Kaynağından denize döküldüğü noktaya kadar Almanya, Avusturya, Slovakya, Macaristan, Hırvatistan, Yugoslavya, Bulgaristan, Romanya, Moldova ve Ukrayna olmak üzere toplam 10 ülkenin topraklarını katetmektedir. Tuna Nehri havzasının yüzölçümü 817.000 km2, uzunluğu 1690 km, eni ise 820 km'dir.
Tuna nehri Almanya'nın Donaueschingen kasabasındaki iki nehrin birleşmesi ile doğar. Daha sonra toplam 10 ülkeden geçerek Karadeniz'e dökülür. Tuna nehri Almanya, Avusturya, Slovakya, Macaristan, Hırvatistan, Sırbistan, Romanya, Bulgaristan, Ukrayna ve Moldova ülkelerinden geçmektedir.
Almanya'dan doğan Tuna, Avusturya, Slovakya, Macaristan, Hırvatistan, Sırbistan, Bulgaristan, Romanya, Moldova ve Ukrayna topraklarındaki 2857 kilometrelik yolculuğundan sonra Karadeniz'e dökülür. Budapeşte, Belgrad, Bükreş, Bratislava gibi başkentler ve pek çok önemli şehirden geçer Tuna.
Adını faaliyet gösterdiği Tuna nehrinden alan bu donanma, Balkanlarda Osmanlı hâkimiyetinin kurulması, güçlenmesi ve sürdürülmesinde önemli roller oynamıştır. Balkanlarda gerçekleşen Belgrad'ın fethi dâhil birçok önemli fetih hareketinde onun katkısı vardır.
Kaynağından denize döküldüğü noktaya kadar Almanya, Avusturya, Slovakya, Macaristan, Hırvatistan, Yugoslavya, Bulgaristan, Romanya, Moldova ve Ukrayna olmak üzere toplam 10 ülkenin topraklarını katetmektedir. Tuna Nehri havzasının yüzölçümü 817.000 km2, uzunluğu 1690 km, eni ise 820 km'dir.
İlgili 35 soru bulundu
1- Nil Nehri 6.695 kilometrelik uzunluğu ile dünyanın en uzun nehri olarak biliniyor. 2- Taşıdığı su kapasitesi bakımından dünyanın en büyük nehri olduğu bilinen Güney Amerika'daki Amazon Nehri'nin, Afrika'da bulunan Nil Nehri'nden biraz daha kısa olduğu düşünülüyor.
Tuna'ya yönelen ilk Osmanlı akınları Yıldırım Bayezid döneminde başladı. 1393'te Osmanlılar, Bulgar Tırnova ve 1396'da Bulgar Vidin çarlıklarına son vererek Tuna nehrine ulaştılar.
Tuna nehri, Almanya'dan doğar. Almanya'nın güney kesiminde bulunan Donaueschingen kasabasından geçen iki nehrin birleşimi sonucunda oluşan bir nehirdir. Tuna nehri isminin doğduğu yerden almıştır. Bu sebeple nehrin diğer ismi Donau'dur.
Tuna Vilayeti 1864 yılında kurulan Osmanlı Imparatorluğu'nun bir vilayeti. 1864 yılında kurulmuştur. 19. yüzyılın sonlarında 34.120 mil karelik bir alana sahipti. Vilayet, Silistre Eyaleti'nin Tuna Nehri boyunca uzanan kuzey kesimlerinden ve Niş, Vidin ve Silistre gözlerinden oluşturuldu.
Tatlı suyun ana kaynağı da Tuna, Dinyeper, Dinyester ve Don nehirleridir.
Kalemegdan'ın önünde sol yandan akıp gelen Sava, Tuna ile burada birleşiyor. Buradan itibaren iki nehrin suları birbirine karışıyor. Sava bu bölgede son buluyor, Tuna is çoğalarak Karadeniz'e dökülünceye kadar devam ediyor.
Rus harekâtını kilitleyen, 145 gün süren kuşatma ve Gazi Osman Paşa kumandasındaki destansı direnişle Batı dünyasının gözleri bu kasabaya çevrildi. Osmanlı dünyasında bu savunma, türkülere kadar uzanan unutulmaz izler bıraktı. Plevne'de bu kuşatmaya tanık olanlar sadece iki tarafın orduları ve yerel halk değildi.
Önce Avusturya ve Slovakya sınırını, ardından Slovakya ve Macaristan sınırını oluşturur. Macaristan'dan ayrılarak, Sırbistan ve Romanya ile Romanya ve Bulgaristan arasındaki sınırı oluşturmak için Hırvatistan ve Sırbistan üzerinden geçer. Hırçın Tuna, Moldova ve Ukrayna'nın kıyılarını geçerek Karadenize dökülür.
Belgrad Antlaşması, Osmanlı Devleti'nin 18 Eylül 1739 tarihinde Avusturya, 3 Ekim 1739 tarihinde de Rusya'yla imzalamış olduğu barış antlaşmalarıdır.
Osmanlının tarihte imzaladığı ilk barış antlaşması olması bu antlaşmanın oldukça önemli olmasını sağlamıştır. Edirne Segedin Antlaşması'nın sonuçları arasında ise şunları saymak mümkün olabilir: Tuna Nehri Osmanlı ve Macaristan arasında bir sınır kabul edildi. Haçlı ordusu Avrupa'da giderek daha da güçlendi.
Sadrazam Veli Mahmud Paşa komutasındaki Türk ordusu 1462 ilkbaharında sefere çıktı. Fatih Sultan Mehmed ise donanmayla Karadeniz üzerinden Dobruca kıyılarına çıktı. İbrail dahil Eflak'ın Tuna boyundaki kale ve müstahkem mevkileri Türk birliklerince ele geçirilerek yakıldı.
1461'de Trabzon Rum İmparatorluğu'nun varlığına son veren Fatih Sultan Mehmet, 1462'de Rumeli seferine çıkarak önce Eflak'ı, 1463'te ise Bosna'yı ele geçirerek Osmanlı Devleti'ne bağladı.
İmranlı ilçesindeki Kızıldağ'ın güney yamaçlarından doğup; Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum ve Samsun illerinden geçerek Karadeniz'e dökülen 1355 kilometrelik mesafesi ile Türkiye'nin en uzun nehri olan Kızılırmak'ta kuraklık nedeniyle debisinde gözle görülür şekilde düşüş yaşanıyor ...
Erzurum'daki Mescit dağlarından çıkarak 376 kilometre sonra Batum'dan Karadeniz'e dökülen ve dünyanın akış hızı en yüksek nehri özelliğini taşıyan Çoruh Nehri, buz tuttu. İspir ilçesinden geçen bölümü buzla kaplanan nehirle ilgili uyarı tabelaları asıldı.
Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ta son 4 yılın ağustos ayındaki en yüksek debisi ölçüldü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri