Türk Gıda Kodeksi'ne göre ayran; “Yoğurda su katılarak veya kurumaddesi ayarlanan süte yoğurt kültürü ilave edilerek içilebilir kıvamda hazırlanan fermente ürünüdür” şeklinde tanımlanıyor. Bir miktar yoğurda istenilen kıvamı sağlayacak kadar su ilave ederek ve sonra çırparak kolayca ayran yapılabilir.
Türk Gıda Kodeksi‟ne göre ayran; «Yoğurda su katılarak veya kurumaddesi ayarlanan süte yoğurt kültürü ilave edilerek içilebilir kıvamda hazırlanan fermente üründür.» Şeklinde tanımlanmaktadır.
10 yemek kaşığı dolusu yoğurdu mutfak robotu içine koyun. Üzerine 3 su bardağı su koyup, iyice karıştırın. Daha sonra yarım su bardağı süt ve tuz ekleyip, köpürene kadar karıştırın. Rondo yerine blender ile de yapabilirsiniz.
Bir sürahiye yoğurdu döküyoruz. Üzerine su ve tuzu da ilave edip mikserle güzelce çırpıyoruz. Köpüklü olmasını istiyorsanız yarım çay bardağı soda ekleyebilirsiniz. Dolapta 1 saat beklettikten sonra soğuk olarak servis ediyoruz.
İşte, severek tüketeceğiniz pratik ayran tarifi... İlk olarak yoğurdu ve 1 bardak suyu derin bir kabın içine alın, pürüzsüz olana kadar çatal ile çırpın. Tuzu ve kalan suyu ekleyip iyice karıştırın ve dolapta soğumaya bırakın. Eğer köpüklü olmasını istiyorsanız soda eklemeyi unutmayın.
İlgili 18 soru bulundu
Fabrikasyon ayranlar iki farklı yöntemle üretilmektedir. Birinci yöntem süte su ve ayran mayası katılarak doğrudan ayran elde etme metodudur. Bu yöntemle yoğurt oluşmadan doğrudan sütten ayran elde edilmektedir. Diğer yöntem ise önce yoğurt elde edilmesini takiben su ve tuz ilavesiyle ayran elde etme yöntemidir.
Yayık ayranı için kullanılan yoğurdun, normal yoğurda kıyasla daha uzun süre fermante edildiği ve güçlü bir ekşi tada sahip olduğu kaydedilmiştir.
10 yemek kaşığı dolusu yoğurdu mutfak robotu içine koyun. Üzerine 3 su bardağı su koyup, iyice karıştırın. Daha sonra yarım su bardağı süt ve tuz ekleyip, köpürene kadar karıştırın. Rondo yerine blender ile de yapabilirsiniz.
Cevap. 3 litre sütten 1 kg yoğurt yapılır. 1 kg yoğurttan yani 3 litre sütten 3 litre ayran yapılıyorsa; 2 litre sütten 2 litre ayran yapılır.
'Türk Gıda Kodeksi, Fermente Süt Ürünleri Tebliği'nde (2009/25) ayran, “Yoğurda su katılarak veya kuru maddesi ayarlanan süte Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus'un kültürleri katılarak hazırlanan fermente süt ürünü” olarak tanımlanmıştır. yalnız ülkemize özgü bir içecektir.
Cevap: 3 litre ayran yapılabilir.
Migros bardak ayran, kendine özgü harika tadı ve kıvamıyla size doğal ayran tadını yaşamanıza imkân sağlayacak. Tüketiciler*, Migros Ayran' ı yoğun kıvamı ve ideal tuz oranı ve rahatsız etmeyen ekşiliği nedeniyle beğeniyor. Türk Gıda Kodeksi gereği katkı maddesi içermez.
1 çay kaşığı kabartma tozu yerine, 2 buçuk çay kaşığı karbonat kullanabilirsiniz. Hazır olarak alınan ayran, içinde fermente bakteriler barındırır. Unlu karışımlarda yarım su bardağı ayranın içine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Bu karışım, tarifinizde 1 paket kabartma tozu etkisi yaratacaktır.
Süt köpürtücü olarak piyasada satılan aparatlar da ayran köpürtmek için de kullanılabilir. Ayranın hazırlanması aşamasında veya hazırlandıktan sonra içerisine köpürtücü aparatın sokularak birkaç dakika çalıştırılması ayranın son derece köpüklü olmasını sağlar.
Hazır ayranların tadını seviyorsanız ayranınıza muhakkak süt eklemelisiniz. Çünkü süt ayrana hazır ayranlardaki aroma ve tadı veriyor. Ayrana soda katılmasının sebebi ise çok daha köpüklü olmasıdır.
Geleneksel yoğurt yapılırken süt bir tencerede kaynatılır. İçine bir-iki kaşık tatlı ayran ya da yoğurt katılarak mayalanır.
yoğurdu iyice çırptıktan sonra maden suyunu yavaş yavaş katıp kaşık veya çatalla, yine yavaş yavaş, köpürtmeden karıştırıp servis ediniz. ekşimesi için illa yoğurdun bayatlaması gerekmeyen bir ayran çeşidi.
Öncelikle semiz otunu küçük doğrayıp 1 bardak suda 5 dk haşlıyoruz. Yoğurdu uygun kaba alıp tel çırpıcı ile çırpıyoruz. Cam kavanoz yada cam şişeye alıp üzerine istediğiniz kıvama göre su ekleyip kapağını kapatıp çalkalıyoruz.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Sadece yoğurt ile mayalanan doğal yoğurt, tuz ve suyun uygun oranlarda karışımı yapılarak hazırlanmakta olan Susurluk Ayranının en önemli özelliği köpüğüdür. Yoğurdun kendi yağı ve kaymağı alınmadan yapılması köpüğünün oluşmasındaki en önemli etkendir.
Büyük bir cam kabın içine 500 gram kadar süzme yoğurt dökün. 1 çay kaşığı tuz ve yeteri kadar su ekleyip karıştırın. Birkaç tane taze nane yaprağını parçalayarak içine atın ve karıştırın. 2 gün boyunca kapalı bir kapta ayranı bekletin.
Fermantasyon veya mayalanma olarak adlandırılan fermente etme işlemi, bir maddenin bakteriler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek ve köpürerek kimyasal olarak çürümesi olayıdır. Fermantasyon, anaerobik, yani oksijen yokluğunda, enerji üretimini sağlayan bir biyokimyasal süreçtir.
Yoğurt, peynir, ekmek, kefir, sosis, turşu, sirke ve ekmek gibi gün içerisinde çok fazla tükettiğimiz gıdalar da fermente gıdalar arasındadır. Fermente gıdaların sağlığa zararlı olduğu yönünde bazı görüşler oluşmuştur ancak fermantasyon yöntemi, sanıldığının aksine faydalı bir işlemdir.
Kefir, kefir mayası adı verilen özel bir maya kullanılarak sütün fermente edilmesiyle ortaya çıkan, tadı ekşimsi, ayran benzeri bir içecektir.
Cevabımız 24 olacak. 5 kg sütten 3 kg yoğurt elde ediliyor. buna göre 40kg sütten ne kadar yoğurt elde ederiz?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri