Tünel kalıp, perde ve döşeme betonunun beraber döküldüğü bir sistemdir. Bu sistem konut, otel, alışveriş merkezleri ve yurt projelerinde kolaylıkla uygulanabilir.
Tünel kalıp sistemi binalarda perde ve döşeme betonunun birlikte ve günlük döküm esasına bağlı olarak dökülmesini sağlayan bir çelik kalıp sistemidir. Bu sayede işçilikler azalmakta ve inşaat yapım süresi, konvansiyonel yöntemlerle yapılanlara göre çok daha kısa ve ekonomik olmaktadır.
Tünel kalıp, duvar ve döşemelerinin, kesin boyutlu ve düzgün yüzeyli çelik kalıplarla bir kerede, tek parça olarak (monolitik) dökülebildiği sistemdir [4]. Bu özelliklerinden dolayı depreme karşı rahatlıkla önerilen ve hızlı üretim imkanı sağlayan bir sistem olduğu söylenebilir [5].
Tünel kalıp modeli; 12 kata kadar 15 cm perde duvar kalınlığında c30 beton, 12 ile 30 kat arası 20 cm ve c45 beton kullanılarak binayı bir bütün olarak kitleyen bir sistemdir.
Bu tarz yapılarda temellerin yapım ve kalıp güçlüklerinden dolayı inşası kolay olan ve yükü temele düzgün bir şekilde dağıtan kirişsiz radye temel tercih kullanılır.
İlgili 38 soru bulundu
Perde Beton, yapının duvar ve döşemeleri, kesin boyutlu ve düzgün yüzeyli kalıplarla bir kerede, tek parça olarak (monolitik) dökülebildiği sistemdir. Bu özelliklerden dolayı, depreme karşı rahatlıkla önerilen, yurdumuza uyumlu, en iyi teknolojik kalıp sistemidir.
Tünel kalıp sistemde, taşıyıcı duvarlar ve döşemelerin bütün halinde ve tek bir işlemle dökülmesiyle monolitik bir yapı elde edilmekte, depreme ve yangına karşı dayanım arttırılmaktadır.
C35: Çimento-kum oranı yarı yarıya düşen bu sınıf betonlar, genellikle binanın dış duvarlarlarında ve yapısal kazıklarda kullanılır. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
TOKİ'nin yaptığı binalar dahil ülkemizde tüm binalarda C30 sınıfı beton kullanılmalıdır. Ülkemizdeki deprem gerçeği ve binalarımızın depreme dayanıklı olması gerektiği herkesin malumudur.
Tünel kalıp sisteminde ana eleman olan dikey ve yatay panoların birleşimiyle oluşan yarım tünele sahip yapılardır. Tünel tamamlanıp döşemede betonu atıldıktan sonrasında üstüne tünel kalıp kurulur. Ardından demir donatı ve döşem işlenir.
Bu sebeple tünel kalıp sistemi ile yapılan binaların katlarında oda duvarlarında kolon ve kiriş çıkıntıları görülmez.
Standartlara uygun yapılan perde betonun yaklaşık 100 yıllık ömrünün olduğunu aktaran Avcı, "Demirinden, çimentosundan çalınmazsa perde betona ortalama 100 senelik bir ömür biçiliyor.
Bu kapsamda, yeni yapılarda kullanılan perde beton yöntemi depreme karşı binayı etkili bir şekilde koruyor. Depremi göğüsleyen diğer yapı kolonlardır ancak kolonlar, beton perde duvarlara göre daha kolay hasar alabilirler bu yüzden deprem anında yatay kuvveti kesen perde betonlardan yararlanmak gerekir.
TOKİ Konutları Genelde Tünel Kalıp Sistemiyle Yapılır.
Tünel kalıplar binaların tek parça yapı olarak inşa edilmesini sağladığından deprem bölgelerinde en elverişli sistem olarak kullanılır. Depremde oluşan kuvvetin betonarme perdelerle taşınması ve yüksek deprem güvenliği sağlar.
TOKİ'nin bugüne kadar inşa ettiği tüm konut ve kamu binalarında tünel kalıp sistemini kullandığı ve bu sistemin inşaatların depremden zarar görmesini büyük ölçüde engellediği belirtiliyor. TOKİ gibi İBB'nin konut üreticisi olan Kiptaş'ta uzun yıllardır kalıp tünel sistemini inşa ettiği konutlarda kullanıyordu.
Uzmanlar C20'yi de yetersiz görüyorlar. Siz nedüşünüyorsunuz? 1 Ocak 1998 tarihinde yürürlüğe giren 'Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik' deprem bölgelerinde C 20 dayanım sınıfının (200 kg/cm2 mukavemet) altında beton kullanılamaz.
1975 – Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik yayımlandı. (Birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde C18'den düşük nitelikte beton kullanılamaz.
Dayanım genelde 28 günlük karakteristik basınç dayanımı olarak C30, C40,… gibi tanımlanan herkesin aşina olduğu bir özelliktir.
Genel olarak 50 ila 100 yıl arasında kullanılanılabilen C50 beton ömrünü etkileyen bu faktörlerin etkilerini kısaca açıklayalım: Çevresel faktörler: Su, tuz ve diğer çevresel faktörlere maruz kalan betonun ömrü kısalır.
· Şantiyede yüksek mukavemetli betonlarda. · Kimyasallara maruz yapılarda, beton ve çelik donatının korunması gereken durumlarda. · Beton döşemeler ile temel duvarların birleşimlerinde. · Köprü döşemelerinin onarımında.
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
TOKİ binalarının inşa edilmesinde tünel kalıp sistemi tercih edilmektedir. Bu nedenle herhangi bir depremde TOKİ yapıların dayanıklılık sergilediği bilinmektedir. Güvenli ve sağlam yapılar oluşturmanın en basit yollarından biri olan bu uygulama, yıkımları en aza indirmek için en iyi çözüm yolu sunmaktadır.
Tünel kalıp sistemi özellikle tekrarlı kısımlar içeren çok katlı ve hücresel planlı; konut, otel, öğrenci yurdu ve hapishane gibi yapıların inşaasında ekonomik açıdan verimlidir. Döşeme ve duvarların birarada betonlanmasıyla ortaya çıkan monolitik ve rijit yapı 40 ve daha fazla katlı binaların inşasını mümkün kılar.
| Depreme Dayanıklı mı? 1999 Marmara Depremi'nde tünel kalıp sistemle yapılmış yapılar diğer yapılara kıyasla oldukça iyi bir dayanım sergilemiştir. Bu örneği de göz önünde bulundurursak bu kalıp sistemi depreme karşı rahatlıkla önerilen ve hızlı üretim imkanı sağlayan bir sistemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri