hadi gelin hep birlikte. türkçe'nin en uzun tekerlemesini söyleyelim. bu tarlaya birşinik kekere mekere ekmişler. diğer tarlaya da birşinik kekere mekere ekmişler. bu tarlaya ekilen birşinik kekere mekereye.
Şu tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsuk, bu tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsuğa demiş ki; "ben bu tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsuğum" demiş.
Kekere mekere tekerlemesi toplumumuzda popüler olmasının yanında aynı zamanda dünyanın da en uzun tekerlemesidir.
Sizin dala konmus, hallu, bellu, gabellu, kabak bas bel baykusuna, 5. Çatalağzı'nda Çatalcalı çatalsız, çatalcının çarpık çurpuk çalçene Çoruhluya çarptı. Çatalca'da başı çıbanlı topal çoban çatal yapıp çatal satar.
1. Büyük büyük büyülteçli, babacan Babaeskili bonboncu Bilal'le Bigalı bıngıldak Bahir'in bön bön bakışlarına, bomboş büyülü, büyük büyük laflarına kızıyordu.
İlgili 27 soru bulundu
Türk edebiyatında ilk yazılı tekerlemeler 11. yüzyılda görülmüştür. Genellikle çocukların gelişimine katkı sağlayan tekerlemelerin söylenmesi zordur. 1. Büyük büyük büyülteçli, babacan babaeskili bonboncu Bilal'le Bigalı bıngıldak Bahir'in bön bön bakışlarına, bomboş büyülü, büyük büyük laflarına kızıyordu.
Tekerlemeler, söz, sözcük ve seslerin benzerliklerinden faydalanılarak söylenen, yarı anlamlı, hoş cümlelerdir. Ölçülü ve kafiyeli olan basmakalıp sözler denebilir.
Tekerleme Sarımsaklasak da mı saklasak samanı, sarımsaklamasak da mı gelir zamanı. Sarımsaklamasak da gelirse zamanı, niye sarımsaklayalım o zaman samanı?
Al şu takatukaları, takatukacıya takatukalattır da getir. Takatukacı takatukaları takatukalamazsa, takatukaları takatukacıdan takatukalattırmadan geri getir.
Masal tekerlemeleri dinleyenleri şaşırtmak, eğlendirmek ve keyiflendirmek için anlatımı hazırlayan anonim bir türdür. Masal tekerlemeleri masalın başında ortasında veya sonunda yer alan ses ve sözcük benzerliklerinden yararlanılarak oluşturulan yarı anlamsız sözcüklerden ya da sözlerden oluşur.
Takatukacı, takatukaları, takatukalamam derse takatukaları takatukacıdan takatukalatmadan al getir.
Tekerlemeler, dilin esnekliğini artırır, ağız kaslarını çalıştırır, soluk alıp verme ritmini düzenler ve konuşma akıcılığını sağlar. Bu yazıda sizler için seçtiğimiz bazı diksiyon tekerlemelerini bulabilirsiniz. Bu tekerlemeleri düzenli olarak pratik yaparak diksiyonunuzu geliştirebilirsiniz.
Ebe ebe nerede Su doldurur derede Dere boyu çalılık Şu ebe de nasıl alık Ebe suya dalamaz Arasa da bulamaz. Ermeni mermeni, Çok yeme peyniri, Peynir seni öldürür Cehenneme döndürür Cehennemin kadıları İstanbul'un cadıları Hık, mık sen çık.
Unutkanlığı önler. Düzgün ve anlamlı konuşmayı geliştirir. İfade yeteneğini arttırır. Düşünce yeteneğini pekiştirir.
Acaba yoğurdu sarımsaklasak da mı saklasak yoksa sarımsaklamasak da mı saklasak. Al bu taka tukaları taka tukacıya taka tukalatmaya götür, taka tukacı taka tukaları taka tukalatmazsa taka tukaları taka tukacıdan taka tukalatmadan getir.
Kastamonu Üniversitesinde (KÜ) yürütülen çalışmayla yutularak tüketilmesi halinde sarımsaktan beklenen faydanın sağlanamayacağı, insan vücuduna yararlı maddelerin açığa çıkması için mutlaka çiğnenerek tüketilmesi gerektiği saptandı.
Yemekler ile birlikte kullanmanın dışında tek başına kullanmak, özellikle aç karnına yutmak sağlık açısından çok yararlı olduğu bilinmektedir.
Ay Dede Ay Dede Evin Nerde? İnce suyun neresinde? İki dağın arasında. Tavuk gelir, ala batır.
Yardımcı (2004:75) tekerlemeyi “Ses ve sözcük benzerliğinden yararlanılarak oluşturulan yarı anlamlı, yarı anlamsız hoş söyleyişli cümlecikler ya da sözler” şeklinde tanımlamıştır. Diğer bir ifadeyle tekerlemeler; şekil, konu, içerik ve işlevleri bakımından sınırları tam ve kesin olarak çizilememiş dilsel ürünlerdir.
Uyaklarla elde edilen ses ve söz oyunlarıyla ve çeşitli çağrışımlarla birbirine bağlanmış, çoğunlukla, iç ahenk olarak şiir, şekil olarak düzyazı görünümlü, birbirini tutmaz gerçek dışı düşüncelerin sıralanmasıyla meydana getirilmiş halk edebiyatı ürünleridir.
Tekerlemeler "ağızda yuvarlanan söz, saçma sapan söz, eş sesli kelimelerle kurulu konuşma" anlamına gelir. Halk edebiyatına özgü bir türdür ve Türk edebiyatında ilk yazılı örnekleri 11. yüzyılda görülmüştür. Ölçülü ve kafiyelidir. Okul öncesi çocukların dil ve konuşma yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olur.
Ses taklidine dayalı, kafiyeli ve eş sesli kelimelerden oluşan söz dizilerine tekerleme denir. Sözlü Türk edebiyatında, tekerlemeler masalların girişinde yer alır. Birçok tekerleme, tamamen anlamsız söz gruplarından ve ikilemelerden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri