ekmek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe ek- “(tohum) serpmek” fiilinden evrilmiştir.
Osmanlı sarayında ise saray ekmeği has ekmek diye anılır ve has fırın adı verilen fırınlarda pişirilirdi. Halkın kullandığı ekmeğe ise harcı denirdi.19. yy. da Hollanda'da buğday temeline dayanan maya bulunmuş ve kullanılmaya başlanılmıştır. Orta ve diğer Avrupa ülkelerine ekmek daha sonraları güneyden yayılmıştır.
Köken. Osmanlı Türkçesi اكمك, o da Eski Türkçe epmek (epmek), ötmek (ötmek) kelimelerinden gelmektedir.
Tukaç, Astrahan ağzında halka şeklinde çörek; tugaç/ tukaç Sibir diyalektinde ekmek veya halka çörek anlamındadır.
Ekmek kelimesi yaygın şekilde un ile yapılan yiyecek gıdası anlamında kullanıldığı gibi aynı zamanda da toprağa atılan tohum veya bitkinin yerleştirilmesi anlamına gelmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Ekmek sözüne gelince bu kelime Türkçedir. Divan-ı Lugati't-Türk'te, etmek biçiminde geçer. Etmek biçimi eski metinlerde tespit edilmiştir.
Ekmek denilince akla un su maya ve tuz geliyor.
Apçe (< apa + eçe)
Kırım Tatar Türkçesinde “abla” sözcüğünü ifade eden apa, apte (Muzafarov, 2018: 47) ve apçe sözcükleri bulunmaktadır.
Kırım Tatar dilinde yaşlı kadınlara “kartanay”; genç kadınlara ise “apakay” adı verilir.
Örneğin: Abí (Abi, Ağabey).
Somun kelimesi Rumcadan gelir ve şu manaları vardır: Somun (ekmek), fırında yapılan ekmeğin şekli.
Ekmek kelimesi şu anlamlara gelir; Ekmek: Tarlaya veya toprağa bir şeyler atmak. Ekmek: Tahıl unundan yapılarak pişirilen ve farklı türleri olan yiyecek. İki farklı anlamda ekmek kelimesi ile yazılır.
bakkal - Nişanyan Sözlük. Arapça bḳl kökünden gelen baḳḳāl بقّال “sebze satan kimse, manav, bostancı” sözcüğünden alıntıdır.
4000'li yıllarda Babilliler'in özel fırınlarda ekmek pişirdiklerine dair bulgulara rastlanmıştır. İlk mayalı ekmek ise, M.Ö. 2600'lü yıllarda Mısırlılar tarafından yapılmıştır.
Tahıl ürünlerinin yavaş yavaş tarım yöntemleriyle yetiştirilmesi, insanların bu işi daha da geliştirmesine olanak sağladı. Ekmek, tahıl ürünlerinden elde edilen bir gıda maddesi olarak, insanların beslenmesinde önemli bir yere sahip oldu. Ekmek yapımı, ilk olarak MÖ 8000 yıllarında Mısır'da başladı.
Değnek gibi ince ve uzun yapısı nedeniyle adını buradan alan Francala ekmeği dünyada önemli bir üne sahip.
"akay"ın eşi. eğer bir tatar kadını ile evlenirseniz, erkek olarak siz akay, eşiniz de apakay olur.
Açık e'lerin ve i'lerin fazlasıyla yer aldığı bu lehçede, "anne, ana" kelimesi "ani" şeklinde karşlılık bulmuştur. 🔹 Aynı zamanda Tatarca da kendi içinde; Kazan Tatarcası ve Kırım Tatarcası olmak üzere ikiye ayrılır.
mışık, tatarca'da kedi.
Mesela: aça (çatal), aça, a: ça (abla).
büyük anlamına geliyor.
Êsen mi(siz)! Hayırlı günler (sabahlar, akşamlar)! Xeyirli künler (êrte, kêç)!
“Ekmekçilerin (fırıncıların) dükkânlarını yüksek, kapılarını açık yapıp fırınların tavanında dumanın çıkması için geniş bir delik koymaları gerekir. Böylece dumanlarıyla insanları rahatsız etmemiş olurlar. Ekmekçi, fırını ısıttıktan sonra, içini temiz bir bez ile silmeli ve sonra fırına ekmek atmaya başlamalıdır.
Ekmeğinden etmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: işinden çıkarmak, işinden atmak.
Pişen ekmeğin bir gece dinlendirilip ertesi gün dilimlenmesi hamur olmasını engeller. Ekmeğin ekşi ya da tatlı olması tamamen mayalı halde bekletilme süresine göre değişir. Mayalanma işlemi yapılan ve hacmi 3 kata çıkan mayalı hamur, ne kadar çok bekletilirse o kadar ekşi lezzete sahip olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri