Defibrilasyon sırasında kullanılan yüksek enerji, normal insanlarda fibrilasyona yol açabileceğinden defibrilatörü kullanan kişi CPR ekibini enerji temasından korumalıdır. Bu amaçla uygulayıcı, çevre ve giysilerin kuruluğundan ve hastaya temas olmadığından emin olmalıdır.
_ÖRNEĞİN HASTANIN KOLUNDA SAAT VARSA ÇIKARILMALI. *DEFİBRİLATÖR ELEKTROTLARI,HASTA İLE TEMASTA OLAN METAL PARÇALARDAN VE EKG ELEKTROTLARINDAN UZAK TUTULMALIDIR. _ÖRNEĞİN HASTANIN SEDYE İLE TEMASTA OLMADIĞINDAN EMİN OLUNMALI. *HASTA ÜZERİNDE DEFİBRİLATÖR CİHAZININ ETKİLEYECEĞİ ELEKTRONİK CİHAZ BULUNMAMALIDIR.
Kardiyoversiyon ve defibrilasyon, kalbin normal ritmini geri kazanmak için kullanılan iki farklı yöntemdir. Kardiyoversiyon, atrial fibrilasyon ve supraventriküler taşikardi gibi çeşitli kalp ritmi bozukluklarında kullanılırken, defibrilasyon sadece ventriküler fibrilasyonda kullanılır.
Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Dergisi, Galenos Yayınevi tarafından basılmıştır. Lokal yanıklar, emboliler ve aritmi gelişimi elektriksel şok tedavileri sonrasında gözlenen en sık yan etkilerdir. Bununla birlikte nadiren kalbin kasılma işlevi etkilenip akciğer ödemi tablosu da gelişebilmektedir.
Şoklanabilir ritm varsa mümkün olan en erken zamanda şok (defibrilasyon) verin. şok öncesi ve şok sonrası duraklamayı en aza indirin. Defibrilatör şarjı sırasında göğüs kompresyonlarına devam edin. 5 saniyeden kısa sürede şok uygulanmalı ve basıya tekrar başlanmalı.
İlgili 44 soru bulundu
Defibrilasyon, temel yaşam desteğinin bir parçasıdır; defibrilatör ile kalbe elektrik akımı vererek myokarddaki düzensiz titreşimleri sonlandırıp kalbin normal bir Şekilde çalışmasını sağlamaya yönelik hayat kurtaran bir işlemdir.
hemen başlanacak KPR ve mümkün olan en kısa sürede uygulanacak olan defibrilasyondur. durumu varsa, kalp masajına başlanmalı, defibrilatör hazırlanmalı ve ritmine bakılmalıdır. geçirmeden 1 kez defibrilasyon yapılmalıdır. dozda (120-200 J), monofazik defibrilatörler için 360 J ile şok verilmelidir.
Ayrıca VF'de OED ile defibrilasyon uygulanıncaya kadar KPR yapılması, defibrilasyona yanıt olasılığını da arttıracaktır. Eğer kollapstan sonra şok verilme zamanı 4 dk(LOE 4), 5 dk(LOE2) veya daha uzun sürecekse KPR uygulanması tavsiye edilir..
Hastanın göğsündeki jel temizlenir. Kaşıkların uygulandığı bölgede yanık olup olmadığı kontrol edilir. Defibrilator kaşıkları temizlenir, alet kapatılır ve kayıt yapılır. Defibrilatör ve acil arabası yatağın yakınına çekilir, defibrilatör elektrik prizine takılır ve açılır.
Defibrilatör cihazı sanılanın aksine kalp durduktan sonra kullanılmaz. Düzensiz yada durmaya çok yakın çalışan kalbi yüksek elektrik akımı ile çok kısa bir süreliğine durdurmaktadır.
Ventriküler Fibrilasyon/Nabızsız Ventriküler Taşikardi
VF ve nabızsız VT ilk dakikalarında en önemli girişim çevredekilerin erken kardiyopulmoner resüsitasyon ve erken defibrilasyon yapmasıdır. Şahitli arrest olgularında 2 kurtarıcı soluk verildikten sonra nabız kontrolu yapılır.
Antiaritmik ilaçlarla, pacemaker, elektriksel kardiyoversiyon (elektroşok), defibrilasyon veya ICD'ler ile (implante edilebilir kardiyoverter defibrilatör) veya ablasyon tedavisiyle tedavi edilebilir.
Kaşık şeklinde bir elektrot: Kalbe doğrudan uygulanır. Paddle tip elektrot: Göğüs duvarında uygulanır. Ped tipi elektrot: Göğüs duvarı üzerine yapıştırılarak uygulanır.
Apex yazan kaşık apex bölgesine, üzerinde herhangi bir yazı olmayan kaşık sternum sağına sağ klavikula altında kalacak şekilde konur. Kaşık üzerinde ki şarj düğmesine (charge) basılır ve enerji yüklemesi yapılır.
Kardiyoversiyon: Nabızlı VT, Supraventriküler taşikardi (SVT), atriyal fibrilasyon (Af) ve atriyal flatter (AF) ritim bozukluklarında hastaya düşük dozda elektrik akımı verilmesidir.
Nabızsız elektriksel aktivite (NEA), elektrokardiyogramın(EKG), nabız üretmesi gereken bir kalp ritmini gösterdiği ancak söz konusu ritmin nabız üretmediği bir çeşit kalp durması olarak tanımlanabilir. Kardiyak arrest, geçiren kişilerin yaklaşık %55'inde nabızsız elektriksel aktivite ile başlangıç izlenir.
Kalp pilinin bittiği nasıl anlaşılır? Kalp pillerinin hastanın ihtiyacına ve pilin özelliğine göre değişmekle birlikte ortalama 5-10 yıl (genellikle 5-15 yıl arası) bir ömrü vardır. Düzenli takip edilen hastalarda kalp pili ömrü azaldığı dönemde uyarı verir.
Otomatik eksternal defibrilatör cihazı ilk yardımcılar için özel olarak geliştirilmiş bir cihaz olup olay yerine sağlık görevlilerinin yardımı ulaşıncaya kadar kullanılmaktadır.
oksijen gitmesi sağlanamazsa kalıcı beyin hasarları oluşur ve sonra da ölüm gerçekleşir. Sırasıyla; ✓Bilinç kontrolü, ✓Hava yolu açıklığının sağlanması, ✓Suni solunum, ✓Dış kalp masajı yapılır.
CPR'a Devam Etmeme Kriterleri
-Hastanın SSS iyileşmesini maskeleyebilecek toksik bir maddeye maruz kalmadığı, -Kalp durmasından önce hipoterminin olmadığı durumlarda CPR'a devam edilmez. Ötenazi Yasağı: Tıbbi gereklerden bahisle veya her ne suretle olursa olsun, hayat hakkından vazgeçilemez.
CPR (Kardiyopulmoner Resüsitasyon) ve ECC (Acil Kardiyak Bakım) kılavuz değişiklikleri “ACLS 2005 update”
0-4 dakika : Geri dönüşümsüz beyin hasarı yoktur. 4-6 dakika : Beyin hasarı görülebilir. 6-10 dakika : Beyin hasarı görülme olasılığı yüksektir.
Defibrilatör Klinik Uygulama Alanı
Kalbe dışarıdan uygulanan ve değeri 360 joule düzeyine kadar yükselebilen, ya da dahili elektrodlar ile cerrahi uygulamalar sırasında ( 50 joule gibi) ,doğrudan kalp kasına verilen elektrik enerjisi, kalbin normal sinus ritmine dönmesine olanak sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri