Tümleştirme stili: İşbirlikçi bir biçimde problem çözümü üzerinde yoğunlaşır. Bu stili kullanan insanlar çatışma ile doğrudan karşı karşıyadırlar ve kendi ihtiyaçları kadar Page 4 98 diğerlerinin ihtiyaçları üzerinde de yoğunlaşarak, problemleri yeni ve yaratıcı çözümler üreterek halletmeye çalışırlar (Uğurlu, 2001).
Tümleştirme: Problem çözme ile ilişkilendirilir, problemin teşhisi ve yerinde müdahale etmek gibi. Bu stratejinin kullanımı açıklık, bilgi paylaşımı, alternatif arayışı karşılıklı tarafların kabul edebileceği etkin bir çözüm için farklılıkları incelemeyi içerir (Rahim, 2002).
Kaçınma (Kaybet-Kaybet): Kaçınma stilinde, çatışmayı tamamen çözümsüz bırakma eğilimi vardır. Taraflar, çatışmayı görmezden gelir veya ertelemeyi tercih eder. Sonuç olarak, her iki taraf da istediği çözümü elde edemez.
Bağlanma stili, kişinin kendisini ve çevresini nasıl algıladığını, seçimlerini, kararlarını, baş etme becerilerini, romantik ve yakın ilişkilerini belirlemektedir. Bağlanma örüntüleri Psikolog Mary Ainsworth tarafından güvenli bağlanma, kaygılı bağlanma ve korkulu-kaçıngan olmak üzere üç şekilde belirtilmiştir.
Güvensiz – Kaçınmacı Bağlanma
Bebeğin hem annesinden ayrıldığında hem de tekrar annesiyle birlikte olduğunda, psikolojik olarak yüksek düzeyde uyarıldığı gözlenir. Bu da bebeğin annesinden ayrılmaya içsel bir psikolojik tepki verdiğinin göstergesidir.
İlgili 39 soru bulundu
Ödün verme stili: Bu stili kullanan insanlar diğer insanların ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarının öncesine koyarlar.
Johnson ve Johnson (1991), kişiler arası çatışmalar karşısında insanların beş farklı çözüm stratejisinden birini izlediğini belirtmiştir. Bunlar “kaçınma”, “uyma”, “güç kullanma- rekabete girme”, “uzlaşma”, “yüzleşme- işbirliği yapma” olarak adlandırılmaktadır.
Uzlaşma: Uzlaşma stratejisi, tarafların isteklerini kısmen karşılayan bir stratejidir. Bazen tarafların istekleri birbirinin tam tersi olabilmektedir. Birinin tatmin edilmesi diğerinin isteklerinin tamamen dışlanması anlamına gelebilmektedir.
Bütünsel model; İstenen davranışlara ulaşmak için, istenmeyenlerin ortadan kaldırılması söz konusudur. Bireye olduğu kadar, gruba da yönelme vardır. Bütünsel modelin uygulanışında, sınıfın çevresinin, sınıf içine etkisi göz önünde bulundurulur.
Ginott modelinde temel amaç, öğretmenlere güvenli insancıl ve verimli sınıf iklimini oluşturmada destek sağlamaktır. Kuram Kuinin modeline dayanmaktadır (Ginott,1971; Akt: Celep,2004:229). Ginott çalışmalarında sıklıkla yer verdiği yetişkin ve gençler arasındaki iletişime yönelik görüşlerini sınıf içine uyarlamıştır.
Önlemsel modelde amaç, sınıf yönetiminde öğretmenlerin stratejik olarak, öğretim etkinlikleri sırasında oluşabilecek istenmedik davranışları önceden kestirip, gerekli tedbirleri almasıyla, sınıf içinde yürüteceği eğitim çalışmalarında, karşılaşabileceği olumsuzlukları en aza indirmeye çalışmasıdır (Ocak Karabay, 2017).
3-Tilki Yöntemi: Tilki yöntemini kullanan kişiler hem kendi amaçlarına hem de ilişki- lerine orta derecede önem verirler. Bu kişiler uzlaşma ararlar. Kendi amaçlarının bir kısmından vazgeçerler ve çatıştıkları kişiyi de amaçlarının bir kısmından vazgeçmeye ikna ederler.
Kaplumbağa taktiği (geri çekilme) (- -): İsteklerimizden ve ilişkilerimizden vazgeçme taktiğidir. Kendimizi önemsemediğimiz gibi karşımızdakiyle olan ilişkiyi de önemsememekteyizdir. Bu stratejiyi kullanan bir kişi ne kendi çıkarlarında ne de diğer kişinin çıkarlarında ısrarcı olmaz.
3 3.Oyuncak ayı taktiği ( Alttan alma,uyma)
Kendi gereksinimlerinden vazgeçerek karşı tarafın gereksinimlerini karşılamasına izin vermektir. Amaç başkalarını mutlu etmektir. Oyuncak ayılar için ilişkileri çok önemlidir. Amaçlarını göz ardı ederler.
Çatışma yönetimi stilleri, bireylerin çatışmayla başa çıkarken kullanmayı tercih ettikleri özel davranış kalıpları olarak tanımlanmaktadır. Beş farklı çatışma yönetimi tarzı vardır: bütünleştirmeci, kaçınmacı, ödün verici, hükmedici, uzlaşmacı.
Bu çatışma türü, beş grupta incelenebilir: 1. Kişilerin kendi içlerindeki çatışma 2. Kişiler arası çatışma 3. Kişiler ve gruplar arası çatışmalar 4. Grupların kendi içinde ve gruplar arası çatışmalar 5. Organizasyonlar arası çatışmalar (Koçel, 2007: 508).
Emir komuta – kurmay çatışması: Aynı astın ayrı iki üstten eş zamanlı emir alması sonucunda ortaya çıkar. Matris (proje) organizasyonunda görülen ve etkinlik ve verimliliği azaltan bir çatışmadır. Amaç çatışması: Amaçların farklı olmasından ötürü beliren çatışmalardır.
5. Baykuş (yüzleşme): Bu taktiği kullananlar çatışmaları çözülmesi gereken sorunlar olarak gördükleri için ne ilişkilerinden ne de amaçlarından taviz vermezler.
İnsanlar arası iletişim süreçlerinde ve iletişim yönteminde ortaya çıkan olumsuz durumlar için çatışma tabiri kullanılabilmektedir. Çatışma iletişimde bulunan iki kişinin veya grubun farklı hedef veya anlayış sergilemesi birbiri ile iletişimi engellemesi olarak da kullanılmaktadır.
Köpek balığı (Güç kullanma, rekabete girme): Kendi amaçları çok önemli, ilişkileri ise önemsizdir. Bu nedenle kendi çözüm önerilerini kabul etmesi için, çatıştığı kişiyi zorlar ve karşısındaki kişi üzerinde güç kullanmayı dener.
Jones Modeli
Jones'in disiplin modelinin temel kaynağı, öğrencilere kendilerini kontrol etme yönünde destek sağlamaktır. Jones (1979), tipik bir sınıfta öğretmenlerin, öğretim zamanının yaklaşık % 50'sini, görevi yapmayan veya diğer öğrencileri rahatsız eden öğrencilerle uğraşarak geçirdiklerini ileri sürmektedir.
b.) Önlemsel (Önleyici) Model
Sınıf önceden belirtilmiş kural ve yaptırımlara yöneltilir. Temel amaç istenmeyen davranışlar ortaya çıkmadan önlem almaktır. Müdahaleler bireyden çok gruba yöneliktir. Örnek : Bir sınav yapacağı zaman arkadaşından kopya çekeceğini düşünen iki arkadaşı sınavdan önce ayrı sıralara koymak.
4. ABC yaklaşımı: Bu yaklaşım, başarı (hedef) yaklaşımından yola çıkarak çabaların öncelikle en önemli işler üzerine yoğunlaşması esasını getirmektedir. Eğer neye ulaşılmak istenildiği bilinirse ve çabalar öncelikle o işlere yönelirse sonuç mutluluk getirir.
Rudolf Dreikurs Modeli
Bu modelin amacı, öğrencide öz disiplin geliştirmektir. Öğrenciye kendi davranışlarından kendisinin sorumlu olduğu öğretilmelidir. Model, sınıf kurallarının ve kuralların bozulması durumunda karşılaşılacak sonuçların olabildiğince demokratik yollarla belirlenmesini öngörmektedir.
3-Kounin Modeli: Bu model grup yönetimini ve dalga etkisini vurgular. Bu modelde öğretmen bir öğrencinin olumsuz davranışını düzelttiğinde, bu durumun diğer öğrencileri de etkilediği düşüncesini kabul etmektedir. Buna da dalga etkisi adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri