Tüpraş temettü ödemelerinin bugün yani 3 Ekim Salı günü saat 14.30 civarı hesaplara yatırılacağı tahmin ediliyor.
Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. yönetimi yatırımcılarına duyurduğu hisse başı net 9,34 TL net temettü dağıtım tarihin netleştirdiğini duyurdu. Şirketin genel kurula sunduğu 5 Nisan planı kabul gördü. Buna göre, dağıtım tarihi 3 Nisan 2024, ödeme tarihi ise 5 Nisan 2024 olacak.
Temettü dağıtım tarihi belli olup temettü dağıtıldıktan sonra paranızın hesanınıza geçeceği tarih 2 işlem günü sonrasıdır. Dağıtılan bir temettü 2 işlem günü sonrası nakit yada hisse senedi olarak hesaba geçer.
Temettü bedeli nakit şekilde, temettü dağıtacak olan şirketin hissedarlarının yatırım hesaplarına otomatik olarak aktarılır. Bedelsiz hisse olarak dağıtılacak temettü de yatırım hesabına doğrudan aktarılmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler tarafından yapılan temettü ödemeleri kullanıcı hesaplarına alım gücü olarak aynı gün içerisinde, nakit bakiye olarak T+2 iş gününde geçmektedir.
Temettü Ne Zaman Yatar? Hak ettiğiniz net temettü miktarı, temettü gününden 2. iş günü sonra yatırım hesabının bağlı olduğu vadesiz hesaba yatar.
Dağıtımın yapılacağı günün sabahına kadar şirketin hissesine katılan yatırımcılar temettü alabilmektedir. Temettü bedeli genellikle nakit ödemeler ile yatırımcıların ilgili hesaplarına otomatik olarak yatırılmaktadır.
Midas uygulamasından ilgilendiğin şirketin hisse detay sayfasına girerek, “Temettü Ödemeleri” bölümünden; Hissenin son 12 aylık temettü verimine. Bir yılda kaç kere temettü ödemesi yaptığına.
Kâr payı dağıtım tarihinin 5 Nisan olarak planlandığı açıklandı. Tüpraş'tan Kamuyu Aydınlatma Platformu'nu (KAP) yapılan açıklamaya göre Tüpraş, hisse başına brüt 10,38 TL, net 9,34 TL temettü ödemesi yapmayı genel kurula sunacak. Dağıtım tarihi 3 Nisan 2024, ödeme tarihi ise 5 Nisan 2024 olacak.
Burada şirketin hissesini almak için ödediğin “hisse fiyatının” yüzde kaçını, şirketin son 12 ay içerisinde temettü olarak yatırımcılarına dağıttığını bulabilirsin.
Kapanış Fiyatından İşlemler Aşaması (18:08 – 18:10):
Son işlem fiyatından işlemlerin yapıldığı seans durumudur. Limit fiyatlı emirlere izin verilir (Fill and Kill ve Açığa satış emirleri dahil).
Temettü dağıtımının ardından ilk işlem gününde hisse senedinin fiyatı dağıtılan brüt miktar kadar düşüş gösterir. Örneğin 10 TL değeri olan bir hisse senedinden, hisse başı brüt 2.00 TL'lik bir temettü dağıtımı olması halinde, hisse fiyatı sonraki işlem günü 8 TL olarak işleme başlamaktadır.
Temettüden sonra hisse düşer mi sorusunun yanıtı her hisse için 'evet'tir.
Tüpraş'ın KAP'a yaptığı açıklamaya göre şirket 2024'te ortaklarına hisse başı net 9,34 TL temettü ödeyecek.
Tüpraş, genel kurulda onaylanan kar payı kararını Kamu Aydınlatma Platformu'na bildirdi. Açıklamaya göre Tüpraş pay başına brüt 10,3799282 TL, net 9,3419353 TL kar payı ödemesi yapacak. Nakit kar payı hak kullanım tarihi 3 Nisan ve ödeme tarihi 5 Nisan 2024 olarak açıklandı.
Temettü yatırımı, uzun vadeli yatırımcılar için ideal bir stratejidir. Çünkü yüksek temettü oranı olan şirketler, genellikle karlılığı yüksek ve güçlü finansal yapısı olan şirketlerdir. Bu da hisse senetlerinin fiyatındaki artışı destekleyebilir. Ancak temettü, yatırımcılar için riskli bir strateji de olabilir.
Temettüden Sonra Hisse Düşer mi? Evet düşer. Temettü yani kâr payı şirketin varlıklarından, kasasından çıkan bir parayı temsil ettiği için, genellikle hisse başına ödenen temettü tutarı kadar hisse fiyatı da düşer. Bu olay her borsa ve her hisse senedi için geçerlidir.
Önemli bir kazanç kaynağıdır ve hisse senedindeki fiyat artışlarının yanı sıra ek bir gelir kaynağı oluşturur. Ancak uzun vadeli yatırımcıya fayda sağlayacağı da unutulmamalıdır. Eğer yatırımcı uzun süreli olarak belirli hisselerini elinde tutuyorsa temettü yatırımı mantıklı mı sorusunun yanıtı evet mantıklıdır.
Temettü almak için hisseyi bir sene gibi bir süre tutmanız veya belli bir lot sayısından fazla almanız gerekmiyor. Temettü dağıtan bir şirketten kâr payı alabilmek için temettü tarihinden önceki günün kapanışında ilgili hisseye sahip olmanız yeterlidir.
Bu sebeple, eğer bir şirket yıllardır kâr elde etmesine rağmen hiç kâr dağıtmıyor, sürekli kârın yedek akçelere ayrılmasına karar veriyorsa, şirketin kuruluş amacına aykırılık söz konusu olur. Türk Ticaret Kanunu'na göre, şirket kârının dağıtılıp dağıtılmamasına genel kurul karar verir.
Şirketlerin bedelli sermaye artırımı yaptığı durumlarda mevcut hissedarlara yeni çıkarılan hisse senetlerini öncelikli olarak alma hakkı tanınır. Rüçhan hakkı adı verilen bu durum, hissedarlara şirketin gelecekteki büyüme potansiyelinden adil bir şekilde yararlanma fırsatı sunar.
Temettü dağıtım tarihleri önceden BIST'te bildirilir ve kamuoyuna duyurulur. Bu tarihten bir gün önce hisse senedine yatırım yapmanız dahi temettü almanız için yeterlidir. Nakit temettü alabilmeniz için temettünün dağıtılacağını gün hesabınızda hisse senetlerinin bulunması gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri