(küçüğü â, okunuşu şapkalı a), Türkçedeki yabancı kökenli (özellikle Arapça ve Farsça) sözcüklerin ve eklerin telâffuzunu Türkçeye uyarlamak için kullanılır.  harfiyle başlayan kelimeler de vardır: Âkif, Âdem, âlem, âmâ gibi. Şapkalı a genellikle l, k ve g, h ünsüzlerinden sonra kullanılır.
Alfabemizde 29 harf bulunmaktadır. 29 harften 8 tanesi ünlü(sesli), 21 tanesi ise sessiz harflerdir. Alfabe harflerimiz, a, b, c, ç, d, e, f, g, ğ, h, ı, i, j, k, l, m, n, o, ö, p, r, s, ş, t, u, ü, v, y, z harfleridir.
Elif, kelimenin başında ilk harf ise, yanında bir elif daha geldiğinde Türkçe kelimelerde uzun hece olmadığından “a” sesinde, Arapça ve Farsça kelimelerde ise uzun a “â” olarak okunur.
Ortaya Çıkışı Ä harfi, işaretsiz A harfinin üstüne Umlaut (¨) eklenerek elde edilmiştir. Umlaut işaretinin tarihi, matbaanın icat edildiği zamanlara dayanmaktadır.
Klavyenin "Alt" yazılı tuşuna basılı tutarak 0226 yazarsanız küçük â harfini elde edersiniz. Klavyenin "Alt" yazılı tuşuna basılı tutarak 0194 yazarsanız büyük  harfini elde edersiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Türkçe Q klavyede â yazabilmek için " ⇧ Shift , 3 ve A " tuşlarına birlikte basılır.
Klavyede görülen shift ve 3 tuşlarına basılı tutarak, A harfine basılması gerekiyor. A harfine basılmasıyla birlikte ekrana direkt olarak şapkalı A harfi çıkacaktır.
Klavyede şapkalı a (â) yapılışı 👇
Bilgisayar klavyesinde şapkalı a (â) harfi, sırasıyla shift + 3 + a tuşlarına aynı anda basılarak yapılır. Büyük şapkalı A (Â) ise Caps Lock kilidi açıldıktan sonra, shift + 3 + a tuşlarına aynı anda basılarak yapılır.
Düzeltme imi ya da düzeltme işareti (ˆ) ya da şapka işareti harflerin üzerine gelerek ses değerlerini incelten bir diyakritik işarettir. Yerine getirdiği işlev nedeniyle uzatma işareti adıyla, karıştırılan bir kavram olarak inceltme işareti olarak da adlandırılır.
TDK dışındaki kaynaklarda şapka işaretinin kullanımı
Ali Püsküllüoğlu'na göre Arapça ve Farsça'dan Türkçe'ye girmiş kimi sözcüklerde k ve g ünsüzlerinden sonra a ve u ünlüleri geldiğinde, bunların ince ses vermesi gerekirse üzerlerine düzeltme işareti konur. Bu ünlüler â, û biçimde yazılır.
Bilgisayar kullanırken a harfine düzeltme işareti yani şapka eklemek için öncelikle shift + 3 klavye kısayolunu kullanmanız gerekiyor. Bu kısayolunu uyguladıktan hemen sonra a harfine bastığınızda â harfi yazılacaktır.
Bunlar; üstün (fetha), esre (kesra) ve ötredir (damme). Ötre; kalın okunan harfleri “u” sesiyle, ince okunan harfleri ise “u” ile “ü” arası bir sesle okutur (Pakdil, Ta'lim, 108; Kaya, Elif-bâ, 19).
Kalın ünlüler: a, ı, o, u.
Sorusu da aynı anda merak konusu oldu. TÜRKİYE'DEKİ 81 İLİN ADINDA EN AZ BULUNAN HARF HANGİSİDİR? 81 il içerisinde adında "G" harfi bulunan 6 il bulunmaktadır. Türkiye'de adında "V" harfi bulunan 5 il vardır.
CEVAP: B şıkkıdır. Ş harfinden 9 tane ilimizin adında bulunuyor. H harfinden 9 tane ilimizin adında bulunuyor. V harfinden 5 tane ilimizin adında bulunuyor.
Kendisinden önce gelen k ve g harflerinin, normalde /k, g/ diye telaffuz edilmesi gerekirken, inceltilip damaktan /c, ɟ/ diye okunmasını sağlar. Ayrıca özel isimlerde /ɫ/ seslerinin inceltilip /l/ diye telaffuz edildiğini göstermek için de kullanılır.
(Š: Büyük harf, š: Küçük harf) Latin Alfabesi'ndeki S harfinin haçek (ters şapka) ile birleşmesiyle oluşan bir harftir. Genellikle Türkçe'deki Ş gibi okunur. Š harfi içeren diller şunlardır: Slav dillerinde: Hırvat ve Boşnak alfabelerinin 25., Sloven alfabesinin 20. harfidir.
Sesli harfler; a, e, ı, i, o, ö, u, ü harfleridir. Sesli harfler kendi içlerinde ince ve kalın olmak üzere iki gruba ayrılırlar. Kalın olan sesli harfler “a, ı, o, u” harfleridir. İnce olan sesli harfler “e, i, ö, ü” harfleridir.
Türkçe Q klavyede î yapabilmek " ⇧ Shift , 3 ve İ (veya I )" tuşlarına birlikte basılır.
Fransızca. Fransızca alfabesinde ayrı bir harf olarak yer almaktansa, ê harfi, e'nin bir varyasyonu olarak yer alır. E'nin /ə/ yerine /ɛ/ olarak telaffuz edilmesini sağlar. È ile aynı sesi çıkarmakla birlikte eskiden var olan bir ünsüzün silindiğini belirtir.
Klavyemiz üzerinde bulunan Shift tuşuna basarken aynı anda yine klavyemizde harflerin üzerinde bulunan rakamlar arsında 3 rakamına basmamız gerekir. Daha sonra büyük  istiyorsak Caps Lock tuşuna bastıktan sonra A harfine basarsak  harfini yapmış oluruz.
Klavye kısayolunu kullanarak küçük harf, BÜYÜK HARF ve Her Sözcüğü Büyük Harfle Başlat arasında değişiklik yapmak için, metni seçin ve istediğiniz büyük/küçük harf uygulanana kadar SHIFT + F3 tuşlarına basın.
Hemen hemen, sanki anlamına gelir. Bu kelime genellikle adeta şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı adeta şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri