Torf toprakları bazen turba toprak ifadesi ile de bilinir. Bu toprak çok yağış alan, nemli ve yaz sıcaklarının az olduğu yörelerde, özellikle bataklık, sazlık gibi su altında yetişen bitkilerin kısmen çürümesi ve uzun zamanlar bu döngünün devam etmesi ile oluşmakta olan katmanlardan elde edilen toprak çeşitlerindendir.
Torf, yüksek nemli alanlarda oluşan organik bir malzemedir. Torf; yosunlar, bitkiler ve diğer organik maddelerin ayrışması sonucu oluşur. Dünya genelinde yaygın bir şekilde bulunur ve peyzaj, bahçe işleri, tarım ve enerji üretimi gibi birçok alanda kullanılır.
Torf yapımı için kurumuş ağaç dalları ve yaprakları gibi bitki parçalarını kullanman gerekir. Bu parçaları yarı gölge bir toprak zemine toplaman ve ardından yarım metre kadar olduğunda üzerini sönmüş kireçle örtmen gerekir. Üzerine de biraz azotlu gübre döktükten sonra kendi organik gübreni hazırlayabilirsin.
Torf toprak karışımı organik madde açısından zengindir. Yıllar içinde çürüyen çeşitli bitkiler, bu toprağın mineral değerini de yükseltmiştir. Lifli bir yapıya sahip olan torf toprak, pH değeri bakımından ideal değerdedir. Bitkiler için önerilen 5.5 ve 6.5 pH aralığındadır.
Torf toprak ile normal toprak arasında bazı temel farklar bulunmaktadır. Öncelikle torf toprağın oluşması için çok yıllık bitki artıkları kullanılırken normal veya kompost toprak oluşumu için bütün organik atıklar kullanılabilir. Her iki toprakta mineral açısından çok zengindir.
İlgili 27 soru bulundu
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır. coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.
Torf, perlit, humus, leonardit katkılı saksı toprakları, en iyi saksı toprağı seçenekleri arasındadır. İç ve dış mekan bitkilerinin dikiminde, toprak değişim dönemlerinde kullanıma uygun saksı toprakları evin salon, bahçe, balkon, veranda kısımlarındaki saksı bitkileri için tercih edilir.
Sadece yaz sıcaklarının az olması değil, aynı zamanda nem oranının yüksekliği ve su oranının fazlalığıyla bitkilerin örneğin sazlık gibi su dibine çökmesiyle oluşur. Bu hem doğal bir gübre hem de kullanışlı bir toprağın oluşmasını sağlamaktadır.
Torf topraklar tek başlarına kullanılabildiği gibi, karıştırılarak da toprağa ilave edilebilir.
Koyu renkli ve yüksek su tutma kapasitesine sahip olan bu toprak, bitkilerin köklerine gereken nem ve besinleri sağlar. Torf toprak, domates, biber, salatalık gibi sebzelerin yanı sıra pek çok çiçek ve ot yetiştiriciliğini de kolaylaştırır.
Nemli ve ılık iklime sahip bölgelerde bulunur. Torf toprak rengi de açık kahverengi sarı şeklindedir. Süngerimsi bir yapıya sahip toprak türü olarak bilinir.
Torfun niteliği pratik bir şekilde belirlenebilir, şayet torf sıkıldığı zaman berrak renkte bir su akıyorsa rengi açık kahverengi ya da sarı ise ayrışmamış kaliteli torf denebilir.
Toprağı verimli bir hale getirmek amacıyla yapılması gereken iş, mevcut bahçe toprağının yapısında kil bulunuyorsa kum ya da mil, kumlu bir yapıya sahip ise killi toprak eklenerek karıştırılmasıdır. Bu uygulama sayesinde toprak ıslak edilir ve besin açısından zengin bir hale gelir.
Torf fiyatları uygundur. 70 lt torf fiyatları 15 lira. 40 litre torf fiyatı 10 lira. 20 lt torf fiyatları 7 lira. Ucuz torf satışı yapmaktadır. Ucuz ve kaliteli torf fiyatları en uygun satılmaktadır.
Torf'un Su Tutma Kapasitesi : Torf'un en önemli özelliklerinden biri, fazla miktarda su absorbe edebilmesi ve bu suyu bünyesinde tutabilmesidir. Az ayrışmış lifli torf'lar kendi kuru ağırlığının 15-20 katı kadar su tutabilmekte, kuruduktan sonra dahi su tutma kapasitelerinde fazla azalma olmamaktadır.
Torf, göl yataklarındaki su seviyesinin düşmesiyle, bitki faaliyetlerinin ön plana çıkması, kışın su seviyesindeki artış ile bitkinin ölümü ve bu doğa olayının sürekli tekrarlanması ile bitki kök ve gövdelerinin binlerce yıl süren dönüşümlü birikimleri sonucunda oluşan organik toprak türüdür.
En iyi toprak çeşidi, organik besin değerleri içeren çürümeye karşı dayanıklı bir yapıya sahip olan doğal yığınlardan oluşur. Organik torf toprak, bataklık ve göl gibi sulak alanlarda su altında kalan bitkilerin çürümesi ile meydana gelir.
Organik ve organomineral gübre kullanıldığı zaman bile, eğer içerdiği organik maddeyi parçalanıp, bitkiye verecek mikroorganizmalar toprakta yok ise, yine istediğimiz verimi almamız mümkün değil. Toprağa canlı yararlı bakterileri içeren BMusa Mikrobiyal gübre verdiğimizde, toprağı canlandırıp verimi arttırıyoruz.
Geçirgen (kumlu-milli), besin ve organik madde bakımından zengin, kili az olalmalı, çamurlaşmamalı, yıl boyunca, her mevsim üzerinde çalışılabilmeli. Zümrüt Bahçe toprağı, kumlu-milli, üst tabaka bahçe toprağı ve yanmış hayvan gübresi takviyesi yapılmış karışım topraktır.
Azot sağlayan yeşil malzemeler, sebze ve meyve atıkları, taze otlar, yeşil yapraklar, çay atıkları, yumurta kabukları; kahverengi malzemeler ise dal ve ağaç kabukları, kuruyemiş kabukları, talaş, kuru yapraklar, çam iğneleri, saman ve saplardan oluşabiliyor.
GENEL KULLANIMA UYGUN STERİL VE ORGANİK ÜRÜN
İç ve dış mekanlarda, saksılarda, sağlıklı ve uzun ömürlü bitkilerin yetiştirilmesinde kullanılmak üzere üretilen besleyici doğal katkılar barındıran özel karışım toprağıdır.
Çiçeklere uzun yıllar hayatta kalmaları, gelişmeleri için besin ve destek sağlar. Uygun çiçek toprağını tespit etmek, bu nedenle dikkat edilmesi gereken bir adımdır. En iyi çiçek toprağı nasıl olmalı sorusuna silt, kil, kum ve organik madde karışımıyla güzelce drene edilmiş toprak cevabı verilebilir.
Alüvyal topraklar derin ve geçirgen topraklardır. Bitki besin maddeleri bakımından zengindir. Kum, kil ve çakıldan oluştuğu için kolay işlenirler. Onun için Türkiye'nin en verimli tarım alanları bu verimli topraklardır.
İyi toprakta kil ve kum (mil) oranı denge içinde olması gerekir. Yapılcak iş, mevcut bahçe toprağınız killi ise kum veya mil, kumlu ise killi toprak ilave ederek karıştırmak. Bu şekilde toprak ıslah edildiği gibi besin bakımından da zenginleşir.
Bahçe toprakları içerisinde larva, yabani ot tohumları ve zararlı yumurtalar olabilir. Saksı toprakları içerisinde %50 torf, %30 kompost veya bunun yerine sıra organik malzeme karışımı, %10 temiz kum, %10 perlit ve vermiküt karışımı olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri