Tür Çeşitliliği: Bir grup organizma genetik olarak benzerlikler gösterir ve karşılıklı olarak ürer, bundan, türler olarak adlandırılan üretken canlılar ortaya çıkar. Tür çeşitliliği genellikle, belli coğrafi sınırlar içindeki türlerin toplam sayısıyla ölçülür.
Tür Çeşitliliği
Belli bir bölgedeki, alandaki ya da tüm dünyadaki türlerin farklılığını ifade eder. Bir bölgedeki türlerin sayısı(yani o bölgenin "tür zenginliği") bu konuda kullanılan en önemli ölçüttür diyebiliriz.
Biyolojik çeşitlilik tüm dünyada veya belirli bir habitatta ekosistem (doğal sermaye), tür ve gen çeşitliliğine verilen addır.
Biyolojik çeşitlilik insan sağlığı ve esenliği, ekonomik refah, gıda güvenliği ve güvencesi açısından büyük öneme sahiptir. Ayrıca tüm insanlar ve toplumlar için hayati olan diğer alanlarda da önemli bir yere sahiptir.
İlgili 40 soru bulundu
Yeryüzündeki mevcut canlı grupları arasında tür sayısı bakımından en büyük çoğunluk böcekler olmakla birlikte en az olan canlı grubu ise omurgalılar grubudur.
✔ Tüm omurgalı hayvanlar içerisinde tür sayısı en fazla olan gruptur. Günümüzde yaklaşık 30000 türü olduğu saptanmıştır.
1- Tür zenginliği (Species richness)
Birim alanda bulunan türler ve bu türlere ait bireylerin sayısı demektir.
Biyolojik Çeşitlilik, 1- Genetik Çeşitlilik, 2- Tür Çeşitliliği, 3- Ekosistem Çeşitlilik olmak üzere üç kategoriye ayrılır.
Biyoçeşitlilik; kara, deniz, diğer sucul ekosistemler ve parçası oldukları tüm diğer yaşam ortamları dâhil olmak üzere her türlü kaynaktan canlı organizmalar arasındaki farklılıklardır.
Yukarıda insanlar ve diğer türler için sözünü ettiğimiz çeşitlilik parametreleri (değişkenleri) değiştikçe, bireyin (en azından yüzünün) görüntüsü değişecektir. Bu farklılık miktarı, tür içi çeşitliliğin ana kaynağıdır. Bu farklılığa neden olan iki unsur vardır: genler ve çevre.
Kara biyomlarında biyokütlesi ve bitki ve hayvan çeşidi sayısı bakımından en zengin biyomdur.
Biyoçeşitliliğin korunması yalnızca özünde var olan değeri nedeniyle değil aynı zamanda bize temiz hava, içilebilir su, kaliteli toprak ve mahsul tozlaşması sağladığı için çok önemlidir. İklim değişikliğiyle mücadelemize ve buna uyum sağlamamıza yardımcı olmakta ve doğal tehlikelerin etkisini azaltmayı sağlamaktadır.
Tür, ortak özellikler taşıyan ve çiftleştiğinde verimli döller verebilen, aynı veya yakın gen havuzunda bulunan biyolojik gruptur.
Her bir popülasyon ve birey için özel olan genetik yapıya ve bunların taşıdıkları şifrelerin hepsine birden genotip denir. Belirli bir karakter bakımından popülasyonlar ve aynı popülasyondaki bireyler arasındaki farklılıklarda genotipin etkisi, genotipik değer bakımından farklılığa bağlıdır.
Bir bölgede yaşayan canlıların çeşit ve sayıca zenginliğine biyoçeşitlilik denir. Kısaca, bir bölgede yaşayan bütün canlı türleri o bölgenin biyolojik çeşitliliğini oluşturuyor. İklim, sıcaklık, ışık, su gibi cansız faktörler biyoçeşitliliği önemli derecede etkilerler.
Büyük tehlike
Biyoçeşitlilik kaybı, mevcut insan faaliyetlerinin çoğundan önemli ölçüde etkilenir ; örneğin, arazi kullanımı değişikliği (örneğin, ormansızlaşma ve bu alanların tarım veya inşaat alanına dönüştürülmesi), doğal kaynakların sömürülmesi, artan su kullanımı veya sürekli artan su tüketimi seviyeleri.
Türkiye, bünyesindeki 167 familya, 1320 cinsi ve 9996 tür ile bitki türlerinin çeşitliliği bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Kaynak: FAO,2019, Türkiye'nin Biyoçeşitliliği, Karagöz A. 2. Toplamlar, sütunların basit toplamı değildir.
/ Dünyada biyoçeşitliliğin en fazla olduğu yer tropikal yağmur ormanlarıdır. Yağmur ormanlarında yağışın fazla olması, orman altı bitkilerinin de fazla olmasına neden olmuştur.
Biyoçeşitlilik, bir ekosistem, biyom veya tüm Dünya'da bulunan yaşam formlarının çeşitliliğidir. İnsanların yaşamlarını sürdürebilmesi için yaşadıkları çevrede, temiz su ve havanın, verimli toprakların, besinlerin ve diğer gereksinimlerinin karşılandığı, kullanacağı çeşitli maddelerin bulunması gerekir.
Biyoçeşitlilik; deniz, kara, sucul ekosistemler ve parçası bulunan tüm yaşam ortamları dâhil her türlü kaynaktan canlı organizmalar arasında farklılık olması şeklinde nitelendirilebilir.
onları sürekli olarak etkisinde bulunduran ekolojik koşulların kaynakları, yani ekosistemler ne kadar çeşitli ise, zengin tür topluluklarının neslini sürdürmesi o derece güvence altına alınmış olmaktadır. Bu güvenceyi sağlayan ekolojik özellik ekosistem çeşitliliği olarak ifade edilmektedir.
Dünya Koruma Birliği (IUCN, 2013)'ne göre biyolojik çeşitliliği etkileyen faktörler habitat kaybı ve fragmantasyon(parçalanma), istilacı-yabancı türler, kirlilik, iklim değişikliği, aşırı kullanım, hızlı nüfus artışı olarak sıralanabilir [33].
Bir türün yaşadığı çevre değişime uğradığında, zayıf gen varyasyonları, canlının uyum ve hayatta kalabilmesini sağlamak için organizmaların anatomisinde değişimlerin olmasına ihtiyaç duyduklarından, genetik çeşitlilik, canlıların hayatta kalması ve adaptasyonu için çok önemli bir rol oynar.
İklim koşullarının daha ılıman olduğu ekvatoral bölgeler biyoçeşitlilik bakımından çok zengin olurken, kutuplarda soğuk iklim daha fakir bir biyoçeşitliliğe neden olu- yor. Örneğin Amazon yağmur ormanlarında, Antarktika'nın sert koşullarına göre çok daha fazla sayıda canlı türü yaşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri