Bu tür mezar tepelerinde ölü, tepenin altındaki bir çukura ve çoğu kez uzun olarak yatırılarak gömülmüştür. Tepenin değişik kesimlerinde münferit mezarlara da rastlanır. Taşlıtepeler tek olabilecekleri gibi, bazen tümülüs mezarlığı gibi, sayıları 30'u bulan topluluklar da oluşturabilir.
ülkesi tümülüs bulunan ülkeler ve bölgelerdir. Tümülüslerin belli bir büyüklükleri olmayıp küçüklü büyüklü olabilmektedir, bazı Tümülüslerde tepenin. şekli, mezarın yönü, mezar odasının şekli, ölünün.
Tümülüsün üst toprak dolgusu 1.5 m, taş örgü kat- man 2.6 m, toprak dolgu 4.5–5 metre, tümülüs taban derinliği ise 8 ile 11.5 metre dolayındadır.
Orta ve batı Anadolu'da yaşayan Friglerin bıraktığı eserlerin en önemlileri arasında. Anıt mezarları iki şekilde inşa eden Frigler, Anadolu'da daha çok toprak yığma olarak yapılan Tümülüsleri tercih etti. Tümülüs, soylu ve zengin kişiler için yapılan mezarlara verilen isim.
Büyük Frig tümülüsleri en çok Gordion ve çevresinde, doğudaki Frig yerleşim yeri olan Ankara ve çevresinde bulunur. Sayı olarak en çok tümülüs yaklaşık 100 tümülüsle Gordion'da bulunur. Gordion'dan sonra Yozgat yakınlarında bulunan Kerkenes'te 70 tümülüs ve Ankara'da da 20 tümülüs vardır.
İlgili 24 soru bulundu
Tümülüs: Bir mezar odasını örten yapay tepe. Tümülüsler yapay tepelerdir. Höyüklere benzemelerine rağmen höyüklerden farklıdırlar. Tümülüs tek mezar ya da mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş yapay tepeciklere verilen addır.
Tümülüsler Neden Açılmıyor? Tümülüsler, yasal otorite tarafından koruma altına alınmış yerlerdir. Tümülüslerin olduğu bölümler 1. Derece sit alanı ilan edilir ve bu bölgelerde kazı yapılmasına izin verilmez.
Dış görünüm açısından küçük, orta ve büyük boy (1.5x10/20x70 metre boyutlarında) olarak dikkat çeken tümülüsler, esasında beş grup halinde farklı muhtevaya sahiptir. Bunlardan düz mezar şeklinde olan normal gömüler yanında, lahit ve çeşitli şekillerde oda mezar türünde olan tümülüsler de bulunmaktadır.
1940'lı yıllarda en az 149 tane tümülüs mevcut iken, bunların çoğu tarımsal faaliyetler sonucu harap edildiğinden günümüze kadar ancak 115 tümülüs korunagelmiştir. Fevkalade bir güzelliğe sahip, akıldan çıkmayan bir manzaradır (şek.
Gediz Nehri ile Marmara Gölü arasında kalan kısımda yer almaktadır. Bu bölgede yer alan tümülüslerin en büyüğü; ünlü Lidya kralı Alyattes'e aittir. 355 metre çapında, 69 metre yüksekliğinde, çevre uzunluğu ise 1115 metre olan Alyattes tümülüsü, dünyadaki en büyük tümülüs mezarlarının arasında yer alır.
Manisa'nın Salihli, Ahmetli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçeleri arasında “Bintepeler” olarak bilinen bölgede, MÖ 6. ve 7. yüzyıllara tarihlenen Lidya soyluları ve kraliyet ailesi üyelerinin defnedildiği irili ufaklı 115 tümülüs bulunuyor.
Atalarına ait altınları aradıklarına da çok kez şahit olmaktayız. Dikkat edin gömü zorluğu açısından ermeni gömüleri rumlardan farklıdır. Rumlar temel taşları yada ağaçların altına gömerek alınması imkansız şekil verirken ermeniler genelde çok derin olmayan gizli odalara gömü yaparlardı.
Vatandaşları tedirgin eden mezarlıklarla ilgili konuşan Göğceli Cami İmamı Ahmet Özköse, “Yeni açılan yollara göre, mezarların yönleri değişik olabiliyor. Kıblede yüzde 40-45 civarında bir sapma olabilir, bunun da dinen herhangi bir sakıncası yoktur. Genel anlamda mezarların hepsi kıbleye bakar” dedi.
Höyük, (Hüyük, Öyük veya Üyük de denir) eski yerleşim yerlerinin zamanla toprakla örtülüp tepe biçimine gelmiş haline verilen isim. Höyükler genelde üst üste gelmiş çok evreli yerleşim yeri birikimleridir ve günümüze göre en yakını en üstte olmak üzere eskiye doğru uzanan bir katmanlaşma gösterirler.
Höyükleri tümülüslerden ayırmak da kolaydı. Tümülsler, yapay olarak taş, toprak taşınarak bir defada yığılıyor; höyükler ise binlerce yıl sürecinde oluşuyor. Tümülüsler, çoğunlula bir tepe üzerine taş toprak yığılmasıyla, höyükler bir ovada, bir düzlükte bulunur.
Kurgan veya korgan kavramlarının Türk ve Altay kültüründe kutsal mezar ve türbe anlamına geldiğini belirten Prof. Dr. Yaşar Çoruhlu, “Kurganlar, içinde ulu ve kutlu kişilerin yattığı dikkat çekici gömütlerdir. Eski Türk geleneklerinde genellikle yığma tepeler ve höyükler şeklindedir.
Konya yolu ile Çiftlik yolu kavşağının 500m batısında, Çiftlik Yolu'nun güney yakasında bulunan bu Tümülüs Ankara Frig Nekropolü dahilinde bildiğimiz en büyük tümülüstür. 125m çapında ve 24m yükseklikte korunmuştur.
Kazı ve yüzey araĢtırmalarında tespit edilenlerden ve çoklu gömü uygulanmıĢ olmalarından yola çıkarak Urartular‟ın yeraltına yaptıkları oda mezarlar en çok kullanılan mezar tipinin olduğunu söyleyebiliriz.
Lidya tümülüsleri bloklardan yapılmış veya ana kayaya oyulmuş (ya da her ikisi birlikte kullanılmıştır), mezar odalarını veya nadiren taşla sınırlandırılmış sandıkları ya da çukurlara yerleştirilmiş lahitlerin üzerini örtmektedir.
Tümülüs, Latince bir sözcük olup (çoğulu tümüli), bir mezar ya da mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş tepeciklere verilen addır.
Tümülüs MM Gordion çevresinde bulunan yüzlerce tümülüsün en geniş olanıdır. Günümüzde halen 50 metreden fazla bir yüksekliğe sahiptir. M.Ö. 740 civarında inşa edilmiş olan bu anıtsal yapı bir Frig kralına, büyük olasılıkla da Kral Midas'ın babasına ait mezarı içinde barındırır.
Frig soyluları ölülerini ya kayaya oyulmuş mezarlara ya da tümülüs denen yığma mezar tepelerinin altındaki odalara gömerlerdi. Kaya mezarlarının kimilerinde cephe kabartmalarla süslenmişti. Tümülüslere Gordion, Ankara ve Kerkenezdağ bölgelerinde yoğun olarak rastlanmaktadır.
Nekropol (Nekropolis), arkeolojik şehirlerde mezarlıkların ve toplu mezar yerlerinin bulunduğu bölgeye verilen isimdir.
Kurgan veya Korgan özellikle Orta Asya ve Doğu Avrupa'daki yığma tepe ve höyük şeklinde bulunan genellikle tahtadan yapılmış mezarlar için kullanılan bir tümülüs (gömü yeri) türü.
Frigya Krallığı'nın başkenti, ünlü Gordion şehrinin kalıntıları; Ankara-Eskişehir karayolunun yakınında, Sakarya (Sangarios) ve Porsuk nehirlerinin birbirlerine yaklaştıkları yerde, Polatlı'nın 18 km. kuzeybatısındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri