YKS GEÇ BAŞVURU NASIL YAPILIR? YKS geç başvuru işlemi belirlenen tarihler doğrultusunda ÖSYM AİS üzerinden gerçekleştirilecek. T.C. kimlik numarası ve şifreleriyle sisteme giriş yapan adaylar, katılmak istedikleri oturumu belirleyerek ardından sınav ücretini yatırarak geç başvuru işlemlerini yapabilirler.
Üniversite kayıt tarihini unutan veya kaçıran öğrenciler için ilk adım, durumu açıklayıcı bir dilekçe ile rektörlüğe başvurmak olmalıdır. Dilekçe kabulü, üniversitenin inisiyatifindedir ve genellikle dilekçede belirttiğiniz mazerete bağlıdır. Bu nedenle dilekçenizi dikkatli bir şekilde hazırlamanızda fayda var.
Bu süre içinde kaydını yenilemeyen öğrenciler o yarıyılda derslere giremezler ve bu süre öğrenim süresinden sayılır, öğrencilik statüsü devam eder ancak öğrencilik haklarından yararlanamaz.
GEÇİCİ KAYIT
Üniversitemize kayıt hakkı kazanan ancak ortaöğretim kurumlarından mezun olamayan bütünleme veya tek ders sınavına girecek adayların geçici kayıtları şahsen müracaat ile yapılır. Bu durumda olan adaylar geçici kayıt sırasında ÖSYM Yerleştirme Sonuç Belgesini ibraz ederler.
Süresi içinde kaydını yenileyemeyen haklı ve geçerli mazereti olan öğrenci, akademik takvimde belirtilen mazeretli geç kayıt süresi içerisinde mazeretini belirten dilekçe ile öğrenci işleri birimine başvurur.
İlgili 35 soru bulundu
Ders kayıt zamanını kaçırırsam ne yapmalıyım? Ders kayıtları için ayrılan süreyi kaçıran öğrenci, bölüm sekreterine mazeretlerini bildiren yazılı bir dilekçe ile başvururlar. Bölüm yönetimi tarafından gerekçenin uygun bulunması halinde ders kaydı yapılır.
Sadece haklı bir mazeret ile ders kaydını zamanında yapamayan öğrencilerin, Mazeretli Kayıt Dönemi içerisinde aşağıdaki "Mazeretli Ders Kaydı Dilekçesi"ni doldurarak Enstitümüze teslim etmeleri halinde, Yönetim Kurulu kararı ile kayıtları yapılabilecektir.
7. Eğitim süresi içinde kayıt yenileme işlemi yapılmazsa ne olur? Öğrenciler, her dönem başında akademik takvimde belirlenen süreler içinde kayıtlarını yenilemek zorundadırlar. Bu süre içinde kaydını yenilemeyen öğrenciler o yıl derslere giremez ve öğrencilik hakkından faydalanamazlar.
Kazanıp da kayıt yaptırmayan adaylar, ilgili programda kontenjan işgal etmiş oluyor. Örneğin 50 kontenjanı olan bir programda 3 kişi kazandığı halde kayıt yaptırmazsa, bu programı kazanabilecek durumda olan 3 aday, ya üniversiteye yerleşemiyor ya da daha alt sıradaki (tabi daha az istediği) bir programa yerleşiyor.
YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından sıra üniversite kayıtlarına geldi. Yapılan açıklamada üniversite kayıtlarının ve elektronik kayıtların yapılacağı tarih hakkında bilgi verildi. Üniversite kayıtları 22-26 Ağustos 2022 tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar için ise son gün 24 Ağustos olacak.
Açıköğretim sisteminde pasif öğrenci, kayıt yenileme işlemini yapmayan veya gerekli şartları sağlamayan öğrenciyi ifade eder. Pasif öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlanamazlar ve sınavlara giremezler. Pasif öğrenciler, kayıt yenileme işlemini yaparak aktif öğrenci olabilirler.
ÖSYM'den DGS ek tercih üniversite kayıt tarihleriyle ilgili yapılan açıklama şu şekilde; "Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri, ilgili üniversite tarafından 13-19 Ekim 2023 tarihleri arasında yapılacaktır. Elektronik kayıtlar ise 13-16 Ekim 2023 tarihleri arasında yapılabilecektir.
Elektronik kaydı tercih etmeyen veya zorunlu nedenlerle elektronik kaydı yapılamayan öğrenciler Üniversiteye gelerek kayıtlarını tamamlayabileceklerdir. E-Devlet üzerinden elektronik kayıtlar 28 - 30 Ağustos 2023 tarihleri arasında https://www.turkiye.gov.tr web sayfasından gerçekleştirilecektir.
Üst üste sekiz (8) dönem katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle YÖK kanunun 44/C maddesi kapsamında yetkili kurullarının kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile öğrencilerin ilişikleri kesilebilir.
Mazeretleri nedeniyle 28 Ağustos – 01 Eylül 2023 tarihleri arasında kayıt yaptıramayan adayların, kayıt tarihinin bitiminden itibaren 3 hafta içerisinde mazeretlerini belirten dilekçe ile başvurması halinde mazereti kabul edilenlerin kaydı yapılacaktır.
Kayıt yenilemeyen öğrencilerin AKSİS ve E- Devlet sisteminde öğrencilik statüsü "Kayıt Yenilemedi" olarak işlenir ve öğrenciliği pasif duruma geçer.
Kayıt yaptırmayan adayların bir sonraki yıl ortaöğretim başarı puanları düşüyor.
ÜNİVERSİTE KAYITLARI NASIL YAPILIR? Yerleşen adaylar e-devlet şifreleri ile https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaparak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bölümünden kayıt işlemleri yapabileceklerdir. Elektronik kayıt öğrenci için zorunlu olmayıp isteğe bağlıdır.
17-18 Haziran 2023 TYT-AYT sınavına giren öğrenciler, 20 Temmuz 2023 günü puanalarını öğrenip üniversite tercih işlemlerine başladılar. 27 Temmuz Perşembe günü başlayan ve 13 gün sürecek olan tercih dönemi 8 Ağustos Salı günü sona erecek.
17 Nisan 2020 tarih ve 31102 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan, Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun “Açık öğretim sisteminde üst üste dört dönem kayıt yenileme koşullarını yerine getirmeyen öğrencinin ilgili programdan ilişiği kesilir.” hükmünü içermektedir.
E-Devlet'ten kayıt yaptırdıktan sonra üniversiteye gitmenize gerek yok, hazırlık sınavını olduktan sonra eğer geçerseniz direkt 1.sınıfa kaydınız yapılır.
2023 YKS ile yerleştiği Üniversitemiz programına mazereti sebebiyle kayıt yaptıramamış öğrencilerimiz 22 Eylül 2023 Cuma günü mesai bitimine kadar geçerli mazeretini belirten dilekçelerini şahsen veya posta/kargo yoluyla akademik birimlerine başvuru yapmaları gerekmektedir.
✍Mazeretli ders kayıt işlemi nedir? Ders kayıtları ve veya kayıt yenileme tarihlerinde ders kaydı yapamayan öğrenciler, mazeretlerini, Pusula Bilgi Sistemi üzerinden bildirirler. Başvurular akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır.
Adım 1: Lisansüstü programlara kabul edilen öğrencinin kesin kayıt işlemleri akademik takvimde belirtildiği tarihlerde yapılır. Adım 2: Kesin kayıt için Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına şahsen başvuru yapması gerekir. Adım 3: Adli sicil kaydına ilişkin olarak ise adayın beyanına dayanılarak işlem yapılır.
Ders kaydını yapmayan öğrenciler güz yarıyılında derslere ve sınavlara katılamayacak, öğrencilik haklarından yararlanamayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri