Kanserli tümörler tedaviden sonra tekrar oluşabilir (kanser nüksü). Bu tümörler hayatı tehdit edici olabilir. Kanserli olmayan: İyi huylu tümörler kanserli değildir ve nadiren hayatı tehdit eder. Lokalizedirler, yani tipik olarak yakındaki dokuları etkilemezler veya vücudun diğer bölgelerine yayılmazlar.
Cerrahi operasyon sonrasında kötü huylu tümörler tekrar büyüyebilmektedir. Kötü huylu tümörler arasında yaygın olarak glial tümörler ve metastatik beyin hücreleri görülmektedir. En sık görülen beyin tümörlerinden biri olan ve kansere yol açan glial tümörler kontrolsüz bir şekilde çoğalmaktadır.
İyi huylu beyin tümörleri cerrahi müdahaleyle beyin dokusundan kolayca ayrılabilirler ve çoğunlukla tekrar ortaya çıkmazlar. Oluşma nedenleri kesin olarak bilinmemekle beraber yapılan araştırmalar sonucu aile öyküsünün ve radyasyona ya da kimyasallara maruz kalmanın risk faktörleri olabileceği öne sürülmüştür.
İyi huylu veya kötü huylu tümörler büyüdüğünde, kafatasınızın içindeki basıncın artmasına neden olur. Bu da beyin hasarına neden olmakla birlikte yaşamı tehdit de edebilir. İyi huylu beyin tümörlerinin tedavisi genellikle başarılıdır ve tamamen iyileşmesi mümkündür.
İlgili 18 soru bulundu
Çocukluk ya da gençlik yaşlarında tespit edilen iyi huylu beyin tümörleri cerrahi yöntemle çıkarılabilir. İleri yaşlarda yakalanan, kireçlenmiş durumdaki iyi huylu tümörler takibe alınır. Bu tür tümörlerde cerrahi tedaviye genellikle başvurulmaz.
İyi huylu tümörler neredeyse hiçbir zaman metastaz veya çevre dokulara yayılım göstermez, önemli sağlık sorunlarına yol açmaz. Kötü huylu tümör ve kanser gelişmesiyle sonuçlanan durumlarda ise tedavi edilmediği takdirde tümör hücreleri çevre dokulara ve uzak bölgelere yayılım-metastaz gösterir.
Kanser rekürrensi, atlatılan kanserin aynısının bir süre sonra geri dönmesi olarak tanımlanır. İlk kanser ile tamamen ilgisiz olan yeni bir kanser teşhisi alanlar nadir vakalardır. Bu durum ikinci birincil kanser olarak isimlendirilir.
Sağlıklı yaşam, her zaman olduğu gibi kanser tedavisi sonrasında da önem arz etmektedir. Beslenmenize dikkat ederek, ideal kilonuzu koruyarak, alkol-sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durarak, düzenli egzersiz ve yürüyüşler yaparak kanserin tekrarlama riskini azaltmanız mümkündür.
En hızlı yayılan kanser türleri içinde ilk beşte pankreas, beyin, yemekborusu, karaciğer ve cilt kanseri var.
İyi huylu beyin tümörlerinde, özellikle menenjiyomlarda ilaç tedavisi uygulanabiliyor. İlaç tedavisi tümörü ortadan kaldırmada da büyümesini kontrol altına alma konusunda yardımcı oluyor.
İyi huylu beyin tümörlerinde cerrahi tedavi neticesinde özellikle menenjiomlarda iyileşme sağlanmaktadır. Cerrahi tedavi ile tümör genellikle %90'ların üzerinde tamamen çıkarılır. Tedaviden sonra bir daha tümör oluşumu neredeyse hiç olmaz.
Tedavide ilk seçenek cerrahi olarak kitlenin çıkarılmasıdır. Beyin veya bedenin başka bir yerinde yayılım göstermediği için tamamen çıkarıldığında hastanın tedavisi tamamlanmış olur. Ameliyat sonrası radyoterapi ve kemoterapi gibi ek tedaviler gerekmez.
İyi huylu tümörler yaşamı tehdit etmezler. Kötü huylu olanlar da vücuda dağılarak metastaz oluşturabilirler. Kanserli hücrelerin bulundukları doku dışına doğrudan veya kan/lenf yoluyla sıçramalarına metastaz (yayılma) denir.
İyi huylu kemik tümörleri kansere (kötü huylu kemik tümörlerine) döner mi? İyi huylu kemik tümörlerinde kötü huylu tümöre dönüşme riski neredeyse yoktur. Ancak bazı tipleri kötü huylu tümörlere dönebilir ya da kötü huylu olduğu halde iyi huylu tümörle karıştırılması hatalı tanı veya tedavilere neden olabilmektedir.
Tüm kanser olgularının üçte biri tamamen iyileşmektedir. Şeker hastalığı, kan basıncı yüksekliği, süreğen böbrek hastalığında tam iyileşme olanaksızdır. Oysa tamamen iyileşen birçok kanser vardır ve bu kanser türlerinin sayısı her geçen gün artmaktadır.
Kanser evresi, odak tümörün konumu, boyutu, lenf bezi tutulumu, metastaz varlığı ve sayısı gibi etkenlere bağlı olarak belirlenir. Kanser evreleri, tedaviyle geriletilebilir. Kanser, erken dönemde saptandığında çok daha iyi seyirli ilerler ve bazı kanser türleri tamamen tedavi edilebilir.
Kimi kanserler aylar içinde kimi kanserler ise yıllar içinde gelişerek kişide hayati risk oluşturmaya başlar. Bu durum, kanserin “agresifliği” ile ilişkilidir. Eğer kanser agresif bir yapıdaysa aylar içinde, agresif bir kanser değilse yıllar içinde ortaya çıkmaktadır.
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir. Hastalık kendisini uzamış öksürük, kanlı balgam, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, nefes darlığı ve kilo kaybı ile gösterir.
Evre 4: Bu evre, ilerlemiş kanser evresi olarak da adlandırılır. Kanserin son evresidir. Bu evrede kanser; bulunduğu organa, yakınındaki organlara yayılmış ve uzak metastazlar yapmaya başlamıştır.
Her bir kanser türünde, evreyi belirlemek amacı ile yapılan testler vardır. Kural olarak, düşük evre (örneğin 1. evre, 2. evre), kanserin çok fazla yayılmadığını gösterir. Daha yüksek rakamlar (3. evre, 4. evre gibi) hastalığın daha fazla yayıldığını gösterir. 4. evre en yüksek kanser evresidir.
İyi huylu tümörler MRI ya da CT ile tespit edilebilir ve bu sayede tedavisi tespit edilebilir. En çok karşılaşılan iyi huylu tümörler arasında akustik nöroma, hipofiz adenomlar, hemanjioblastom, koroid pleksus papillomu ve kraniofaringioma bulunur.
Ancak tümörlerin tümü kanser değildir. Kapsülü olup kapsül dışına çıkamayan, uzak doku ve organlara yayılım göstermeyen tümörlere iyi huylu tümörler; kapsülü olmayan kan ve lenf damarlarıyla uzak doku ve organlara giden tümörlere kötü huylu tümör (kanser) denir.”
Benign tümörler yavaş, malign tümörler hızlı büyür. Hormon bağımlı benign tümörlerin büyümesi, hormon düzeyine bağlı olarak, bir süre sonra durabilir, hatta küçülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri