Bronz veya tunç, bakırın önemli bir alaşımıdır. Önceleri bakır ve kalaydan meydana gelen bakır alaşımlarına bronz denilmekteydi. Bununla birlikte bronz terimi modern kullanımda bakırın bakır-nikel, bakır-berilyum ve bakır-çinko (pirinç) alaşımı dışındaki bütün alaşımları için kullanılmaktadır.
Müzik aletlerinden elektrik elemanlarına kadar pek çok alanda tunç kullanımına da rastlayabiliriz. Tarihte tunç, genellikle para yapmak için kullanılır. Bakır olarak da bilinen paralar aslında tunç yapımında kullanılır. Heykel yapımında da sıkça bronz kullanılır.
Tunç Çağı Bakır ile kalayın karışımıyla oluşan tunç bakıra göre daha sert ve dayanıklıdır.
Eski çağlarda doğada saf olarak bulunan bakır ilk olarak çekiç ile şekil verilerek kullanılmıştır. İlk kez bakır çömlekçi fırınlarında eritilerek farklı şekiller ve amaçlarla kullanılmıştır. Daha sonra, bakır ve kalay cevherleri birlikte ergitilerek tarihteki ilk alaşım olan bronz (tunç) meydana gelmiştir.
- Bronz madeni sert özellikte olan kırılgan bir yapıya sahip olan bir maden çeşidi olmaktadır. - Bronz madeninin diğer metallere göre sürtünme eğilimi fazla olmamaktadır. - Hava ile temas ettiğinde bronz madeni oksitlenme gösterir. - Alet ve silah yapımında demire göre daha çok tercih edilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Bronz, alaşım bronz'un rengini almış metalik bir kahverengi renktir.
Kullanmakta olduğumuz tunç ve pirinç havanlar zamanla oksitlenerek ilk günkü görünümünden uzaklaşırlar. Bununla birlikte küflenmeye de başlarlar.
Bronz veya tunç, bakırın önemli bir alaşımıdır. Önceleri bakır ve kalaydan meydana gelen bakır alaşımlarına bronz denilmekteydi. Bununla birlikte bronz terimi modern kullanımda bakırın bakır-nikel, bakır-berilyum ve bakır-çinko (pirinç) alaşımı dışındaki bütün alaşımları için kullanılmaktadır.
Sıralanışın bu şekilde olmasının temel nedeni; bu madenlerin işlenmesindeki kolaylıktır. Bu durumda bakırın tunçtan, tunçun da demirden daha kolay işlendiği anlaşılmaktadır. Maden Devri tarih öncesi devirlerdendir. Bakır, Tunç ve Demir olmak üzere üç döneme ayrılır.
MÖ 6.000'lerden beri kullanılan ve 900 °C (1.650 °F)'den yüksek sıcaklıklar verebilen Neolitik çanak çömlek fırınlarında 231,93 °C (449,47 °F)'lik erime noktalı kalay ve 1.085 °C (1.985 °F)'lik erime noktalı bakır eritilerek tunç yapıldı.
Eski Tunç Çağının hemen başında Orta ve Kuzey, Batı ve Güneydoğu Anadolu'da ilk kalay-bakır alaşımları (tunç) ortaya çıkar.
Havaya maruz kaldığında bronz ürünleri oksitlenir, ancak bu oksitlenme yalnızca dış tabakasında görülür. Bu patina, sonunda bakır karbonat haline gelen bakır oksitten oluşur. Oksit tabakası, iç metali daha fazla korozyondan korur.
Bronz zor paslanır ve düşük sürtünme katsayısına sahiptir. Bu sayede büyük topların(ateşli silah) yapımında kullanılmıştır. Tuzlu su yoluyla korozyona uğramaya karşı oldukça dayanıklıdır. Bu sebeple birçok gemi ve balıkçılık teknelerinde bağlantı parçaları ve pervaneler bronzdan yapılır.
Deniz suyuna ve aşınmaya dayanıklı bu malzeme, döküm parçaları, kimya ve gıda sanayiinde kullanılır. Aşınmaya ve deniz suyuna dayanıklı olup, yüksek mukavemetli aside dayanıklı armatürlerin yapımında, gemi inşaatında, kimya ve gıda sanayiinde geniş yer tutar.
BRONZLAR aşınmaya dayanıklı DIN 1705 30 20 85 KO-5 orta sertlikte bir Gz-Rg 7 (27) (12) (70) malzemedir. Orta sertlikte, lyi kayma özelliğine sahip, aşınmaya dayanıklı, bilhassa seyrelti sülfürik asit, klorür asidi ve yağ asitlerine dayanıklı bir malzemedir. dayanıklılığı yüksek bir malzemedir.
Bakır parlatıcı OK-159 bakır, pirinç, bronz ve benzeri metaller ile alaşımlarında oluşan yağ, kir, oksitlenme ve korozyon lekelerini temizler, parlatır. OK-159 BAKIR PARLATICI ÖZELLİKLERİ 1. Metallerin ilk günkü parlaklığına geri dönmesini sağlar. 2. Kısa sürede %100 etkili temizlik sağlar.
Bronz, diğer metallere karşı düşük sürtünme gösterir. Bronz, elektriği ve ısıyı çoğu çelikten daha iyi iletir.
tunç - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe tuç “bakır alaşımı, tunç” sözcüğünden evrilmiştir.
Alaşımların tarihi milattan önce 4. bin yıllara kadar uzanmaktadır. İran ve Mezopotamya bölgelerinde bulunan tunç (bronz) örnekleri bu zaman diliminde tarihlenmiştir. Demirden daha sert olan tunç; silah, kesici ve delici aletler, mutfak aletleri, süs eşyaları vb. yapımında günümüze değin kullanılagelmiştir.
Bronz her zaman güçlü ve sağlamdır, ancak kolayca bükülmez. Güneş ışığına dayanır ve bu da onu korozyona dirençli kılar. Pirinç güçlü olmasına rağmen bakır veya bronz kadar dayanıklı değildir. Pirinç, korozyona ve yarılmaya karşı savunmasızdır ve kesinlikle esnek değildir.
Gümüş madalya 550 gram saf gümüşten yapılırken, 450 gram ağırlığındaki bronz madalya ise yüzde 95 bakır ve yüzde 5 çinkodan oluşuyor. Bugünkü fiyatlarla altın madalya yaklaşık 800 dolar, gümüş madalya yaklaşık 450 dolar ve bronz madalya ise yaklaşık 5 dolar değerinde.
Kalay bronzu, kalay ve bakırın bir karışımıdır. Genellikle kalay oranı %10 ila %20 arasındadır ve geri kalan kısım bakırdır. Bu alaşımın adı, kalayın bronz rengine benzer bir renk vermesinden kaynaklanmaktadır.
Bronz renk, mobilyalarda tek başına kullanılabildiği gibi, diğer renklerle de kombinlenebilir. Örneğin, bronz renkli mobilyalar, beyaz veya krem rengi duvarlarla çok iyi uyum sağlar. Ayrıca bronz rengi, mavi, yeşil veya gri tonları ile de kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri