Rafineri'de ana ürünler olarak LPG, benzin, jet yakıtı, gaz yağı, motorin, fuel oil, bitüm ve Fue Oil Dönüşüm Projesinde şarj edilecek ürünlerle beraber 4, 2 milyon ton petrol ürünü üretilmiştir.İç Anadolu'nun tüketim ihtiyacını karşılamak üzere yapılan toplam ürün satışı yıl sonu itibarıyla 4,2 milyon ton olmuştur.
1983'te kurulan Tüpraş; Kocaeli, İzmir, Kırıkkale ve Batman'da yer alan 4 rafinerisi ile yılda 28,1 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahiptir. Tüpraş, yarattığı katma değer ve toplam geliriyle Türkiye'nin en büyük sanayi şirketi konumundadır.
Tüpraş, Trading Ltd.'nin %100 hissesine sahip
Tupras Trading Ltd, ticari faaliyetlerine 2019 yılında benzin ve fuel oil ürünlerini Tüpraş adına ihraç ederek başlamıştır. İlk fuel oil ticareti 2019 Mart ayında, ilk benzin ticareti ise Haziran ayında gerçekleştirilmiştir.
Akaryakıt ürünleri, bitüm, fuel oil, jet yakıtı, gaz yağı, LPG, motor yağı gibi petrol türevlerini üretir. Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.
Türkiye Petrol Rafinerileri veya kısaca TÜPRAŞ, 1983'te Batman, İzmir, İzmit ve Kırıkkale'deki devlete ait 4 petrol rafinerisinin birleştirilmesiyle çatı şirket olarak kurulan ve 2006'da özelleştirilerek Koç Holding'e devredilen anonim şirket.
İlgili 34 soru bulundu
Bugün üretim kompleksleri ve ortaklıklarıyla entegre petrol şirketi olan Tüpraş yarattığı katma değer ve cirosuyla dünyanın 30., Avrupa'nın 7. büyük rafineri şirketi, Türkiye'nin ise en büyük sanayi kuruluşudur.
Şirketin ana ortağı Enerji Yatırımları A.Ş., Koç Holding A.Ş., Koç Ailesi ve bunlar tarafından sahip olunan şirketler tarafından kontrol edilmektedir.
Yüzde 34 oranında ek zam alınması durumunda TÜPRAŞ işçisinin ortalama brüt maaşı 24 bin 343 lira olacak.
İşleme Kapasitesi
Yıllık 5,4 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip olan Rafineri'nin ham petrol ikmali, Ceyhan-Kırıkkale boru hattı kullanılarak Botaş'ın Ceyhan Terminali'nden sağlanmaktadır.
Araştırmaya göre, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ) üretimden satışlarda 418,4 milyar lirayla listede ilk sırayı alırken, 2021'de üçüncü sırada olan Star Rafineri 189,2 milyar lirayla ikinciliğe yükseldi. Geçen yıl ikinci sırada bulunan Ford Otomotiv ise 140,1 milyar liralık üretimden satışla 3'üncü oldu.
Türkiye'de petrol rafinaj sektörü Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.'ye (TÜPRAŞ) ait 4 adet petrol rafinerisinden (İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman) oluşmaktadır.
Tüpraş'ın yüzde 51'i için 9 grubun yarıştığı özelleştirme ihalesinde yarışı kazanan, 4 milyar 140 milyon dolarlık teklifiyle Koç-Shell konsorsiyumu oldu. Koç-Shell konsorsiyumunun verdiği bu fiyat Tüpraş'ın 4.5 milyar dolarlık piyasa değerinin yüzde 80 üzerinde oldu.
Tüpraş'ın 4.140 milyon dolara satılmasıyla birlikte ihaleden asıl kazançlı çıkan Tüpraş'ta hissesi olan İsrailli kardeşler oldu. İşte İsrailli kardeşlere yapılan satışın perde arkası.
TÜPRAŞ-TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş.
Bölünme Sonrası Hissenin Fiyatı Kaç TL Olacak? Tüpraş güncel fiyatında bölünürse (3 Nisan 2023 – 564,40 TL) bugün düzeltilmiş pay fiyatı olan 80,62 TL'den işlem görecek.
Tüpraş Halka Arz
Türkiye Petrol Rafinerileri, ilk kez 28 Mayıs 1991'de halka arz edilir. Şirket, %2,5 oranındaki hisseyle 2.000 liradan İMKB'de işlem görmeye başlar.
Tüpraş: Petrol fiyatlarındaki düşüşün şirketin karlılığına etkisini sınırlı pozitif olarak yorumluyoruz. Düşüşün rafineri marjındaki değişim ve stoklara etkisi olacaktır. Hammadde maliyetlerine yansıma olumlu yönde olurken bu yansımanın ürün fiyatlarına da etki etmesi beklenebilir.
TÜPRAŞ İzmir Rafinerisi, İzmir'in Aliağa ilçesinde yer alan bir petrol rafinerisidir. TÜPRAŞ tarafından işletilen rafinerinin kurulmasına 1965'te karar verildi. 1969'da Sovyetler Birliği'nin teknik ve mali iş birliğiyle yapımına başlandı.
Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Mardin'de de petrol yatakları vardır. Üretilen petrol, Türkiye'nin ihtiyacının çok az bir kısmını (1/7) karşılamaktadır. Geri kalan kısmı dışarıdan karşılanmaktadır. Türkiye'de ham petrolün arıtılması için rafineriler kurulmuştur.
yatırımlarından gelen 539,3 milyon TL kârın ve 2,91 milyar TL net finansman giderinin etkisiyle, toplamda 17,22 milyar TL vergi öncesi konsolide kâr gerçekleşmiş ve 3,1 milyar TL dönem vergi gideri sonrası 14,12 milyar TL net dönem kârı kaydedilmiştir.
Böylece Tüpraş, 2021 yılında toplam 25,1 milyon ton üretim ve 27,6 milyon ton satış ile 151 milyar TL ciroya ulaştı.
(TÜPRAŞ) 2006'da 4,1 milyar dolara Koç Holding - Shell ortaklığına satıldı. 2013'te ise Koç Holding, Shell'in sahip olduğu hisseleri de satın alarak şirketin tek sahibi oldu.
Ömer M. Koç, 2008 yılından bu yana Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmektedir.
Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu: “Faaliyet gösterdiğimiz enerji sektöründe eşitlikçi ve kapsayıcı bir iş ortamı oluşturmak hedefiyle hareket ediyoruz”.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri