Etsiz çiğ köfte yapmak için esmer bulgur, soğan, limon suyu, salça, nar ekşisi ve zeytinyağı gerekir. Bulguru ıslatmak için sıcak su ve etsiz çiğ köfteyi lezzetlendirmek için sevdiğiniz baharatları ekleyebilirsiniz.
Bulgur kabardıktan sonra, mutfak robotuna kabarmış bulguru alın ve üstüne, robottan çektiğiniz kuru soğanı, ıslanmış isotu(suyuyla birlikte), limon suyunu, nar ekşisini, zeytinyağını, tuzu , salçayı ve kırmızı biberi ekleyip, robottan ara ara durdurarak 10 dakika kadar çekin.
Selamunaleykum. Öncelikle çiğköfte tepsisine ince bulgurumuz koyup üzerine bir buçuk bardak kadar soğuk su döküp ıslatıyoruz. Kesinlikle suyu çok olmamalı sadece ıslanacak kadar olmalı. ıslattığımız bulgurun üstünü kapatıp yarım saat kadar bekletiyoruz.
Öncelikle bulguru bir kabın içinde sıcak su ile ıslatılır. Suyunu çekmiş ıslanmış bulgura sıvı yağ, sarımsak rendelenir ve diğer malzemeler koyulur ve güzel bir şekilde yoğurulur. Kıvamını almış çiğ köfteler kıvırcık serili tabağımıza şekil verilip (sıkılarak) kıvırcıkların üzerine koyulur. Limon ile servise hazırdır.
Çiğ köfte yapılırken bulgurun şişmemesi için özellikle yaz aylarında çiğ köftenin içine ne konulur? Püf noktası: Çiğ köfte yapılırken bulgurun şişmemesi için özellikle yaz aylarında çiğ köftenin içine buz konmalıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Güneydoğu'da oldukça fazla tüketilen besin çiğ köfteye buz konmasının nedeni içerdiği bulgurun şişmemesi içindir. Özellikle yaz aylarında çiğ köfte yapımında kullanılan buz çiğ köfteye bulgurun şişmemesi için konulur.
Dolayısıyla kolay emilebilen ve sindirilen liflerden bir tanesidir. Sindirim sisteminin çalışmasını da etkiler. Böylece daha hızlı çalışan sindirim sistemi daha hızlı kilo verdirmeye yardımcı olur. Çiğ köfte tüketimi spor ve diyette yeterli miktarda olmalıdır.
Çiğ köftenin raf ömrü standart olarak 2 gündür. Sağlıklı olanı ise günlük tüketilmesidir. Süre uzadıkça köfte bayatlar. Buzdolabında korunması köftenin raf ömrünü uzatmaz.
Etsiz çiğ köftenin en lezzetli ve pratik tarifi
Sizi meraklandırmadan hızlıca tarife geçelim. Çiğ köfte tepsisine bulguru alıp üzerine 2 su bardağı sıcak su ilave edin ve 10 dakika dinlendirin.
Eğer vaktiniz yoksa hazırladığınız köfte harcını 24 saat yerine 1 saat kadar buzdolabında dinlendirdikten sonra kızartma işlemine geçebilirsiniz. Şeklini verdiğiniz köftelerinizi kızartma aşamasında ise bir tavanın tabanı yağ olacak kadar yağ koymanız yeterlidir.
1 saat 20 dk boyunca (ortalama) tekniğine uygun olarak yoğurma sürer.
Çok fazla dağılmadan bir bütün halinde duruyorsa doğru bir şişirme işlemi olmuş demektir. Eğer şekil almayan yani cıvık bir kıvamda ise biraz daha bulgur ilave edip çok az kaynar su ilave edin.
Çiğ köftede isot yerine ne kullanılır? İsotsuz Çiğ Köfte Tarifinde yerini tam olarak tutamasa da kırmızı acı pul biber kullanılabilir.
Haşlanmış patatesi, soğan ve sarımsağı içine rendeliyoruz. Daha sonra bütün malzemeleri çiğköfte tepsisinin içine koyuyoruz. Malzemeler iyice birleşene kadar yoğuruyoruz. Son olarak şekillendirip servis tabağımıza diziyoruz.
Etsiz çiğ köfte yapmak için esmer bulgur, soğan, limon suyu, salça, nar ekşisi ve zeytinyağı gerekir. Bulguru ıslatmak için sıcak su ve etsiz çiğ köfteyi lezzetlendirmek için sevdiğiniz baharatları ekleyebilirsiniz.
Köfteyi tutacak malzemeler: yumurta, un veya ekmek içidir. Bu sayılan malzemeler köftede kıvam ve şekil olarak belirgin farklar sağlar. Köftenin içine soğanları direk rendelemeyin.
Temeli bulgur olan çiğ köftenin sırrı içine çok fazla su eklememek. Zira çiğ köfteye çok fazla su eklediğinizde bulgurlar şişer ve dilediğiniz kıvamı ve lezzeti elde edemeyebilirsiniz. Yaz aylarında su yerine buz koyarak da çiğ köftenizi yapabilirsiniz.
İçi çıkan limonların kabukları alınır. Sonra yeşillikler eklenir 10 dakika kadar yine yoğurulur. Bu arada tavaya sıvı yağ katılır iyice ısıtılır. Çok kızgın olması gerekiyor.
Çok fazla dağılmadan bir bütün halinde duruyorsa doğru bir şişirme işlemi olmuş demektir. Eğer şekil almayan yani cıvık bir kıvamda ise biraz daha bulgur ilave edip çok az kaynar su ilave edin.
Açıkta satılandan kaçının: Açıkta satılan çiğ köftenin besin zehirlenmelere neden olma olasılığı oldukça yüksek. Özellikle sıcaklığın fazla olduğu yaz aylarında uzun süre dışarıda kalan yiyecekler daha kolay bozuluyor. Açıkta satılan çiğ köftelerin tüketilmesi hele de yaz aylarında ciddi zehirlenmelere yol açabiliyor.
Satın alınan ve tüketildikten sonra artan çiğ köfte ağzı kapalı bir saklama kabında hava almayacak şekilde +4 derecede muhafaza edilmelidir. 7 günden fazla saklanması tavsiye edilmez. Hatta en fazla 3-4 gün içerisinde tüketilmelidir.
Sıcaklık köftenin yoğurulması işlemini bozar. Yoğurma süresi ise 20-30 dakikayı geçmesin. Süre uzadıkça köfte şişer. Yine yenir tabi ki ama çiğköfte olarak değil.
ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa'da iftarını çiğ köfteyle açan vatandaşlardan bazıları hastanelik olurken, çiğ köftenin aç karnına tüketilmesinin mide kanaması ve sindirim sistemi bozukluğu gibi rahatsızlıklara neden olabileceği belirtildi.
Yemeklerde kullanılan acı biber yemekler sindirildikten sonra ishal oluşturabilir. Acılı yemekler, çiğ köfte, acılı turşular tüketildikten sonra ishal olma nedeni de bu şekilde açıklanabilir. Midedeki yanma hissiyle beraber metabolizmayı canlandırıp ishali oluşturur.
Ara öğünler için ideal bir tercih olan çiğ köfte, ana öğünlerde fazla miktarda yer alınca kilo kontrolü elden gidebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri