Tümsek ayna veya dışbükey ayna: Aynanın yansıtıcı yüzeyi tümsek olduğundan bu ismi alır. Tümsek aynanın önünde bulunan bir cismin görüntüsü ise daima odak ile ayna arasında, cisimden küçük, düz ve zahirîdir. Cisim, aynanın tepe noktasına geldiği zaman görüntünün boyu, cismin boyuna eşit olur.
Yansıtıcı yüzeyleri tümsek şeklinde olan aynalara tümsek ya da dışbükey ayna denmektedir. Tümsek aynalar yansıyan ışığı tek noktadan çıkıyormuş gibi dağıtır. Yansıyan ışık uzantılarının aynanın arka kısmında kesiştiği nokta odak noktasıdır. Tümsek aynalardaki görüntü cisimden daha küçük görünür ve düzdür.
1.) Tümsek aynada görüntü daima sanal, düz ve küçüktür.
Tümsek aynalarda görüntü her zaman sanal, düz ve cismin boyundan küçüktür. Cisim tümsek aynaya doğru yaklaştıkça, görüntüde odak noktasından aynaya doğru yaklaşır, bu sırada görüntünün boyuda sürakli büyür.
İlgili 37 soru bulundu
Tümsek ayna veya dışbükey ayna: Aynanın yansıtıcı yüzeyi tümsek olduğundan bu ismi alır. Tümsek aynanın önünde bulunan bir cismin görüntüsü ise daima odak ile ayna arasında, cisimden küçük, düz ve zahirîdir. Cisim, aynanın tepe noktasına geldiği zaman görüntünün boyu, cismin boyuna eşit olur.
Tümsek Aynada Özel Işınlar
Uzantısı odaktan geçecek şekilde gelen ışın, asal eksene paralel yansır. Merkeze gelen ışın, geldiği doğrultuda geri yansır. Tepe noktasına gelen ışın, yine aynı açı ile yansır.
Tümsek ayna önünde bir cisim her nerede olursa olsun görüntüsü her zaman odak ile tepe noktası arasında oluşur. Görüntü daima düzdür. Görüntü daima sanaldır. Görüntü daima cismin boyundan küçüktür.
Tümsek Ayna Görüntü Özellikleri
Dağılarak yansır. Görüntü simetrik değildir. Görüntü sanaldır. Nesne aynaya yaklaştıkça görüntü büyür ama hiçbir zaman gerçek boyutuna eşit olmaz.
Tümsek Aynalar
Görüntüleri küçülterek daha geniş alanı gösterirler. Bu özelliklerinden dolayı kavşaklarda, otomobillerin yan ve dikiz aynalarında, mağaza ve marketlerdeki güvenlik kameralarında kullanılır. Bir metal kaşığın arka yüzeyi tümsek ayna özelliği gösterir.
Genel olarak dikiz aynalarında tümsek ayna kullanılır.
Tümsek ayna önünde bir cisim her nerede olursa olsun görüntüsü her zaman odak ile tepe noktası arasında oluşur. Görüntü daima düz, daima sanal ve daima cismin boyundan küçüktür. 2.) Tümsek aynada, sonsuzdaki bir cismin odak noktasında noktasal birgörüntüsü oluşur.
Tümsek aynalar daha geniş alanlarda ışık yansıttıkları için geniş alanları görmemizi sağlar.Bu nedenle ayrıntılı görüntü sağlamaz.
Merhaba !! Çukur ayna cismi büyütür. Tümsek ayna cismi küçültür.
Bu nedenle çukur ayna dev aynası olarak bilinmektedir. Işığı tek bir noktada toplayan çukur aynalar, görüntünün olduğundan büyük görünmesini sağlamak için kullanılmaktadır. F (odak = focus) harfi ile gösterilir.
Diş hekimlerinin, hastalarını muayene ederken kullandıkları dişçi aynası, çukur bir aynadır. Peki diş hekimleri neden çukur ayna kullanıyor? Diş hekimlerinin çukur ayna kullanmalarının sebebi ise aynanın yansıtıcı yüzeyinin çukur olması ve çukur ayna cisim boyunu daha büyük gösterir.
Açıklama: Makyaj aynası çukur aynadır.
*Çukur aynada odak noktasındaki cismin görüntüsü sonsuzdadır. *Çukur aynada diğer durumlarda görüntü ters ve gerçektir. Cevabımız: Düz aynadaki görüntü daima sanaldır. Çukur aynadaki görüntü ise değişiklik gösterir.
Bütün aynalar aynı özelliklere sahip değildir. 🔹 Çukur ayna, görüntüyü ters gösterir. 🔹 Tümsek ayna, görüntüyü küçük gösterir.
El fenerinin içinde bulunan ayna, Çukur aynadır.
-Cisimlerin görünüşlerini büyütme özelliğine sahip bir aynadır. -El fenerlerinde, makyaj aynalarında, arabaların farlarında kullanılmaktadır. -Çukur aynalara paralel olarak gelmekte olan ışınlar, çukur aynaya paralel şekilde geçerek odaktan yansımaktadır.
Tümsek aynada özel ışınlar
Aynalarda görüntü çiziminde bir cismin görüntüsünü çizmek için, cismin tüm noktalarından aynaya en az iki ışın çizilmesi gerektiğini öğrenmiştik. Tümsek aynada da tüm ayna çeşitlerinde olduğu gibi yansıma kanunları geçerlidir.
*tümsek ayna, kalın kenarlı mercek gibi ışığı dağıtır.
El fenerinde kullanılan ayna türü ÇUKUR AYNAdır.
Cisimlerin ve maddelerin görüntülerini büyütürler. Örnek verecek olursak; araba farları, ışıldaklar ve el fenerleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri