Serbest Dalgıçlar Vurgun Yemezler Bu koşullar altında tek bir nefes ile derine dalan serbest dalıcının dekompresyon hastalığına yakalanma ihtimalinin olmayacağını düşünmeniz çok normal. Zaten öyledir de. Yani serbest dalıcı yaptığı tek bir dalış ile dekompresyon hastalığına yakalanmaz.
Bu dalgıç yüzeyde sadece 1 dakika kaldığında ise azot gazı ancak ( 1.975 + 0.79) / 2 = 1.3825 atm azot gazı kalır. Bunun ardından yapılacak bir seri tüpsüz dalış dokularda azot birikimine neden olup sonunda vurguna neden olabilir.
Bu mesafeden daha uzun dalacak kişiler, mutlaka eğitim görmeli ve tüp ile dalış yapmalıdırlar. Dalış yapacak kişi karşılaştığı bu ani basınç değişimi ile sersemlediğinde, hızla yüzeye çıkması durumunda vurgun yer ve damarlar içinde bulunan azot gazı damarlara hasar verir.
Suya dalan kişide basıncın artmasıyla birlikte kan basıncında önemli oranda artış yaşanır. Bu artışa paralel olarak, vücut ısısında düşüş, kalp ritminde ise hızlanma meydana gelir. Bu belirtiler uzun süre devam ettiğinde kişi, bilinç kaybı yaşar. Vurgun yeme denilen rahatsızlık, 30 metreden sonra oluşmaktadır.
şöyle ki, serbest dalışta su altında herhangi bir dış kaynaktan hava almadığınız için ve basınç altında belli gazların kanınızda çözünmesine izin veremeyecek kadar kısa sürede giriş çıkış yaptığınız için vurgun yeme olasılığınız oldukça düşüktür.
İlgili 24 soru bulundu
Deri altındaki gaz kabarcıkları kızarıklığa ve kaşıntıya neden olurlar. Bu durum genellikle 10-20 dakikada geçer. Şiddetli öksürme ve nefes darlığı, solunum sisteminde gaz kabarcıklarının varlığına işaret eder. Diğer belirtiler göğüs ağrısı, nefes alıp-verirken yanma hissi ve şiddetli şoka girmedir.
Vurgunu önlemenin başında, basınç değişikliğini uzun sürede yapmaktır. Bir diğer önlem ise, basınç değişikliğine maruz kalmamak için kapsül gibi bir yapı içerisine girmektir. Bu yapı içerisinde basınç sürekli olarak sabit tutulabilir.
Hastalığın nedeni, kullanılan solunum gazı içerisindeki nitrojen gazının derine inildikçe artan basınç nedeniyle kanda çözünmesi, ancak yüzeye çıkarken çözünmüş kanda olan bu gazın hızlı bir şekilde atılamayarak damar ve vücut dokuları içinde hava kabarcıkları oluşturmasıdır.
Basınç azalması anlamına gelen bir terimdir. Bu durum dalgıçlarda ve pilotlarda daha çok görülmektedir. Dalgıçlar, suda derine doğru inip, normalde olması gerekenden hızlı bir şekilde yükselirse vurgun durumunu yaşayabilir.
Derin denizlerde yüzeye göre en büyük farklardan biri suyun basıncıdır. Basınç her 10 metrede 1 atmosfer artar. 10.000 metrede, 1000 atmosfer civarında basınç vardır. Bu basınç altında ancak çok az sayıda canlı yaşayabilir.
Kronik kulak problemleri, ruhsal bozukluk ve yabancı madde bağımlılığı, epilepsi, kalp ve damar sistemi hastalığı, tansiyon, solunum sistemi hastalıkları, şeker hastalarının dalış yapması sakıncalıdır.
28 Ekim 2019 tarihinde Mersin'e bağlı Aydıncık ilçesinde bulunan Gilindire Mağarası'nda yaptığı dalışta, paletsiz kategoride tek nefeste 100 metreye dalarak, 90 metre sınırındaki dünya rekorunun yeni sahibi olmuştur.
Sportif dalışta genellikle 12 litrelik tüpler kullanılır. Bu verilerle küçük bir hesaplama yaparsak 12 litrelik bir tüp, bize yaklaşık olarak 1,5 dakika yetecektir (1 atm/bar basınçta, yani deniz seviyesinde). Suyun altına girer, dalışa başlarsak daha yoğun soluyacağımız için bu zaman daha da azalacaktır.
Dekompresyon hastalığı yükselen basınca maruz kalındığında dokularda biriken aşırı gazın düzensiz bir şekilde ortama salınması sonucu ortaya çıkan önemli çevresel acillerdendir. Bir dalgıcın dekompresyon hastalığına yakalanmasına zemin oluşturabilecek risk faktörlerine dikkat etmek gerekir.
Dekompresyon (Vurgun), belkide halk arasında en çok bilinen dalış yaralanmasıdır. Su altındaki yüksek basınç nedeni ile (Her 10 metrede 1 atm basınç artışı olur) azot gazı kanda sıvı halde yoğun olarak dolaşmaya başlar.
Vücut dokularında erimiş halde bulunan azot gazı basıncın azalması ile sıvı halden gaz haline geçer. Bundan dolayı doku ya da kan damarları içinde kabarcıklar oluşur. Bu ise damarlarda tıkanmalara sebebiyet vermektedir. Tıkanma ile birlikte vurgun yiyen hastada kan akışı engellenmektedir.
Hiperbarik tıpta tedavi, basınç odalarına alınan hastalara yüzde 100 oksijen verilerek uygulanıyor. Genelde vurgun yiyen dalgıçların tedavi yöntemi olarak bilinen hiperbarik tıbba aslında pek çok vaka için başvurulabiliyor.
Balıkçılar deniz suyunun 10 dereceye kadar düştüğünü ve bununda kendi tabirleri ile balıkların vurgun yemesine neden olduğunu söyledi. Vatandaşlar özellikle İstavrit ve Lüfer´i bol miktarda yakaladıklarını belirtirken, ağları ile balıkları yakalamaya çalıştı.
Normal hayatta dış basınçta su gaz hücre içerisinde çözelti halinde bulunur. Fakat suyun altında yaşanan basınç etkisi sayesinde derinlere inildikçe bu basınç artar.
Vurguyu bulma usulü:
Türkçe sözcüklerde vurgunun hangi hecede olduğunu anlamak için bir usul vardır. O usul şudur: Sözcüğün her seferinde bir hecesi mübalağalı bir şekilde kuvvetle söylenir. Hangisi yadırganmazsa vurgu o hece üzerinde demektir.
Vurgun yiyen kişilerde görülen hava embolisi damar içinde hava bulunması nedeniyle meydana geliyor. Bu hava kabarcığı takıldığı noktanın devamına kanın akışına izin vermediği için bölgesel anemiye neden oluyor ve vücut şişmeye başlıyor.
Kısa süre içerisinde yüksek basınçlı bölgeden alçak basınçlı bölgeye geçiş yapılması sebebiyle, vücutta gaz kabarcıklarının oluşması ortaya çıkan gaz embolizmi olarak bilinir. Bu sebepten dolayı genelde dalgıçlar, pilotlar ya da su altı inşaat işçilerinin yaşamış olduğu problemler içerisinde gelir.
– İç kulak dekompresyon hastalığı: Tek başına veya DKH'nın bir parçası şeklinde olabilir. İç kulakta biriken azot kabarcıklarının, hızlı yüzeye çıkma sonucu yol açtığı lokal vurgun etkisi söz konusudur. İşitme kaybı, kulak çınlaması, baş dönmesi olur.
Vurgun ya da dekompresyon hastalığı, kişinin kısa bir süre içerisinde yüksek basınçlı bir yerden alçak basınçlı bir yere geçmesi sonucu oluşan basınç azalmasından dolayı, vücutta gaz kabarcıklarının oluşmasına bağlı olarak meydana gelen bir hastalıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri