Tungsten uç (elektrod), TIG kaynak yönteminde akım taşıyan ve kaynak arkını oluşturan kısımdır. Farklı kalitelerde (saf, alaşımlı) üretilir ve standart kompozisyonları uluslararası (AWS) & (ISO) standartlarda belirtilmiştir.
Tungsten Elektrod Nedir? Ark oluşumu için gerekli akımı taşıyarak iş parçası üzerinde kaynak işleminin gerçekleştirilmesini sağlayan tungsten elektrotlar, TIG kaynağındaki bileşenler arasında öne çıkmaktadır.
TIG kaynağında koruyucu gaz içeriğinden plazma ergiyik ortamında oksijen ve karbondioksit gibi hızla kirleticiler tungsten elektrotun yüksek ısı mukavemetinden faydalanıp uzaklaştırılabilmektedir.
TIG kaynağı için yüksek kaliteli ürün çeşitliliği; Yeşil – Saf Tungsten Kırmızı – Toryum alaşımlı (%2) Gri – Seryum alaşımlı (%2) Gold – Lantan alaşımlı (%1,5) Mükemmel kaynak ve ark tutuşturma özellikleri vardır. Her tip, plastik kutuda 10 adet şeklinde teslim edilir.
Mavi Tungsten: Genellikle alaşımsız ve paslanmaz çeliklerin kaynağında kullanılır. Doğru açıda ve yönde ucunun bilenmesi önemlidir.
İlgili 39 soru bulundu
Elektrot seçimi malzeme kalınlığına, cinsine ve ebatlarına göre değişmektedir. Piyasada en yaygın kullanılan elektrotlar 2,5 ve 3,25'lik Rutil elektrottur. 3,25 ve daha büyük çapa sahip elektrotların parça kalınlığına göre fazla sınırlamaları yoktur.
Çok sert, ağır, çelik gri ya da beyaz renkte geçiş metallerinden biri olan tungsten, wolframite ve scheelite içeren madenlerde bulunur.
%13 Cr'li feritik paslanmaz çelikler, yüksek karbonlu 304 veya stabilize edilmiş 347 kaliteler vb. çeliklerin kaynağında kullanılır. Kimya ve gıda endüstrisinde kullanılan depolama tankları, kazanlar, boru ve donanımları, buhar vanaları, su ve süt depolama tankları ve boruları gibi alanlarda kullanılır.
Mavi tungsten %2 Lantan alaşımlıdır. Düşük akım değerlerinde mükemmel ark başlangıcı sağlar. Kullanım ömrü, ark kararlılığı ve uç aşınması bakımından avantajlıdır. Özellikle paslanmaz çeliklerin, nikel alaşımlarının, titanyum ve karbon çeliklerinin kaynak uygulamalarında tercih edilir.
Yüksek akma dayanımlı karbon çeliklerinin, karbon manganez çeliklerinin ve ince taneli karbon manganez çeliklerinin manuel elektrod kaynağı için güvenilir, genel amaçlı kullanıma uygun elektrotudur. Bazik karakterli örtüye sahiptir. OK 48.00, tok ve çatlamaya dayanıklı bir kaynak metali oluşturur.
Ancak MIG ve TIG kaynağı arasındaki temel fark, tüketilemeyen bir tungsten elektrot ve ayrı bir sarf malzemesi dolgu malzemesi kullanmasıdır. Sarf malzemesi olmayan tungsten elektrot bir ark üretirken, ikinci elinizle kaynak birikintisine bir dolgu malzemesi "çubuğunu" elle beslemeniz gerekir.
TEŞHİS İLİŞKİLİ GRUPLAR (TİG) NEDİR ? Hastaların klinik ve maliyet verilerinin kullanılarak gruplandırılmasını ve benzer hastalıkların benzer gruplara atanmasını içeren yatan hasta sınıflandırma sistemidir. -Hastaları, benzer şartları oluşturan gruplara ayıran ve başlangıç noktası hastalıklar olan bir sistemdir.
Argon gazı, farklı kaynak tekniklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Argon kaynak gazı, çevresindeki atmosferin korunması için bir kalkan görevi görür. Bu, kaynak işlemlerini daha kesintisiz ve dayanıklı kılan çeşitli avantajlar sağlar.
Alüminyumda uygulanan alternatif akım kaynağında 40 amper/mm gereklidir.
Paratite orta ve yüksek karbonlu çeliklerin ( > 0.25 % ) kaynağında yapısal hatalarla karşılaşılabildiği için orta ve kalın parçaların kaynağında bazik elektrotlar tercih edilir. Bu durumda yüksek kalitede ve mekanik değerlere sahip kaynaklar elde edilir.
TIG ( Tungsten Inert Gas ) Kaynağı
Tungsten elektrodun ergime derecesi 3379 0C'dir. Tungsten elektrod bir asal gazla çevrilerek (argon,helyum gibi) havadaki oksijenle teması önlenir.Aksi halde tungsten de ark ile eriyip biter.
Tungsten Karbür, kesme, şekillendirme ve bileme gibi işlemlerin bolca uygulandığı mücevher yapımı, taş oymacılığı, cam işleme ve ahşap oymacılığında sıklıkla kullanılan, bununla beraber üretiminde bağlayıcı olarak nikel ya da kobalt kullanılan alaşımdır.
Tüm tungsten bileşikleri oldukça toksik olarak kabul edilmelidir. Tungsten metal tozu yangın ve patlama tehlikesi oluşturmaktadır.
Bileşimi kalsiyum volframittir. Saf halde iken %80.6 WO3, %64 W içerir.
Elektrot çeşitleri arasında; bazik elektrot, rutil elektrot, selülozik elektrot, döküm elektrot, alüminyum elektrot, paslanmaz elektrot, krom elektrot, sert dolgu elektrotlar gibi türler mevcuttur. Rutil ve bazik çeşitler sıkça tercih edilen türler arasındadır.
TIG Kaynağında erimeyen bir tungsten elektrot kullanılır. Kaynak bölgesine hiç ilave metal verilmeden yapılabileceği gibi, ilave metal verilerek de bu kaynak yapılabilir. TIG kaynağında adından da anlaşılacağı üzere INERT gaz yani asal gazlar kullanılır.
Pirince göre yoğun, sert ve pahalı bir metal olan tungsten alaşım haline getirilebilir, işlenebilir. Bu sayede okun üstündeki desenler kolayca oyulabilir.
Ton başına 1.5 gram oranında kayaçlarda bulunur. En önemli tungsten kaynakları Burma'da bulunur. Üretimi iyi olan bir diğer ülke de Portekiz. Ek olarak, ABD'nin bazı bölgeleri de değerli tungsten kaynaklarına sahiptir.
Dünya toplam tungsten rezervi yaklaşık 3,3 milyon ton olup, en büyük tungsten kaynakları Çin'de (1,9 milyon ton) bulunmaktadır. Çin'in ardından Kanada, Rusya, ABD ve Vietnam gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri