#
Sabiha Gökçen de kabul edip Hava Kuvvetleri'nden 3 uçak filosu ile havadan saldırı gerçekleştirdi. İsyancıların saklandıkları en büyük yer olan Laş mevkiini bombaladı. Seyit Rıza. Yapılan harekât başarılı olmayınca, askerler bölgeye girmeyi başaramadı.
Dersim isyanı, Dersim'de 1937 ve 1938 yılları arasında dönemin Türk hükûmetiyle bazı Kürt aşiretleri arasında bölgenin hakimiyeti ile ilgili çıkan anlaşmazlıklar sonucu yaşanan olaylar olarak bilinmektedir.
1937 – 1938 tarihlerinde Dersim'de tarihte eşi benzeri az bulunan bir etno dinsel katliam gerçekleştirildi. Resmi kurum verilerine göre Dersim Katliamında, 13 bin 160 kişi öldürülmüş ve 11.818 kişi de batı illerine sürgüne gönderilmişti.
#Dersimisyanı #Dersimolayı 20 Mart 1937'de Dersim bölgesindeki bazı aşiretlerin Türkiye cumhuriyeti devletinin varlığını ortadan kaldırmaya yönelik başlattığı isyan. İsyanın amacı otonom bir yönetim oluşturmak ve bölgenin kontrolünün Türkiye cumhuriyetinden aşiretlere geçmesini sağlamaktı.
İlgili 19 soru bulundu
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk dönemlerinde rejime karşı çıkarılan isyanlardan biri olan Dersim İsyanı'nın liderlerinden olması sebebi ile idam edilen bir aşiret önderiydi.
Yüzyıllar boyunca melez topraklar olan Dersim'in tarihine baktığımız zaman günümüzdeki Alevi nüfusun farklı etnik kökenlerin özgün bir sentezi olduğunu görüyoruz : Ermeni, İran Deylem, Kürt ve Türkmen.
4 Mayıs 1937 tarihinde, dönemin CHP Hükümeti'nin 'Tunceli Tenkil Harekatı' kararıyla Dersim katliamı başlatıldı, operasyonlara hız verildi ve 1938 yılında imha seferberliği sonuçlandırıldı.
Kimi araştırmacılara göre, Dersimlilerin ataları dağlık bir bölge olan Deylem'deki (Gilan) bir halktır. Deylemliler olarak bilinen bu halk, Vladimir Minorski'ye göre "İranileşmiş" bir halktır.
1909 yılında 4. Ordu komutanı İbrahim Paşa komutasındaki Osmanlı birlikleri Dersim'de harekâta başlamıştır. Çoğu aşiret reisi İbrahim Paşa'ya gelerek Osmanlı hükûmetine bağlılığını bildirmiş, ancak bağlılık bildirmeyen Haydaranlı aşireti önderliğindeki bazı aşiretler üzerine gidilerek bunlar etkisiz hale getirilmiştir.
Daha önce “Kalan” olan İlin ismi Mustafa Kemal ATATÜRK, tarafından “Tunceli” olarak değiştirilmiş olup, tunç gibi sağlam insanların yaşadığı yöre anlamına gelmektedir.
İlin eski adı Dersim'dir. Dersim ili 26 Haziran 1926'da TBMM'de alınan kararla ilçeye dönüştürülerek Elazığ'a bağlandı. Dersim adı 25 Aralık 1935 tarihinde çıkarılan 2884 sayılı Tunceli Vilayeti'nin İdaresi Hakkında Kanun ile değiştirildi ve Mamiki köyünde yeni il merkezi oluşturuldu.
Bu teze göre “Darsım” Zazaca bir sözcük; "dar”(ağaç) ve “sim” (gümüş); ve teze göre Darsım “Gümüşağaç” demektir. Bu teze göre, Dersimliler “ağaca tapınmaları” nedeniyle bu ismi kullanıyorlardı.
Dün değil evvelsi gün yani 15 Kasım, 85 yıl önce Seyit Rıza'nın idam günü idi. Görüşme yapmak üzere devlet tarafından Erzincan'a davet edilmiş, 5 Eylül 1937 günü yolda tutuklanmıştı. Elazığ'da askerî mahkemede idam kararı alındı ve ceza 15 Kasım 1937 günü Elazığ Buğday Meydanı'nda infaz edildi.
Eski maliye bakanlarından Vural Arıkan'ın eşi Nevin Arıkan, babasının Sabiha Gökçen ile kardeş torunları olduğunu belirterek Sabiha Gökçen'in Ermeni değil Boşnak asıllı olduğunu ifade etmiştir.
Tunceli, Doğu Anadolu'nun Yukarı Fırat havzasında yer alan bir ildir. Osmanlı döneminde “Gümüş Kapı” anlamına gelen “Dersim” ismiyle il olmuştur. Cumhuriyet döneminde Erzurum'a bağlanan il, 25 Aralık 1935'de çıkarılan yasayla adı Tunceli olarak değiştirilip, yeniden il unvanını kazandı.
Katliam. Türk Ordusu iki kolordu (7. Kolordu ve 9. Kolordu) ve 80 uçaktan oluşan hava gücü kullandı. Cumhuriyet gazetesi özel muhabiri Yusuf Mazhar'ın aktardığına göre, isyana katılan bütün köyler yakılırken 15.000 kadar kişi Zilan Deresi'nde öldürüldü.
Dersim bölgesi; Erzincan, Bingöl, Malatya ve Elazığ illerini kapsamaktadır.
Tunceli Alevileri
Tunceli ve çevre illerinde yaşayan Zaza (özellikle), Türk ve Kürt Aleviler, yörenin tarihsel isminden gelen bir tabirle Dersim Alevileri olarak adlandırılır.
Türkiye'de en çok Alevi köyü ise 57'si karışık olmak üzere toplam yaklaşık 548 adet köy olup Sivas ilinde yer almaktadır.
İlin yüzde doksanı Alevi-Bektaşi inancına sahiptir.
15 Kasım 1937 yılında Dersim'in Kürt Alevi kanaat önderi Seyit Rıza (74 yaşında), oğlu Resik Hüseyin (16 yaşında) ve toplam 7 kişi (bazı rivayetlere göre 11 kişi) yürürlükteki hiçbir hukuk kuralına uyulmadan, Seyit Rıza'nın yaşı küçültülerek, oğlu Resik Hüseyin'in yaşı büyütülerek; adeta yargısız infaz yoluyla Elazığ ...
kızılca bölüklü, kızılcaörenli adı da verilir. selanik'teki kayıtlarındaysa ”karakocalılar” olarak geçmektedir. mustafa kemal'in sülalesi olan kızılcaoğulları, rumeli aleviliğinin anadolu koludur. bu kolun anayurdu tokat –almus tozanlı vadisidir. bugün burada yaşayanların tümü de alevidir.
Seyit Rıza veya Pir Seyit Rıza (1863, Lirtik, Ovacık, Dersim Vilayeti – 15 Kasım 1937, Elazığ, Türkiye), Alevi-Zaza Dersim Vilayeti'ndeki Şeyh Hasanlılar aşiretine mensup 1937–1938 Dersim İsyanı'nın lideri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri