Eğer varlıksalar, bu varlıkların tabiatı nedir?
Bir öğrencinin bir bütün olarak gelişim aşamalarını izleme fırsatını elde eder. Tümel (portfolio) değerlendinne genelde, öğrencinin bilgilerini, becerilerini, özel bir ko- nuya karşı tutumlarını ve gelişimini öğretmen ve öğrenci tarafından sistemli ve organize birikim- leri kullanarak takip etmesi olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri