Tunceli mutfağının sevilen lezzetleri arasında yer alan Halbur Hurmasının yapımı oldukça basit. Yapılışıyla yormayan bu tatlı un, yağ, yoğurt ve yumurtanın bir araya gelmesiyle hazırlanmaktadır ve kolaylığının yanında bir hayli de güzel bir tadı vardır.
Tunceli'nin yüksek dağlarındaki otlaklarda yetişen değişik otlarla beslenen hayvanların sütünden yapılan Türkiye'de meşhur dağ kokulu “Şavak Peyniri” Türkiye'nin her tarafından alıcı bulmaktadır. Ovacık ilçesinde tamamen organik olarak üretilen nohut ve fasulye son yıllarda önemli ölçüde talep almaktadır.
Oldukça zengin yemek kültürüne sahip olan Tunceli'nin yöresel yemekleri arasında Zerefet (Babiko), Sirekurt, Sirepati, Keşkek, Kavut, Patila unlu yemeklerine örnek verilebilir.
14- Dut Tatlısı
Tunceli'de bolca yetişen lezzetli bir meyve olan kara dut ile birden fazla tatlı hazırlanıyor.
İlgili 22 soru bulundu
Tarım: Tunceli ilinde en çok yetişen tarım ürünü buğday olmasına rağmen miktarı azdır. Ayrıca, arpa, şekerpancarı, fasulye, soğan ve az miktarda pamuk ve iyi cins kokulu tütün yetiştirilir. Güney kısmında vâdilerde sebze ve meyve yetiştirilir. Başlıca meyveleri ceviz, dut ve bâdemdir.
Yöreye özgü bitki ve sebze yemeklerinden, Gulik Yemeği, Mantar Yemeği, Döğme Çorbası, Döğme Pilavı, Gulik Çorbası, Guriz Yemeği ile kurutulmuş sebze yemekleri sayılabilir.
tunceli nüfusunun büyük bir kısmı zazadır. buradaki zazaların hemen hepsi de alevidir. kürt elbette vardır ve bu kürtler de alevidir. fakat kürtlerin nüfusu zazalara ve hatta türkmenlere kıyasla çok azdır.
Cumhuriyet dönemi. İlin eski adı Dersim'dir. Dersim ili 26 Haziran 1926'da TBMM'de alınan kararla ilçeye dönüştürülerek Elazığ'a bağlandı. Dersim adı 25 Aralık 1935 tarihinde çıkarılan 2884 sayılı Tunceli Vilayeti'nin İdaresi Hakkında Kanun ile değiştirildi ve Mamiki köyünde yeni il merkezi oluşturuldu.
Tunceli(Dersim)'de egemen dini inanç Aleviliktir.
TUNCELİ'NİN İKLİMİ
Oldukça kısa süren yaz ayları sıcak ve kurak geçmekte, kışlar ise çok soğuk ve yağışlı olup uzun sürmektedir. Gece-Gündüz arasında ve aylara göre ısı farkları çok yüksektir. İlde yıllık yağış miktarı, 550-1080 mm. arasında değişmektedir.
Tunceli isminin ortaya çıkışı 1938 yılında bu bölgede gerçekleştirilen bir dizi operasyondan gelmektedir. 1938 yılında bölgede çok sayıda insanın katledildiği, sürgüne gönderildiği harekâtın ismi “Tunç Eli” olarak belirlenmiş ve sonradan bölgeye Tunceli ismi verilmiştir.
Merkez dahil 8 yerleşim yeri bulunan Tunceli ilinde 7 ilçe, 9 belediye, 1 belde ve 366 köy bulunmaktadır.
Kaç Günde Gezilir; Tunceli'yi 2-3 günde gezebilmeniz mümkün. Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Tunceli'yi özellikle Mayıs ayında ziyaret etmeniz oldukça uygundur. Yemyeşil doğasına tanıklık edeceğiniz ve doğa sporlarını daha rahat yapabileceğiniz bir zaman dilimidir.
Tunceli'nin en önemli oyunları Haley (Halay)'dır. Halaydan başka Kol oyunları, eski bir ilçe adını taşıyan Karaçor oyunu, sonra İki Ayak, Üç Ayak oyunları, Tamzara, Dello (Delilo), Horum oynanır. Birde oyun fasıl tertibi verelim: Karaçor, Üç ayak, Dello, Tamzara, Horum, Ağaç Oyunu ve birde Kol Oyunu.
Zazalar, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı bir dil olan Zazaca konuşup Türkiye'nin çoğunlukla Doğu Anadolu Bölgesi'nde; Bingöl, Elazığ, Erzincan ve Tunceli, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise; Diyarbakır, Dicle, Gerger ve Siverek, Hilvan, Çermik yörelerinde yaşayan İranî bir halktır.
Tunceli ilimiz Türkiye sınırları icerisinde Alevi nüfusun çoğunlukta olduğu tek ildir. Türkiye'nin başka illerinde Alevilerin çoğunlukta olduğu ilçeler vardır ama çoğunlukta oldukları il yoktur.
Günümüzde Tunceli halkının büyük bir çoğunluğu iki dillidir. Bunlar Kurmanci veya Dımılki (Zazaca) ile birlikte Türkçeyi de bilirler.
Yaklaşık 600 Alevi köyünün 30 kadarında Tunceli'den gelen Aleviler vardır.
Yüzyıllar boyunca melez topraklar olan Dersim'in tarihine baktığımız zaman günümüzdeki Alevi nüfusun farklı etnik kökenlerin özgün bir sentezi olduğunu görüyoruz : Ermeni, İran Deylem, Kürt ve Türkmen.
Tunceli'nin ilk sâkinleri Orta Asya'dan gelen Türk kavimleridir. Tunceli'nin târihi Orta Asya asıllı Türk kavimleriyle başlar. Daha sonra da Anadolu'da ilk siyâsî birliği kuran Hitit Türkleri bu bölgeyi kendi sınırları içine dâhil ettiler.
İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir
Yaz aylarının kısa ve serin geçtiği şehirde kışlar ise oldukça uzun ve yağışlı. Yıllık ortalama 1000 mm yağmur alan Tunceli'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gezmek için en iyi zamanlar ise ilkbahar ve sonbahar ayları.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri